Ucraina: Situaţie critică la Mariupol, al cărui primar cere trupe NATO în ţară. Zelenski, vizat de trei tentative de asasinat. Kievul, bombardat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kiev / FOTO EPA-EFE
Kiev / FOTO EPA-EFE

Războiul lui Putin împotriva Ucrainei durează deja nouă zile. Atacurile s-au înteţit în ultimele zile vizând inclusiv centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa. După ce au ocupat oraşul Herson, soldaţii ruşi încearcă să cucerească şi oraşul-port Mîkolaiv. La Melitopol, mii de oameni au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de ocupaţia rusă, în timp ce la Mariupol situaţia este critică din cauza asediului.

GALERIE FOTO

UPDATE 00.55 Forţele aeriene ucrainene a respins atacurile aeriene inamice şi continuă operaţiunile militare sistematice. "Forţa Aeriană a Forţelor Armate ale Ucrainei a respins atacurile aeriene inamice. Ea continuă să desfăşoare operaţiuni militare sistematice. Până acum, invadatorii ruşi au pierdut deja 39 de avioane şi 40 de elicoptere", a declarat serviciul de presă al Statului Major al Forţelor Armate. al Ucrainei postat pe Facebook. 

Doar pe 4 martie, invadatorii ruşi au pierdut trei avioane de luptă Su-25: două dintre ele – în regiunea Cernihiv, unul – lângă Volnovakha, regiunea Doneţk.

UPDATE 00.16 „Forţele armate ale Ucrainei au rezistat atacului agresorului, iar acum nu numai că resping atacul, dar au lansat deja o contraofensivă. De exemplu, au împins linia de luptă de la Harkov spre direcţia Sumy, preluând complet poziţiile de la frontiera de stat”, a declarat şeful Administraţiei Militare Regionale Harkov, Oleh Synegubov, în seara zilei de 4 martie, relatează Centrul pentru Comunicaţii Strategice şi Securitate Informaţională, citat de Ukrinform.

UPDATE 23.22 La Belgrad, în capitala Serbiei, are loc o manifestaţie pro-Rusia. Potrivit imaginilor transmise de agenţia Nexta, la manifestaţie participă cel puţin câteva sute de oameni care afişează drapelul Federaţiei Ruse.

UPDATE 22.49 Un total de 188 de persoane, printre care 122 de civili, inclusiv cinci copii, au fost ucişi în regiunea Harkov în cele nouă zile de agresiune rusă, as anunţat pe Telegram Departamentul de comunicaţii al Poliţiei din Regiunea Harkov.

UPDATE 22.15 Trupele ruse au bombardat cu muniţii cu dispersie („cluster”) oraşul Pokrovsk din regiunea Doneţk,a transmis serviciul de presă al Operaţiunii Forţelor Comunale pe Facebook .

UPDATE 21:55  Apărătorii ucraineni au preluat controlul asupra Hostomelului, eliminând cel puţin 50 de invadatori ruşi, a anunţat Serviciul de presă al Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului Apărării al Ucrainei pe Facebook.

Potrivit raportului, armele utilizabile confiscate de la inamic au fost predate grupărilor locale de rezistenţă. Invadatorii distruşi nu aveau insigne militare şi niciun act de identitate, cu excepţia certificatelor de vaccinare şi a cărţilor medicale goale.

Legendarul paraşutist din Berdiansk, eroul Ucrainei Valery Cibineev, a murit lângă Hostomel.

UPDATE 21:48 ”La centrala nuclearelectrică Zaporojie au fost repornite 2 unităţi, potrivit ultimelor informaţii pe care le avem de la colegii din Ucraina. În acest moment funcţionează 3 unităţi, din cele 6 de pe amplasament”, a scris, vineri seară, pe Facebook, ministrul energiei, Virgil Popescu.  

Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), aflată în permanentă legătură cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), a anunţat deja că nivelurile radiaţiilor sunt normale.  

”Aş dori să le transmit românilor că nu există motive de îngrijorare”, a mai transmis ministrul român al Energiei.  

UPDATE 21:36 Ambasadorul Rusiei la ONU, Gennadi Gatilov, a declarat, vineri, că este o idee bună ca miniştrii din Rusia şi Ucraina să discute săptămâna viitoare, în Turcia, relatează bbc.com. Mihailo Polodiak, emisarul lui Volodimir Zelenski, spune că a treia rundă de negocieri ar putea avea loc în acest weekend.

Gatilov a vorbit despre o eventuală negociere în Turcia în contextul în care ideea a venit chiar de la turci. Aceştia au afirmat că miniştrii de Externe din Ucraina şi Rusia pot avea o întâlnire la un forum diplomatic în Antalya.

O nouă rundă de negocieri între ruşi şi ucraineni ar putea avea loc în acest weekend, a afirmat Mihailo Podoliak, consilierul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi emisarul acestuia la negocieri.

“A treia rundă ar putea avea loc mâine sau poimâine. Suntem în contact permament”, a spus Podoliak.

UPDATE 21:31 Pentagonul anunţă că un convoi de trupe ruseşti lung de câteva zeci de kilometri se află încă la aproximativ 25 de kilometri nord de Kiev. A fost încetinit de atacurile ucrainene şi de distrugerea unui pod, transmite Nexta.

convoi ucraina FOTO EPA-EFE

UPDATE 21:28 Banca Europeană de Investiţii a anunţat într-un comunicat de presă că a aprobat un sprijin financiar imediat de 668 de milioane EUR pentru Ucraina.

UPDATE 21:07 Bombardamente în Kiev. Sunetele unor explozii şi luminile acestora se aud şi se văd pe cerul capitalei ucrainene vineri seară.

UPDATE 20:20 Rusia a interzis accesarea Facebook pe teritoriul său, anunţă agenţia Nexta pe Twitter.

Roskomnadzor a decis vineri blocarea Facebook-ului în ţară, acuzând reţeaua de socializare de “discriminare” faţă de mass-media din Rusia.

“S-a luat decizia de blocare a accesului la Facebook”, a precizat Roskomnadzor pe Telegram.

Jurnalişti AFP aflaţi în Rusia au confirmat că acolo nu mai funcţionează Facebook-ul.

Agenţia Ria a notat că din octombrie 2020 au existat 26 de cazuri de discriminare a presei din Rusia de către Facebook.

UPDATE 20:18 Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă la Tbilisi, în Georgia, pentru a manifesta împotriva războiului din Ucraina.

UPDATE 20:16 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, anunţă într-o postare pe Twitter că a avut o convorbire cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre ”terorismul nuclear” al Federaţiei Ruse şi despre sancţiunile împotriva acestei ţări, dar şi despre aderarea Ucrainei la UE, precum şi cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, despre protecţia centralelor nucleare şi a infrastructurii.

”Am discutat cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Am informat-o despre terorismul nuclear al agresorului”, a scris zelen . Prevenţia este sarcina noastră comună”, a scris Zelenski.

Preşedintele Ucrainei mai afirmă că ”s-a discutat despre întărirea sancţiunilor împotriva Rusiei”. ” Pe ordinea de zi a fost şi problema apartenenţei Ucrainei la UE”, mai spune acesta pe Twitter. 

Preşedintele ucrainean a mai scris că a avut o discuţie şi cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

”Sarcina noastră comună este să securizăm centralele nucleare, producţia critică şi infrastructura”, arătând că s-a discutat desspre modalităţile de implementare.

Zelenski mai scrie că a discutat cu Charles Michel despre ”creşterea sancţiunilor împotriva Rusiei şi că a ridicat problema apartenenţei Ucrainei la UE. 

UPDATE 20:12 Ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a afirmat, vineri, că lumea a “evitat la limită” o catastrofă nucleară noaptea trecută, când a izbucnit un incendiu la centrala nucleară Zaporojie, în urma bombardamentelor ruşilor, relatează cnn.com.

Ea a calificat acţiunile rusiei drept “necugetate” şi “periculoase”, adăugând că ruşii au pus în pericol foarte mare cea mai mare centrală nucleară şi siguranţa civililor din Rusia şi din alte ţări europene.

Thomas-Greenfield i-a cerut Rusiei să îşi retragă trupele de la centrală, pentru a se asigura că angajaţii au acces total şi pot să comunice cu autorităţile de reglementare, pentru a se asigura schimburile de tură şi stabilitatea centralei.

“Suntem extrem de îngrijoraţi că operatorii ucraineni îşi fac acum treaba sub o presiune foarte mare”, a adăugat ea.

Ambasadoarea SUA a făcut un apel către Vladimir Putin să nu îşi trimită trupele “într-o misiune sinucigaşă” împotriva unei centrale nucleare. “Facilităţile nucleare nu pot deveni parte a acestui conflict. Domnul Putin trebuie să oprească această nebunie şi trebuie să o oprească acum”.

UPDATE 20.00 Podul care leagă regiunea Odesa de Transnistria a fost aruncat în aer, cel mai probabil pentru a preveni o ofensivă rusă din această regiune separatistă din estul Republicii Moldova.

UPDATE 19.40 Peste 300 de civili, dintre care 19 copii, au murit în urma invaziei ruse din Ucraina, potrivit Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR).

Înaltul Comisar pentru Refugiaţi al ONU, Michelle Bachelet, a atras totuşi atenţia vineri că numărul morţilor şi răniţilor este probabil mai mare, deoarece este nevoie de câteva zile pentru a verifica un caz. 

UPDATE 19.36 Majoritatea ruşilor nu ştiu ce se întâmplă cu adevărat în Ucraina. Oleksandra, o tânără în vârstă de 25 de ani din oraşul Harkov, i-a povestit mamei sale aflată la Moscova că regiunea este bombardată de ruşi, dar aceasta nu o crede. „Mă sperie când mama îmi repetă de la posturile TV. Ei le spală creierii oamenilor”, mărturiseşte ea. De altfel, un oficial rus a susţinut astăzi pe Telegram că preşedintele Ucrainei a plecat din ţară, informaţie infirmată de autorităţile ucrainene.

„Nu am vrut să-mi sperii părinţii, dar am început să le spun direct că civili şi copii mor”, a povestit ea.

Ea adaugă că, deşi părinţii ei îşi fac griji pentru ea, „ei încă spun că probabil este un accident, că armata rusă nu ar trage niciodată în civili. Că ucrainenii sunt cei care îşi ucid propriul popor”.

Oleksandra spune că mama ei repetă ceea ce aude în presa de stat rusă.

„M-a speriat foarte mult când mama a citat exact televiziunea rusă. Sunt doar oameni care se spală creierul. Şi oamenii au încredere în ei”, spune Oleksandra.

UPDATE 19.30 Comisia Europeană a decis să suspende cooperarea cu entităţile ruse în domeniul cercetării, al ştiinţei şi al inovării, ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia şi din solidaritate cu poporul ucrainean.

UPDATE 19.28 BBC a suspendat temporar activitatea tuturor jurnaliştilor şi angajaţilor săi din Rusia, după ce Duma de Stat a adoptat un amendament care spune că răspândirea de informaţii „false” despre armata rusă reprezintă o infracţiune c poate fi pedepsită cu amenzi sau până la 15 ani de închisoare.

UPDATE 19.23 Într-un comunicat scris pe un ton brutal, Kremlinul anunţă că Vladimir Putin i-a transmis cancelarului german Olaf Scholz, într-o discuţie telefonică purtată vineri, că informaţiile despre bombardamente asupra Kievului şi altor oraş din Ucraina nu sunt reale, ci o invenţie a „propagandei”, a reiterat obiectivele sale în războiul dus în Ucraina şi a subliniat că le va atinge „fără nicio îndoială”.

UPDATE 18.37 Cancelarul german Olaf Scholz i-a cerut vineri lui Vladimir Putin să pună capăt „imediat" războiului din Ucraina.

Într-o discuţie telefonică, „cancelarul s-a declarat extrem de îngrijorat. De mai multe zile, din Ucraina vin imagini şi informaţii teribile”, se arată într-un comunicat al Guvernului german preluat de agenţiile internaţionale de presă.

Scholz i-a cerut lui Putin „să înceteze imediat toate luptele şi să permite acces umanitar în zonele de luptă”.

UPDATE 18.23 Imaginile distribuite pe reţelele de socializare arată consecinţele unei lovituri a armatei ruse în oraşul Cernihiv, la nord de Kiev.

Un bloc mare de apartamente este grav avariat structural, ferestrele sunt sparte, iar oamenii sunt auziţi ţipând, scrie The Guardian.

UPDATE 18.11 Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a mulţumit ţărilor din alianţa militară NATO care au trimis muniţie şi arme pentru a ajuta la rezistenţa ucraineană în faţa invaziei ruse, dar a pledat pentru mai multă asistenţă.

„Ajutaţi-ne!”, a spus el într-un videoclip publicat pe Facebook.

„Dacă nu o faceţi, mă tem că va trebui să împărtăşiţi responsabilitatea pentru vieţile şi suferinţele civililor ucraineni care au murit din cauza piloţilor ruşi nemiloşi care aruncă bombe asupra lor”.

Kuleba a spus că este convins că va veni un moment în război în care Europa va deveni „dispusă să ne ofere literalmente orice avem nevoie pentru a-l împiedica pe Putin să ne lovească” şi să transforme Europa într-un „coşmar”.

„Singura mea speranţă este că nu va fi prea târziu”.

UPDATE 18.06 Bunurile sau proprietăţile din Ucraina deţinute de Rusia sau de cetăţeni ruşi pot fi acum confiscate legal, după o decizie luată joi de parlamentul ucrainean, transmite BBC. 

Guvernul de la Kiev poate depune acum liste de confiscări Consiliului de Securitate şi Apărare al Ucrainei - care apoi trebuie să-şi dea aprobarea pentru trecerea lor în proprietatea statului.

UPDATE 18.00 Un nou front în Europa după cel din Ucraina? Vladimir Putin a anunţat vineri că a purtat o discuţie telefonică cu omologul său din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, cu privire la interesul acestuia din urmă de a avea acces la Marea Baltică.

„Chiar astăzi am discutat cu preşedintele Belarusului pe această temă. Prietenii noştri din Belarus sunt interesaţi să fie prezenţi în Marea Baltică, interesaţi să îşi dezvolte propriile baze portuare. Ştiţi că şi eu îl susţin”, a spus Putin în timpul unei ceremonii pentru inaugurarea unui nou feribot rusesc, la care a participat virtual.

Membrii NATO baltici - Estonia, Letonia şi Lituania - sunt printre cei mai preocupaţi de invadarea Ucrainei de către Rusia.

UPDATE 17:56 Centrala nucleară Zaporojie a fost capturată de oamenii lui Kadîrov şi nu se ştie cum pot acţiona şi pe cine pot încerca să şantajeze în viitor, a declarat David Arakhamia, reprezentantul delegaţiei ucrainene în negocierile de pace cu Federaţia Rusă şi preşedintele grupului parlamentar al partidului prezidenţial „Slujbaşul poporului“.

centrala zaporojie

„În acest moment, aceste instalaţii de energie nucleară sunt conduse de aşa-zişii oameni ai lui Kadyrov, militanţi ceceni. Au ucis câţiva angajaţi, care lucrau aici de ani, zeci de ani şi supravegheau siguranţa. De la ora 3 diminieţa. Aseară informam comunitatea internaţională că nu putem garanta şi credem că nici Rusia nu poate garanta la ce se gândesc aceşti militanţi ceceni. Mai târziu, ei pot şantaja şi Rusia, pentru a oferi independenţă Ceceniei sau ceva de genul ăsta”, a spus David Arakhamia, conform Ukrinform.

UPDATE 17.39 Consiliul de Securitate al ONU se întruneşte de urgenţă, vineri, pe tema atacului purtat de ruşi împotriva centralei nucleare de la Zaporojie.

UPDATE 17.31 Ucraina se aşteaptă la o nouă rundă de negocieri cu Rusia, a treia la număr, în acest weekend, a anunţat vineri Mihailo Podoliak, un consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski.

UPDATE 17.03 În urma închiderii spaţiului aerian al UE pentru avioanele ruseşti, există un trafic aerian foarte animat între Moscova şi Istanbul. Pravda.com.ua relatează ca foarte multe curse charter zboară între Moscova şi Istanbul, după cum se poate vedea pe site-urile care monitorizează traficul aerian.

UPDATE 16.47 Mii de locuitori ai oraşului Melitopol, din sudul Ucrainei, au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de ocupaţia rusă.

UPDATE 16.42 Transnistria, o regiune separatistă din estul Republicii Moldova, a cerut vineri Chişinăului şi comunităţii internaţionale să i se recunoască independenţa. 

Administraţia separatistă de la Tiraspol susţine că separarea de Republic Moldova ar duce la „rezolvarea defnitivă” a conflictului transnistrean.

Un război a avut loc acum 30 de ani pe Nistru din cauza separatismului transnistrean puternic încurajat de Rusia.

Tiraspolul îşi motivează decizia prin faptul că Republica Moldova a ales să depună cererea de aderare la Uniunea Europeană.

UPDATE 16.28 Oraşul Herson, cucerit recent de forţele armate ale Federaţiei Ruse, se confruntă cu un proces în desfăşurare de rusificare a regiunii, potrivit unor mărturii obţinute de CNN. Autorităţile din Ucraina au avertizat joi că ruşii pregătesc proclamarea Republicii Populare Herson.

UPDATE 16.25 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a susţinut o conferinţă de presă, vineri, după reuniunea extraordinară a miniştrilor de Externe ai NATO, la Bruxelles. În cadrul conferinţei, Stoltenberg a condamnat invazia „brutală şi neprovocată” a Rusiei. Şeful NATO a explicat şi decizia de a nu impune o „no-fly zone”. „Dacă NATO s-ar implica, ar fi şi mai mulţi civili ucişi”, a spus Stoltenberg.

„Mulţi civili şi-au pierdut viaţa sau au fost răniţi. Zilele care urmează vor fi, probabil, chiar mai rele, cu mai multă suferinţă, mai multe distrugeri şi mai mulţi morţi”, a atras atenţia secretarul general al NATO.

„Acesta este războiul preşedintelui Vladimir Putin, pe care l-a ales şi l-a plănuit împotriva unei ţări paşnice. Solicităm oprirea imediată a războiului, retragerea totală a trupelor (ruseşti, n. red.) şi angajarea într-un dialog diplomatic”, a adăugat Stoltenberg.

„Am discutat răspunsul la implicaţiile pe care războiul le va avea asupra statelor occidentale pe o perioadă îndelungată. Am decis consolidarea sistemelor de apărare pe uscat, pe apă şi pe calea aerului”, a afirmat şeful NATO.

Jens Stoltenberg a mai declarat că zilele care urmează vor fi „probabil” mult mai grele pentru Ucraina, cu şi mai multe bombardamente ruseşti. 

Aliaţii NATO au discutat despre solicitarea Ucrainei, care a cerut NATO să instituie o zonă de interdicţie aeriană, dar au convenit că avioanele NATO nu ar trebui să opereze peste spaţiul aerian ucrainean.

„Impunerea unei zone de interdicţie aeriană ar însemna trimiterea de avioane NATO şi doborârea avioanelor ruse deasupra Ucrainei, ceea ce ar duce la un război general în Europa. De aceea am luat această decizie dureroasă. (...) Nu facem parte din acest conflict şi avem responsabilitatea de a ne asigura că nu escaladează şi nu se răspândeşte dincolo de Ucraina. Dacă NATO s-ar implica, ar fi şi mai mulţi civili ucişi”, a declarat Jens Stoltenberg.

UPDATE 16.20 Situaţia din Mariupol este una deosebit de gravă, oraşul de la Marea Azov fiind lipsit de apă potabilă, încălzire centralizată şi comunicaţii. În plus, este bombardat fără încetare de armata rusă, scrie o activistă locală, care acuză Moscova de „genocid”.

UPDATE 16.15 Mai multe persoane au fost ucise sau rănite în incendiul izbucnit în urma bombardamentelor ruse asupra centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa, situată în oraşul Enerhodar, din sud-estul Ucrainei, a anunţat Ministerul de Externe ucrainean.

„În urma bombardamentelor din apropierea centralei nucleare, un incendiu a izbucnit, ucigând şi rănind mai multe persoane. Incendiul a fost stins acum”, a afirmat ministrul de Externe, Dmitro Kuleba, într-o postare pe Facebook.

Kuleba a transmis că angajaţii monitorizează centrala Zaporojie pentru a se asigura că funcţionează în siguranţă şi a precizat că nivelurile de radiaţii sunt în prezent normale. Cu toate acestea, ministrul a atras atenţia că dacă procesul de răcire a combustibilului nuclear din interiorul unităţilor de putere este perturbat, ar putea exista daune radioactive pe scară largă.

„Mii de oameni – inclusiv civili care în prezent nu pot evacua zona din apropierea fabricii din cauza bombardamentelor şi a luptelor în curs – ar fi răniţi într-o astfel de situaţia”, a spus ministrul Kuleba.

UPDATE 15.15 Vicepremierul britanic Dominic Raab a declarat că proprietăţile deţinute în ţara sa de oligarhii ruşi ar putea fi oferite refugiaţilor ucraineni. 

Guvernul Regatului Unit a fost criticat pentru că a abordat prea lent implementarea sancţiunilor împotriva oligarhilor ruşi.

Vicepreşedintele Partidului Laburist, Anneliese Dodds, a spus că Marea Britanie trebuie să „nu mai târască” picioarele pentru a restrânge fondurile care provin de la persoane apropiate de Putin, adăugând că sunt necesare „acţiuni imediate” .

UPDATE 15.11 Vladimir Putin susţine că nu are „intenţii rele” faţă de vecinii Rusiei. „Nu vedem aici rostul să ne agravăm sau să ne înrăutăţim relaţiile. Şi toate acţiunile noastre, dacă vor apărea, vor apărea întotdeauna ca răspuns la acţiuni neprietenoase”, a ameninţat preşedintele rus.

UPDATE 15.07 Soldaţii ruşi comit violuri în Ucraina, acuză ministrul de Externe al ţării vecine, Dmitro Kuleba, citat de Reuters.

„Când bombele cad asupra oraşelor noastre, când soldaţii violează femei în oraşele ocupate - şi avem, din păcate, numeroase cazuri în care soldaţi ruşi au violat femei în oraşe ucrainene -, este dificil, bineînţeles, să vorbim despre eficienţa dreptului internaţional”, a declarat Kuleba la un eveniment organizat sub egida centrului Chatham House.

Reuters notează că nu a putut verifica din surse independente acuzaţia de viol şi că Dmitro Kuleba nu a adus dovezi în sprijinul afirmaţiei sale.

UPDATE 14.41 Violenţe în oraşul Herson. Bărbaţii din oraş sunt luaţi şi duşi în afara localităţii, informează CNN.  

În regiunea Herson, ocupanţii ruşi au oprit şi reţelele mobile de telefonie Vodafone şi Kyivstar . „Ocupanţii ruşi au oprit reţelele mobile ale Vodafone şi Kyivstar în întreaga regiune Herson. Acum doar Wi-Fi funcţionează”, informează administraţia militară regională Herson pe Telegram. „Examinăm situaţia!”, spune mesajul.

Primarul din Herson, Igor Kolihaev, a spus că la Herson ar putea avea loc o catastrofă umanitară. Primarul cere un „culoar verde” pentru evacuarea răniţilor şi a morţilor. Bărbaţii din oraş sunt luaţi şi duşi în afara localităţii.

UPDATE 13.52 Avansarea trupelor ruse în Mîkolaiv a fost oprită, a anunţat consilierul militar al preşedintelui Zelenski, Oleksi Arestovici, într-o conferinţă de presă televizată.

„Putem avea un optimism precaut cu privire la perspectivele viitoare ale ofensivei inamice. Cred că aceasta va fi oprită şi în alte zone”, a spus consilierul prezidenţial la scurt timp după anunţul făcut de Vitali Kim.

UPDATE 13.40 Trupele ruse au intrat pentru prima dată în Mîkolaiv, oraş-port la Marea Neagră, au anunţat, vineri, autorităţile locale, potrivit Reuters.

Într-o declaraţie video distribuită online, guvernatorul Vitali Kim spune că au loc lupte în anumite părţi ale oraşului, care numără peste 470.000 de locuitori.

„Să ne păstrăm calmul”, îndeamnă el.

UPDATE 13.33 Şeful Administraţiei Regionale din Mîkolaiv, Vitali Kim, a anunţat că invadatorii ruşi au ocupat o şcoală din oraşul Baştanka şi l-au împuşcat pe directorul acesteia.

UPDATE 13.28 În urma ştirii că BBC a fost blocat în Rusia, postul le-a comunicat oamenilor că poate fi accesat prin „dark web”.
 

BBC a creat un link către un articol din 2019 pe Twitter care îi ajută pe utilizatori să acceseze conţinutul său în ţări cu restricţii.
 

Organismul de supraveghere al comunicaţiilor din Rusia a restricţionat accesul la site-urile web ale mai multor organizaţii de ştiri străine, inclusiv BBC şi Deutsche Welle, pentru răspândirea a ceea ce a descris drept „informaţii false”, pe fondul fricţiunilor legate de reportajele despre Ucraina.

UPDATE 13.26 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, vineri, NATO nu e parte a războiului din Ucraina şi nu caută un conflict militar cu Rusia. La rândul său, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că alianţa este defensivă, dar, că dacă va fi nevoie, fiecare centimetru din teritoriul NATO va fi apărat.

„Condamnăm atacurile asupra civililor. Peste noapte am primit şi rapoarte despre atacurile de la centrala nucleară. Acest lucru demonstrează nechibzuinţa acestui război şi că este important să i se pună capăt, că Rusia trebuie să-şi retragă trupele şi să se angajeze cu bună credinţă pe calea diplomaţiei. Furnizăm sprijin Ucrainei, dar în acelaşi timp NATO este o alianţă defensivă. Nu căutăm să intrăm în război cu Rusia, dar trebuie să ne asigurăm că nu există nicio neînţelegere privind angajamentul nostru de a ne proteja aliaţii. De aceea am suplimentat prezenţa forţelor NATO în estul alianţei. Această desfăşurare este defensivă”, a spus secretarul general al NATO înainte de Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene, convocat pentru o reuniune extraordinară la Bruxelles.

„Viitorul comun găsit e unitatea alianţei, care a fost văzută clar în ultimele săptămâni şi va rămâne foarte clară în următoarele”, a adăugat şeful diplomaţiei americane.

UPDATE 13.12 Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a transmis că în România nu există niciun pericol şi nicio creştere a nivelului de radiaţii, menţionând însă că toate instituţiile statului trebuie să fie în alertă într-o astfel de situaţie.

Lucian Bode a fost întrebat, vineri, care sunt pregătirile făcute la nivelul MAI pentru populaţie în contextul unei eventuale ameninţări nucleare, având în vedere atacul Rusiei asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa.

UPDATE 13.01 Trupele ruse au intrat în oraşul-port ucrainean Mikolaiv (Nikolaev) de la Marea Neagră pentru prima dată de la declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, au anunţat vineri autorităţile regionale, informează Reuters.

Într-o înregistrare video difuzată online, guvernatorul Vitali Kim a declarat că au loc lupte în mai multe zone din oraş. "Să nu ne pierdem cumpătul", a spus el.

UPDATE 12.12 În spatele sacilor de nisip, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a stat de vorbă cu mass-media.

Nebărbierit şi purtând un tricou militar, Zelenski a găzduit joi prima sa conferinţă de presă de la începutul războiului, invitând jurnaliştii în clădirea sa de birouri, acum fortificată cu saci de nisip.

Într-un briefing animat, Zelenski, a cărui sfidare l-a transformat într- un simbol al rezistenţei ucrainene faţă de invazia rusă, a prezentat starea negocierilor cu Rusia, şi-a exprimat mândria faţă de poporul său, a pledat pentru o zonă non flay şi a vorbit sincer despre frica de a muri.
 

„Partea rusă a formulat cu mult timp în urmă răspunsurile la întrebările lor. Ce rost are să pui întrebări dacă ai demult răspunsurile? Deocamdată, aceasta este dificultatea acestui dialog”, a spus el.

„Avem un popor special, un popor extraordinar”, a afirmat şeful statului ucrainean.

UPDATE 12.05 Viceprimarul din Mariupol îndeamnă NATO să se trezească şi să trimită trupe în Ucraina: NATO trebuie să se trezească, este „un război împotriva democraţiei, împotriva libertăţii”. Preşedintele rus Vladimir Putin nu se va opri până când nu va transforma Ucraina într-un „deşert şi nu va ucide mulţi civili”, spune Serhii Orlov, citat de BBC.

„Nu există nicio modalitate de a-l opri pe Putin să ne omoare civilii cu atacuri aeriene până când NATO nu se trezeşte şi înţelege că nu este un conflict regional - este un război împotriva democraţiei, împotriva libertăţii, împotriva unuia dintre cele mai mari naţiuni europene”, a afirmat el.

UPDATE 11.52 Imaginile înregistrate de agenţia de presă Reuters, cu ajutorul unor drone, prezintă cum arată mai multe clădiri din zonele rezidenţiale ale oraşul Borodianka, aflat la la 56 de kilometri distanţă de capitala Ucrainei, după o serie de bombardamente din partea armatei ruse.

UPDATE 11.35 Patruzeci şi şapte de persoane au fost ucise într-un atac aerian vizând un cartier rezidenţial din oraşul Cernihiv, au anunţat, vineri, autorităţile regionale, potrivit Reuters. Un bilanţ anterior anunţa treizeci şi trei de morţi.

Operaţiunile de salvare au fost suspendate joi din cauza bombardamentelor puternice, potrivit Serviciului ucrainean pentru situaţii de urgenţă.

În total, 148 de persoane, majoritatea civili, au murit de la începutul ostilităţilor din regiunea Cernihiv

UPDATE 11.28 Orice persoană care publică „informaţii false” despre armata rusă, adică informaţii care contrazic varianta prezentată de Kremlin şi canalele sale de propagandă şi dezinformare, riscă până la 15 ani de închisoare în Rusia, conform unui amendament adoptat de Duma de Stat.

Conform unui amendament adoptat vineri de Duma de Stat în a treia lectură, orice persoană care distribuie „informaţii false” ce atrag „consecinţe grave” riscă amenzi şi până la 15 ani de închisoare.

În plus, un alt amendament adoptat vineri prevede sancţiuni pentru „apelurile la impunerea de sancţiuni contra Rusiei”.

Tot vineri, autorităţile ruse au restricţionat accesul la site-urile BBC şi Deutsche Welle, Meduza şi Radio Svoboda.

Postul de radio Ecoul Moscovei şi canalul de ştiri Dojd fuseseră închise deja.

UPDATE 11.13 Ministerul Apărării din Regatul Unit: Mariupol rămâne sub control ucrainean, dar supus unor „atacuri intense ale Rusiei”.

Oraşul Mariupol din sud-estul ţării este încă sub controlul ucrainei, dar supus unor „atacuri intense ale Rusiei”, a declarat vineri Ministerul Apărării din Marea Britanie în cea mai recentă actualizare a informaţiilor despre Ucraina.

„Mariupol rămâne sub control ucrainean, dar probabil că a fost încercuit de forţele ruse”, a informat ministerul, adăugând că „infrastructura civilă a oraşului a fost supusă unor lovituri intense ale Rusiei”.

Autorităţile de la Mariupol au avertizat joi despre o situaţie „critică” pentru locuitori pe fondul bombardamentelor puternice. Nu este clar câţi dintre cei aproximativ 400.000 de locuitori ai oraşului port important din punct de vedere strategic au reuşit să se evacueze sau câţi au fost ucişi sau răniţi.

UPDATE 10.48 Nava-amiral a Marinei Ucrainene, fregata „Hatmanul Sagaidacinîi”, a fost inundată în prima zi a invaziei ruse în Ucraina, informează Centrul pentru Comunicaţii Strategice şi Securitate Informaţională al ţării vecine.

„Nava-amiral a Marinei Ucrainene, Hatmanul Sagaidacinîi, a fost inundată în portul Mîkolaiv. A fost un act necesar. După război, o vom ridica rapid şi o vom restaura”, se arată într-un comunicat.

Acest comunicat dezminte informaţia precum că nava a fost indundată astăzi.

Potrivit Centrului pentru Comunicaţii Strategice şi Securitate Informaţională, nava a fost inundată pentru a nu intra sub controlul armatei ruse.

Totuşi, nava, construită în 1993, nu era pregătită de luptă, fiind în curs de reparaţii şi modernizare.

Fregata Hatmanul Sagaidacinii FOTO zn.ua

FOTO zn.ua

UPDATE 10.40 Au existat cel puţin trei tentative de asasinat asupra preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski în săptămâna de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina , scrie The Times .

UPDATE 10.00 SUA vor activa echipa de răspuns nuclear

Secretarul american pentru Energie, Jennifer Granholm, a postat pe Twitter că a vorbit cu ministrul ucrainean al energiei despre incendiul de la centrala Zaporizhzhia şi a decis să activeze Echipa de răspuns la incidentele nucleare din SUA.

„Operaţiunile militare ruseşti în apropierea centralei sunt nesăbuite şi trebuie să înceteze”, a spus Granholm, care supraveghează arsenalul nuclear al SUA.

„Reactoarele centralei sunt protejate de structuri robuste de izolare, iar reactoarele sunt oprite în siguranţă”.

UPDATE 9.58 Elon Musk a avertizat că există şanse mari ca serviciul de bandă largă prin satelit Starlink al companiei să fie vizat în Ucraina. Internetul este oprit în unele zone ale ţării.

Musk a spus că utilizatorii ar trebui să „plaseze camuflaj uşor peste antenă pentru a evita detectareavizuală”.

El a mai spus că utilizatorii ar trebui să „pornească Starlink doar atunci când este nevoie şi să plaseze antena cât mai departe de oameni”.

Avertismentul a venit la câteva zile după ce un cercetător în domeniul securităţii internetului a avertizat că dispozitivele care primesc semnale prin satelit ar putea deveni „balize” pentru atacurile aeriene ruse.

Terminalele Starlink, necesare pentru ca sistemul să funcţioneze, au fost livrate Ucrainei pe 28 februarie - după ce guvernul ucrainean a făcut o cerere.

UPDATE 9.30 Franţa îşi mută portavionul său Charles de Gaulle în Marea Mediterană, pentru a organiza mai bine zboruri de recunoaştere deasupra ţărilor baltice şi Poloniei, informează vineri dpa.

UPDATE 9.27 Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se întâlneşte vineri la Bruxelles cu miniştrii de externe din NATO pentru discuţii consacrate invaziei ruse din Ucraina, transmite dpa.

UPDATE 9.25 Forţele militare ruse au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, au anunţat vineri autorităţile locale, relatează Reuters.

"Personalul operaţional monitorizează situaţia de la reactoarele centralei", au informat pe social media autorităţile locale. Acestea au adăugat că eforturile depuse au ca obiectiv asigurarea faptului că operaţiunile sunt în conformitate cu cerinţele de securitate.

UPDATE 09.10 Casa Albă discută intens despre trimiterea vicepreşedintelui Kamala Harris la Varşovia şi Bucureşti în zilele următoare, pentru a-şi exprima solidaritatea cu Ucraina, confruntată cu invazia rusă, scrie The Hill, citând surse apropiate discuţiilor.

UPDATE 08.08 Secretarul de presă al Pentagonului a comentat modul în care forţele ucrainene se opun invaziei ruse spunând că acestea luptă cu eroism pe străzi şi în afara oraşelor şi o fac într-un mod foarte creativ, relatează CNN.

UPDATE 07.20 Incendiul de la centrala nucleară de la Zaporojie a fost stins, anunţă Serviciile de Urgenţă din Ucraina, citate de BBC.

„La 6.20 a.m. (4.20 GMT) incendiul din clădirea de antrenament de la centrala nucleară Zaporojie din Enerhodar a fost stins. Nu există victime”, au arătat Serviciile de Urgenţă, într-o postare pe reţelele de socializare.

UPDATE 05.50 „Preşedintele SUA Joe Biden a vorbit cu preşedintele Zelenski în această seară pentru a primi o actualizare despre incendiul de la centrala nucleară Zaporje”, se spune în raport. Un alt raport notează că Joe Biden s-a alăturat preşedintelui Zelensky pentru a îndemna Rusia să-şi înceteze activităţile militare în zonă şi să permită pompierilor şi asistenţei de urgenţă să acceseze locul.

S-a remarcat, de asemenea, că preşedintele SUA a discutat cu subsecretarul pentru securitate nucleară al Departamentului de Energie al SUA şi cu administratorul Administraţiei Naţionale de Securitate Nucleară pentru a primi o actualizare cu privire la situaţia de la centrală.

„Preşedintele [Biden] va continua să fie informat în mod regulat despre subiect”, se spune în raport.

UPDATE 05.48 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, într-o înregistrare video, că arde cea mai mare centrală nucleară din Europa, făcând apel la cetăţenii europeni să le atragă atenţia propriilor politicieni. „Propaganda rusă a avertizat în trecut că va acoperi lumea cu cenuşă nucleară. Asta nu mai este doar o avertizare, este real”, a afirmat el, potrivit BBC.

Preşedintele Ucrainei cere „acţiuni fără întârziere” din partea lumii, în mijlocul atacului forţelor Rusiei asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa, relatează BBC.

„Cea mai mare centrală nucleară din Europa arde chiar acum”, a spus Volodimir Zelenski, într-o înregistrare video publicată pe reţelele sociale.

El i-a acuzat pe ruşi că au tras intenţionat spre cele şase reactoare ale centralei de la Zaporojie folosind tancuri echipate cu termoviziune.

El a amintit de "catastrofa globală" de la Cernobîl şi a avertizat că un accident nuclear la Zaporojie ar avea consecinţe mult mai grave.

„Europeni, treziţi-vă, vă rog. Spuneţi-le politicienilor voştri că ruşii trag în centrala nucleară din Ucraina”, a cerut el.

UPDATE 05.40 Boris Johnson, într-o conversaţie telefonică cu Zelenski, a discutat despre situaţia de la centrala nucleară Zaporoje. Premierul britanic intenţionează să convoace o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta incidentul

„Prim-ministrul [Johnson] a vorbit cu preşedintele ucrainean Zelenski în această dimineaţă devreme despre gravitatea situaţiei de la centrala nucleară Zaporojie”, se arată într-un comunicat de presă  al guvernului britanic.

„Prim-ministrul a spus că va convoca o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU în următoarele ore, <...> Regatul Unit va ridica imediat această problemă cu Rusia şi partenerii apropiaţi”, se arată în comunicat.

UPDATE 05.08 „Autoritatea de reglementare din Ucraina a transmis că nu s-au modificat nivelurile de radiaţii la Centrala nucleară Zaporijjea (Zaporizhzhia)”, a comunicat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

UPDATE 04.38 „În acest moment, tancurile ruseşti trag asupra unităţilor nucleare. Aceste tancuri sunt echipate cu sisteme de termoviziune, ceea ce înseamnă că ştiu unde trag, au fost pregătite pentru asta", a  declarat Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, într-o înregistrare video postată pe Facebook.

UPDATE 04.05 Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a fost informată despre bombardarea centralei nucleare Zaporoje de către forţele ruse şi este acum în contact direct cu autorităţile ucrainene.

Raportul relevant a fost postat pe contul AIEA de pe Twitter, relatează Ukrinform.

„AIEA este la curent cu rapoartele privind bombardarea centralei nucleare Zaporizhzhia (NPP), în contact cu autorităţile ucrainene cu privire la situaţie”, se spune în raport.

Un alt raport al agenţiei spune că directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, discută cu prim-ministrul Ucrainei Denys Shmyhal şi cu conducerea autorităţii de reglementare nucleară ucraineană şi a operatorului centralei nucleare.

UPDATE 03.56 Invadatorii ruşi au lăsat pompierii să intre în centrala nucleară Zaporoje, care arde în urma unui atac rus.

„Pompierilor li s-a permis să intre în CNE Zaporoje”, a declarat Oleksandr Starukh, şeful Administraţiei Militare Regionale Zaporizhzhia.

Se observă că în prezent vântul bate înspre partea de sud-est a Ucrainei şi în direcţia marilor oraşe ruseşti: Rostov-pe-Don şi Krasnodar. CNE Zaporoje a declarat ameninţare nucleară din cauza bombardamentelor cu artileria grea a Rusiei.

UPDATE 03.40 Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a cerut Rusiei să înceteze imediat bombardarea centralei nucleare (CN) Zaporoje şi să permită pompierilor să elimine consecinţele atacurilor, altfel continentul se va confrunta cu un dezastru major.

„Armata rusă trage din toate părţile asupra CNE Zaporoje, cea mai mare centrală nucleară din Europa. Incendiul a izbucnit deja. Dacă va exploda, va fi de 10 ori mai mare decât Cernobîlul! Ruşii trebuie să înceteze imediat focul, să permită intervenţia pompierilor, să stabilească o zonă de securitate!” el a scris.

CN Zaporoje a declarat stare de ameninţare nucleară din cauza bombardamentelor cu arme grele ale Rusiei.

UPDATE 03.10 Invadatorii ruşi continuă să bombardeze Centrala Nucleară Zaporoje şi au lovit deja una dintre unităţile energetice. Declaraţia a fost făcută de către Compania Naţională de Generare a Energiei Nucleare Energoatom din Ucraina pe Telegram. 

Ca urmare a bombardamentelor, CNE Zaporoje este acum în flăcări.

Potrivit Energoatom, pompierii nu pot începe să stingă focul, deoarece invadatorii ruşi trag din apropiere.

Cel mai absurd este că „în prezent, vântul bate spre sud-estul Ucrainei şi spre marile oraşe ruseşti, Rostov-pe-Don şi Krasnodar”, a adăugat Energoatom .

UPDATE 03.00 Un incendiu a izbucnit la Centrala Nucleară Zaporoje (CNZ) din cauza bombardamentelor cu armele grele ale Rusiei, a declarat purtătorul de cuvânt al CNZ, Andrii Tuz, pe Telegram.

„Armata rusă a bombardat Centrala Nucleară Zaporoje, provocând un incendiu”, a spus Tuz.

Lupte aprige sunt în desfăşurare lângă CNE Zaporoje. Forţele armate ale Ucrainei se menţin pe poziţii, în apărare.

STIRE INIŢIALĂ Centrala nucleară Zaporoje (CNZ) declară stare de ameninţare nucleară din cauza bombardamentelor cu arme grele ale Rusiei. Declaraţia a fost făcută de purtătorul de cuvânt al CN Zaporoje, Andrii Tuz, pe Telegram, relatează un corespondent Ukrinform.

„Vehiculele militare ale Rusiei bombardează CN Zaporoje. Există o adevărată ameninţare nucleară la una dintre cele mai mari centrale nucleare din Europa. Cerem ca inamicul să nu mai tragă cu arme grele asupra unităţilor energetice ale CN Zaporoje!” a declarat Tuz.

UPDATE 02.00 Pe 3 martie 2022, sistemele de apărare antiaeriană ucrainene au doborât încă trei avioane ruseşti, a declarat Comandamentul Forţelor Aeriene Ucrainene într-o postare pe Facebook.

„Sistemele de apărare antiaeriană au distrus încă trei avioane ale ocupanţilor ruşi, şi anume Su-30SM, Su-34 şi Su-25”, se arată în raport. Pierderile de personal ale inamicului nu au fost încă raportate.

Pe 2 martie 2022, Forţele Armate ale Ucrainei au doborât trei avioane ruseşti şi două elicoptere.

UPDATE 01.38 În oraşul Enerhodar, Regiunea Zaporoje, coloana de vehicule militare a inamicului se îndreaptă spre Centrala Nucleară (NPP) Zaporizhzhia, se arată într-o declaraţie a pe Telegram a Companiei Naţionale de Generare a Energiei Nucleare Energoatom din Ucraina.

„Se desfăşoară bătălii aprige; coloana de vehicule militare a inamicului se îndreaptă spre centrala nucleară. De acolo se aud lovituri puternice. Oamenii văd salve de rachete în interiorul amplasamentului industrial de la ferestrele lor”, se arată în raport.

În plus, oamenii au raportat că mulţi tineri îmbrăcaţi în haine sport cu puşti Kalashnikov se plimbă prin oraş. Toate intrările sunt închise, dar sparg uşile şi încearcă să pătrundă în apartamentele locuitorilor locali, susţinând că trebuie să „ia înălţime”. Pe 3 martie 2022, peste 100 de vehicule militare au intrat în Enerhodar. Oraşul a fost apărat de peste 20.000 de oameni timp de câteva zile. Pe 3 martie 2022, ruşii au tras asupra punctului de control şi asupra civililor. 

UPDATE 01.08 Invadatorii ruşi au capturat un pilot ucrainean şi l-ar putea folosi pentru a produce propagandă rusă. Declaraţia a fost făcută de Comandamentul Forţelor Aeriene Ucrainene pe Facebook.

„Trupele de ocupaţie ruse au capturat un pilot militar ucrainean, care s-a catapultat după ce avionul său a fost lovit de o rachetă inamică. Organismul rus de agitaţie şi propagandă a folosit o tactică brutală a anului 2014. Este evident că, sub presiunea şi ameninţarea represaliilor, pilotul nostru a vorbit despre „naţionalişti”, UE şi NATO, la care, Ucraina nu ar trebui să adere, ţara noastră trebuind să-şi facă prieteni  „oamenii fraţi”, se arată în raport.

Potrivit Forţelor Aeriene Ucrainene, acest videoclip ar putea fi răspândit pe canalele de televiziune ruseşti şi pe reţelele sociale de către propagandiştii ruşi. 

„Pilotul este al nostru, din celebra brigadă 299 a forţelor aeriene tactice. Dar aceste cuvinte nu sunt ale lui. Comandamentul Forţelor Aeriene Ucrainene nu are nicio îndoială cu privire la patriotismul şi curajul tânărului pilot, care a îndeplinit cu succes multe sarcini de luptă pe parcursul mai multor zile, apărând ţara împotriva ocupanţilor ruşi”, a menţionat Comandamentul Forţelor Aeriene Ucrainene. De asemenea, au menţionat că vor depune toate eforturile pentru a-l aduce pe pilot înapoi acasă.

UPDATE 23.56 Astăzi, 3 martie, invadatorii ruşi au ucis o femeie şi au rănit peste 70 de civili în regiunea Doneţk.

"Rusia ucide civili! Astăzi, o femeie a murit de mâinile ocupanţilor din Mayorsk. Peste 70 de persoane au fost rănite în regiune într-o singură zi", a postat şeful Administraţiei Militare Regionale Doneţk, Pavlo Kyrylenko, pe Facebook.

De la începutul invadării Ucrainei de către Rusia, teroriştii au ucis 44 de civili şi au rănit 257 de civili. Potrivit lui Kyrylenko, Mariupol este încă atacat, deoarece invadatorii au tras în cel puţin două cartiere, au lovit un hipermarket de la periferia de vest şi au bombardat un spital. Oraşul a fost tăiat de la alimentarea cu energie electrică, apă şi căldură. Rutele de livrare a alimentelor sunt blocate.

A început bombardarea satelor Novoselivka Persha şi Zhelanne. Seara, invadatorii au lansat rachete Grad pe Toretsk, rănind două persoane. Unul dintre ei a fost dus la centrul de chirurgie oftalmologică din Druzhkivka. Două staţii de distribuţie a gazelor au fost deconectate, linia electrică a fost avariată. Alimentarea cu energie electrică a fost restabilită parţial, iar mâine vor începe reparaţiile la conducta de gaz deoarece există riscuri legate de un alt bombardament.

UPDATE 23.34 Forţele ruse au ocupat turnul de televiziune din Herson existând posibilitatea de a disemina informaţii false în acest oraş.

„Herson şi regiunea înconjurătoare: inamicul a pus mâna pe un turn de televiziune având posibilitatea de a face emisii TV şi radio şi va disemina ştiri şi informaţii în Herson. Desigur, vor exista o mulţime de informaţii false, dezinformare şi propagandă. Guvernul nu va renunţa niciodată la o bucată din pământul nostru. Tot ce vor spune de terorişti este o minciună", a postat pe Facebook serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei.

Potrivit Ministerului, ocupanţii nu permit crearea unui coridor umanitar, agravând şi mai mult catastrofa umanitară din oraş. 

„Inamicul este ticălos, deoarece intenţionează să aducă un convoi umanitar din Rusia şi jurnalişti pentru a filma ştiri despre modul în care armata rusă furnizează alimente şi medicamente - încă o propagandă pentru consumatorii ruşi.”

„Autorităţile lucrează pentru a le oferi cetăţenilor tot ce au nevoie şi această problemă va fi rezolvată cât mai curând! Spre deosebire de inamic, ucrainenii sunt inteligenţi, înţelepţi, educaţi şi capabili să analizeze situaţia. Nu trebuie să permitem inamicului să obţină ceea ce vrea! Să rezistăm, suntem împreună, şi suntem pe pământul nostru", se subliniază în comunicatul Ministerul.

Pe 24 februarie, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat război Ucrainei şi a lansat o invazie pe scară largă. Trupele ruse ucid civili, bombardează şi distrug infrastructura cheie, iar rachetele lovesc casele ucrainenilor. În Ucraina a fost impusă legea marţială şi a fost anunţată mobilizarea generală. Forţele Armate ale Ucrainei, cu sprijinul întregii naţiuni, rezistă cu curaj agresiunii ruse.

UPDATE 22.30 În Okhtyrka, regiunea Sumy, nu există în acest moment încălzire centrală sau electricitate, în timp ce invadatorii ruşi bombardează centrul regional, Sumy, relatează Dmytro Zhyvytskyi , şeful Administraţiei Militare Regionale Sumy.

"Practic, întreaga regiune Sumy este acum un teritoriu al iadului, care este distrus de trupele ruse. Bombardarea Sumy a început în jurul orei 18:00. Okhtyrka a rămas fără căldură. Acum ne gândim cum să scoatem oamenii în afara oraşului, pentru că într-o zi blocurile vor deveni o capcană de piatră rece, fără alimentare cu apă şi electricitate. De asemenea, lucrăm de câteva zile la amenajarea unei rute de evacuare din regiune", a scris şeful RMA. El a mai adăugat că trupele ruse bombardează Nedrihailov, Boromlya, Bezdryk, Lebedyn, ucigând civili.

"Acesta nu mai este Putin. Putin este un pitic nebun. Astăzi ruşii obişnuiţi sunt cei care ne ucid copiii, bătrânii. Ei ne distrug ţara fără motiv", a spus Zhyvytskyi.

UPDATE 21.40 Apoape 7.000 de oameni de ştiinţă ruşi se împotrivesc, printr-o scrisoare deschisă adresată lui Putin, războiului din Ucraina

UPDATE 21.33 Convoiul rus este încă blocat în nordul Ucrainei. Pentagonul estimează că 90% din trupele masate iniţial la graniţă sunt acum în Ucraina

UPDATE 20.55 Zelensky, mesaj pentru Putin: Pleacă de pe pământul nostru!

"Dacă nu vrei să pleci acum - stai cu mine la masa negocierilor, sunt liber. Dar nu la 30 de metri, ca  în cazul lui Macron sau Scholz - eu sunt vecin! Nu muşc. Eu sunt un om normal, stai cu mine, vorbeşte cu mine, de ce ţi-e frică?"

UPDATE 20.00 Mihail Podoliak, consilier al şefului de Cabinet al Preşedinţiei Ucrianene, a spus că a două rundă de negocieri dintre Ucraina şi Rusia s-a încheiat fără rezultate. "Negocierile tocmai s-au încheiat. Am convenit să le continuăm cu o a treia rundăa cât mai curând posibil",  a spus el.

Cu toate acestea, părţile au convenit cu privire la o serie de probleme umanitare, inclusiv posibilitatea unei încetări temporare a focului pentru organizarea coridoarelor umanitare. Un canal pentru persoanele de contact pentru acest lucru va fi creat în viitorul apropiat.

UPDATE 19.45 Forţele ruse se apropie de două centrale nucleare cheie din sudul Ucrainei, a declarat şeful interimar al companiei nucleare de stat Energoatom din Ucraina, Petro Kotin. Civilii blochează drumul ruşilor către centrala nucleară Zaporijia. Se trag focuri de armă.

UPDATE 19.25 Numărul morţilor din atacul de astăzi din oraşul Cernihiv, din nordul Ucrainei, a ajuns la 22, au declarat serviciile de urgenţă ucrainene.

Cadavrele a cel puţin 22 de civili au fost recuperate din dărâmături în urma atacurilor aeriene ruse, au spus aceştia într-o postare online.

Lucrările de salvare sunt în desfăşurare, au adăugat aceştia, dar nu au precizat unde anume a avut loc atacul.

Iniţia, guvernatorul Cernihivului a spus că cel puţin nouă persoane au fost ucise şi patru au fost rănite după ce atacul aerian a lovit două şcoli şi case private.

Presa locală scrie că în zona din apropiere există mai multe şcoli, grădiniţe şi un spital.

UPDATE 19.20 Rusia a elaborat planuri pentru execuţii publice în Ucraina pe măsură ce oraşele sunt capturate de trupele ruse, relatează Bloomberg.

Bloomberg citează un oficial european al serviciilor de informaţii care a spus că Moscova a elaborat strategii pentru a sparge moralul, pentru a descuraja ucrainenii să riposteze în timp ce oraşele cad sub controlul Kremlinului.

Oficialul a spus că Moscova intenţionează să reprime protestele, să reţină oponenţii şi, eventual, să efectueze execuţii publice, scrie agenţia de presă.

UPDATE 18.15 Comandantul şef al Forţelor Armate ale Ucrainei, general-locotenent Valeri Zalujnîi , a declarat că autorităţile militare ruse a efectuat mobilizări pe teritoriile ocupate temporar din regiunile Doneţk şi Lugansk şi formează unităţi de 1 şi 2 corpuri de armată pentru a lua cu asalt oraşele de pe teritoriul controlat de ucraineană. Potrivit acestuia, majoritatea celor mobilizaţi au paşapoarte ruseşti. „În prezent, unii dintre compatrioţii noştri sunt transferaţi în regiunea Rostov, în regiunea Krasnodar şi  Crimeea pentru a conduce o ofensivă navală pentru a captura Odesa. Restul au fost duşi la Belgorod pentru a lua cu asalt Kievul în primul eşalon drept „carne de tun”, a spus Zalujnîi, citat de lb.ua.

„Aceasta este o crimă de război şi o încălcare flagrantă a Convenţiei de la Geneva privind protecţia persoanelor civile în timp de război. Aceasta este, de asemenea, o altă dovadă a subordonării complete a corpurilor 1 şi 2 de armată faţă de armata a 8-a a Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse”, a adăugat el. 

UPDATE 18.00 A doua rundă de negocieri între Rusia şi Ucraina a început la Belovejskaia Puşa, în regiunea belarusă Brest, în apropiere de frontiera cu Polonia, anunţă emisarul lui Zelenski, Mihailo Podoliak; ucrainenii cer un armistiţiu şi culoare umanitare.

Noi negocieri între Rusia şi Ucraina au început joi, la frontiera dintre Belarus şi Polonia, în a opta zi a invaziei ruse a Ucrainei, anunţă consilierul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski Mihailo Podoliak, relatează AFP.

”Începem să discurtăm cu reprezentanţii ruşi. Punctele-cheie de pe agendă sunt o încetare imediată a focului, un armistiţiu şi culoare umanitare în vederea evacuării civililor din oraşe şi sate distruse sau bombardate constant”, anunţă într-un mesaj postat pe Twitter Mihailo Podoliak.

El postează o fotografie cu membrii celor două delegaţii la masa negocierilor.

Televiziunea rusă a difuzat imagini cu membri ai celor două delegaţii care îşi strâng mâna înainte de a se aşeza.

Ruşii sunt îmbrăcaţi formal, iar ucrainenii poartă ţinută militară.

Locul acestei a doua runde de negocieri se află în regunea belarusă Brest, la Belovejskaia Puşa, o localitate situată în apropierea frontierei cu Polonia, potrvit Belarusului şi Rusiei.

Negociatorul-şef rus Vladimir Medinski susţine că acest loc convine delegaţiei ucrainene, pentru că aceasta vine acoloprin Polonia.

Partea rusă are trei dosare pe masă, cu privire la ”aspectul militaro-tehnic, umanitar şi internaţional şi politic”, a anunţat emisarul Kremlinului, Vladimir Medinski, fără să facă alte precizări.

UPDATE 17:50 Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat  joi  la telefon cu omologul său rus Vladimir Putin, o convorbire care a durat o oră şi jumătate. ”Te minţi singur. Va costa scump ţara ta, ţara ta va ajunge izolată, slăbită şi sub sancţiuni pentru o perioadă foarte lungă de timp”, i-a Macron lui Putin.

Ulterior, Palatul Elysee a emis un comunicat de presă, citat de BFMTV şi LeFigaro, în care a precizat că ”intuiţia preşedintelui (Macron) este că ce este mai rău abia urmează să vină, având în vedere ceea ce i-a spus preşedintele Putin. Ambiţia sa este de a cuceri toată Ucraina”.

Vladimir Putin i-a spus lui Macron că va continua războiul în Ucraina, a declarat o sursă de la Palatul Elysée jurnaliştilor.

„Această conversaţie este, din păcate, o ocazie de a auzi că preşedintele Putin va continua intervenţiile militare şi va merge până la capăt”, a declarat în cadrul unei informări de presă o sursă de la Palatul Elysée, citată de CNN.   

UPDATE 16:30 Delegaţia ucraineană se afla pe drum în vederea celei de a doua runde de negoieri, joi, la frontiera dintre Polonia şi Belarus, cu Rusia, care a lansat în urmă cu o săptămână invaza Ucrainei, a anunţat într-un mesaj pe Twitter unul dintre membrii delegaţiei, relatează AFP.

”(Ne aflăm) în drum către negocieri cu Federaţia rusă. (Suntem) deja în elicoptere”, scrie consilierul prezidenţial ucranean Mihailo Podoliak, care postează pe Twitter o imagine în care apare alături de parlamentarul David Arahamia, în ţinută militară, în cabina unui elicopter.

”Vom începe în aproximativ două ore”, adăuga el într-o versiune în rusă a mesajului.

”Minimum pe agendă: culoare umanitare. Restul în funcţie de circumstanţe”, anunţă David Arahamia.

UPDATE 16:20 Cel puţin nouă persoane au murit şi patru au fost rănite după loviturile aeriene ruse au ţintit două şcoli şi locuinţe joi în regiunea Cernihiv (nord), a anunţat guvernatorul regional Viaceslav Chaus.

„Operaţiunile de salvare sunt în curs”, a spus el.

Publicaţia Kiev Independent a relatat că în zona unde au lovit proiectilele nu există infrastructură militară, ci doar şcoli, grădiniţe şi un spital.

UPDATE 16.07 Polonia îşi propune să aloce 3% din PIB pentru cheltuielile de apărare în 2023, a declarat joi Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare, transmite Reuters.

Kaczynski a făcut acest anunţ la începutul unei dezbateri în parlament cu privire la un proiect legislativ de majorare a bugetului de apărare.

Polonia a alocat în ultimii ani un procent de 2% din PIB pentru cheltuieli militare, îndeplinind o cerinţă a NATO.

„Va exista un amendament: 3% din PIB pentru apărare anul viitor, apoi îl vom creşte, a spus Jaroslaw Kaczynski în camera inferioară a parlamentului.

UPDATE 15.59 Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului, demnitarul cu cel mai înalt rang în rândul Bisericii Ortodoxe, care a recunoscut în 2018 Biserica independentă a Ucrainei, a declarat că a devenit "o ţintă pentru Moscova", informează AFP.

UPDATE 15.51 O primă echipă a plecat joi de la Curtea Penală Internaţională de la Haga spre Ucraina, pentru a începe să investigheze posibile crime de război, a declarat într-un interviu pentru Reuters procurorul principal al acesteia, Karim Khan. El a declarat că biroul său va examina posibile crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid din partea tuturor părţilor implicate în conflict.

UPDATE 15.50 Putin a convocat Consiliul de Securitate. Kremlinul a anunţat că Vladimir Putin a convocat joi o şedinţă a Consiliului de Securitate al Rusiei, dar nu a precizat ce va discuta grupul format din înalţi oficiali de stat şi şefi ai agenţiilor de apărare şi securitate, transmite Reuters. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins speculaţiile potrivit cărora autorităţile ruse intenţionează să introducă legea marţială în urma invaziei sale în Ucraina sau că vor împiedica bărbaţii să părăsească Rusia. 

UPDATE 15.44 Delegaţia ucraineană, care urmează să negocieze cu Rusia o posibilă soluţionare a conflictului dintre cele două ţări, este deja pe drum spre punctul de întâlnire de la frontiera polono-belarusă, a declarat Mihail Podoliak, consilier al preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, citat de AFP.

UPDATE 15.27 Autorităţile locale din oraşul Mariupol spun că trupele ruse creează o „catastrofă umanitară” atacând în mod activ legăturile şi podurile feroviare, precum şi întrerupând alimentarea cu apă şi energie, în încercarea de a împiedica civilii să scape de bombardamente.

Unul dintre locuitorii oraşului-port Mariupol au povestit pentru BBC cum încearcă să supravieţuiască numeroaselor bombardamente ruseşti care au distrus cartierele rezidenţiale şi a întrerupt alimentarea cu energie şi apă.

UPDATE 15.16 O navă de marfă s-a scufundat din portul ucrainean Odesa după o explozie, informează Reuters.

Doi membri ai echipajului navei de marfă Helt, deţinută de Estonia, se aflau pe o plută de salvare pe mare, a declarat Igor Ilves, directorul general al  Vista Shipping Agency din Tallinn. Ceilalţi patru membri ai echipajului sunt dispăruţi, a spus Ilves.

UPDATE 14:58 Purtătoarea de cuvânt a Ministerului ucrainean al Apărării, Liudmila Dolhonovska, a declarat pentru The Post că Herson nu se află sub control rus: „Îl folosesc ca bază temporară pentru transferul de unităţi.”

Guvernatorul regional al Herson Hennadii Lahuta a spus că forţele ruse au ocupat clădirea primăriei, dar că administraţia oraşului e încă e funcţională.

Ministerul rus al Apărării a anunţat încă de miercuri că a capturat Herson, un oraş-port cu ieşire la Marea Neagră cu peste 250.000 de locuitori. Ucraina a spus însă că forţele sale continuă să apere oraşul. 

Primarul oraşului a scris joi pe Facebook că militarii ruşi controlează sediul primăriei şi că locuitorii trebuie să respecte o interdicţie de a ieşi din case impusă de cei pe care i-a numit „vizitatori înarmaţi”.

Acesta a spus că nu le-a promis nimic forţelor ruse, ci le-a cerut doar să nu împuşte oameni. În oraş nu mai pot intra decât vehiculele cu alimente, medicamente şi alte produse de bază.

UPDATE 13.49 Secretarul de stat american Antony Blinken a anunţat că intenţionează să călătorească în Europa pentru a reafirma sprijinul Washingtonului pentru Ucraina, spunând că costurile umane ale invadării acestei ţări sunt zguduitoare. Curajul poporului ucrainean în faţa acestui „război neprovocat şi nejustificat” este o inspiraţie pentru lume, a spus Blinken la o conferinţă de presă organizată la Departamentul de stat.

Şeful diplomaţiei americane a mai spus că Statele Unite „vor sprijini eforturile diplomatice” ale Kievului de a se ajunge la o încetare a focului şi la retragerea trupelor ruse. Blinken pleacă la Bruxelles pe 3 martie pentru întrevederi cu omologii săi europeni din Uniunea Europeană şi statele membre în NATO. De acolo va călători în Polonia, Republica Moldova şi ţările baltice.
 

UPDATE 13.35 Trupele ucrainene au învins şi au capturat o unitate de elită a armatei ruse în apropiere de Harkov, a anunţat Oleksi Arestovici, consilier al şefului biroului preşedintelui, citat de Nastoiaşcie Vremia. „A doua unitate de elită a armatei ruse a fost învinsă şi luată prizonier lângă Harkov.

UPDATE 13.15 Ministrul de Externe al Rusiei Serghei Lavrov a ameninţat din nou ţările occidentale. „Dacă vor începe un adevărat război împotriva noastră, atunci trebuie să se gândească cu atenţie”, a spus Lavrov, întrebat despre ameninţările Rusiei cu bomba nucleară, el a declarat că ameninţarea nucleară „nu este în capul ruşilor”.

UPDATE 12.50 Potrivit publicaţiei ZN.UA , coloana militară belarusă, care s-a aliniat deja în satul Mihailo-Koţubinskoie, regiunea Cernihiv, refuză să se deplaseze mai departe spre Ucraina. Ar fi vorba despre câteva sute de vehicule militare, inclusiv Smerch-uri, tancuri, transportoare blindate, camioane cu combustibil şi vehicule cu infanterie. Comandanţii „fac presiuni asupra soldaţilor să execute ordinul”, potrivit sursei zn.ua.

UPDATE 12.30 Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, joi, că România este un exemplu extraordinar de solidaritate în Europa, menţionând că ţara noastră i-a ajutat nu numai pe refugiaţii din Ucraina, dar şi Republica Moldova.

România a oferit un exemplu înduioşător pentru întreaga lume când a început războiul. România ajutat toţi refugiaţii de la Vama Siret, oferindu-le pături, apă, alimente. Oamenii şi-au deschis uşile propriilor case pentru refugiaţi, s-au organizat prin mediile de socializare misiuni de strângere de fonduri, populaţia română este pregătită să primească refugiaţii. România nu doar că îi primeşte în casele lor pe refugiaţi, dar ajută şi Republica Moldova şi asigură generatoare de electricitate deosebit de importante pentru Moldova. România a asigurat medicamente pentru Ucraina. Dumneavoastră sunteţi un exemplu extraordinar de solidaritate în sânul Europei. Vă mulţumesc din suflet pentru exemplul dat", a afirmat Ursula von der Leyen, într-o declaraţie comună de presă cu preşedintele Klaus Iohannis.


FOTO Administraţia Prezidenţială

Ursula von der Leyen si Klaus Iohannis FOTO Presidency.ro

UPDATE 12.20 Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că potrivit evaluărilor sale şi ale şefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, situaţia din Ucraina „se va degrada în continuare”, de aceea este nevoie de sprijin umanitar pentru ţara vecină. Războiul din Ucraina, început după invazia rusă, este deja în a opta zi.

UPDATE 12.15 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a transmis, joi, print-un nou mesaj video pe pagina sa de Facebook, că liniile de apărare ale Ucrainei rezistă în faţa atacului rus.

„Au vrut să ne distrugă de atâtea ori. Nu au putut. Am trecut prin atâtea! Şi dacă cineva crede că, după ce au depăşit toate acestea, ucrainenii vor fi speriaţi, dezbinaţi sau se vor preda, nu ştie nimic despre Ucraina. Şi nu are ce face în Ucraina", a transmis Zelenski, într-un nou mesaj video pe pagina sa de Facebook.

UPDATE 12.13 Armata rusă a anunţat că a avansat în direcţia oraşului Mariupol, punct strategic din sud-estul Ucrainei, şi a susţinut în repetate rânduri că nu vizează zonele civile în timpul invaziei, potrivit CNN.

„Unităţile forţelor armate ale Republicii Populare Doneţk au restrâns perimetrul din jurul oraşului Mariupol şi, de asemenea, au preluat controlul asupra aşezărilor Vinogradnoye, Sartaka şi Vodyanoye”, a declarat generalul-maior, Igor Konaşenkov, într-un briefing video.

Miercuri, primarul din Mariupol a declarat că forţele separatiste ruse şi cele pro-ruse au înconjurat oraşul şi au lansat bombardamente care i-au vizat pe locuitori.


Oraşul Harkov, devastat de bombardamente FOTO EPA-EFE

Război Ucraina - ziua 8 - 3 mar 2022 / FOTO EPA-EFE

UPDATE 12.10 Un depozit de petrol din oraşul Cernigău, în nordul Ucrainei, a fost lovit de obuze în timpul unui atac aerian, joi dimineaţă, potrivit Serviciului de Stat pentru Situaţii de Urgenţă al Ucrainei, relatează CNN.

UPDATE 11.00 Ministerul Economiei german a aprobat livrarea a 2.700 de rachete sol-aer pentru Ucraina, ţară invadată de forţele militare ruse, transmite DPA. Surse din ministerul citat au declarat că armele respective sunt rachete uşoare Strela, de concepţie sovietică, aflate în stocurile forţelor armate ale fostei Germanii de Est.

În ultimele zile, guvernul condus de cancelarul Olaf Scholz a revizuit politicile privind exporturile de arme şi a permis livrări directe de armament către Ucraina, pe fondul agresiunii militare ruse împotriva ţării vecine. În ultimele zile, Ministerul Apărării german a analizat ce alte arme ar putea furniza forţelor armate ucrainene în timpul actualului conflict cu Rusia.

UPDATE 10.43 Ministrul apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov, a făcut joi un apel la ''rezistenţă totală'' împotriva trupelor ruse şi la creşterea presiunii asupra duşmanului, transmite EFE.

"A sosit momentul să sporim presiunea asupra duşmanului, care a pierdut iniţiativa. A sosit momentul să trecem la rezistenţa totală", a transmis Reznikov într-un comunicat postat pe Facebook.

UPDATE 10. 06 Armata rusă pregăteşte un atac amfibiu. Corespondentul Fox News de la Pentagon citează oficiali americani care anunţă că mai multe nave de război ruseşti au părăsit Crimeea şi se îndreaptă spre Odesa, al treilea oraş ca mărime al Ucrainei. Statul Major al armatei ucrainene anunţă componenţa flotilei: 4 transportoare de trupe şi 3 nave lansatoare de rachete.

UPDATE 9.12 O a doua rundă de negocieri între Moscova şi Kiev în vederea încheierii unui armistiţiu este aşteptată să aibă loc joi, la opt zile de la declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, informează dpa.

UPDATE 8.35 În cea mai recentă actualizare, armata ucraineană a susţinut că forţele ruse nu fac progrese pe direcţiile în care înaintează şi că oraşul Mariupol din sud rămâne în mâinile ucrainenilor, informează BBC. 

Mariupol, care a suferit bombardamente intense, este văzut ca un trofeu cheie pentru ruşi, deoarece îşi va uni forţele în sud şi est.

Potrivit armatei ucrainene forţele ruse şi-au continuat asaltul asupra zonelor din apropierea capitalei Kiev - Vişgorod, Fastiv şi Obuhiv.

Paraşutişti ruşi au fost observaţi în regiunea Mării Negre şi nave îndreptându-se în direcţia oraşului-port sudic Odesa.

Armata a avertizat, de asemenea, utilizatorii de internet să nu schimbe „informaţii de bombardare în timp real”, deoarece acestea „poate fi de interes pentru trăgătorii ruşi pentru a ajusta în continuare următoarea lovitură inamică”.

UPDATE 07.56 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou mesaj către populaţie, că armata rusă nu va avea linişte în Ucraina şi că soldaţii care atacă ţara sunt doar nişte „copii confuzi care au fost folosiţi”, informează AP.

UPDATE 07.41 Departamentul american al Apărării nu vede niciun indiciu că armata belarusă se implică sau se pregăteşte să se implice în ostilităţile din Ucraina.

„Nu am văzut”, a spus secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, la o conferinţă de presă, când a fost întrebat dacă Pentagonul vede vreun indiciu că armata belarusă se implică sau se pregăteşte să se implice în ostilităţile din Ucraina. El a mai menţionat că serviciile de informaţii americane nu au văzut niciun indiciu că Putin ar aduce întăriri suplimentare din alte părţi ale ţării.

UPDATE 07.36 Sutele de vehicule blindate ruseşti care se îndreaptă spre Kiev "rămân în prezent blocate" pe drum, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului american al Apărării, John Kirby, relatează BBC.

„Conform celor mai bune estimări ale noastre, nu au făcut niciun progres apreciabil în ultimele 24 până la 36 de ore”, a spus Kirby, miercuri, la Pentagon.

UPDATE 07.17 Este cel mai mare oraş capturat de forţele ruse de la începutul invaziei în urmă cu şapte zile. Şeful administraţiei regionale, Gennadi Lakhuta, le-a cerut locuitorilor Telegram să rămână acasă, indicând că "ocupanţii (ruşi) sunt în toate părţile oraşului şi sunt foarte periculoşi".

Primarul acestui oraş de 290.000 de locuitori, Igor Kolykhaïev, a anunţat că a discutat cu "oaspeţi înarmaţi" într-o clădire a administraţiei din Herson, dând de înţeles, fără a le numi, că este vorba de trupe ruseşti. "Nu aveam arme şi nu am fost agresivi. Am arătat că lucrăm pentru a securiza oraşul şi încercăm să facem faţă consecinţelor invaziei”, a spus el într-o postare pe Facebook. "Avem dificultăţi uriaşe cu strângerea şi înhumarea morţilor, livrarea alimentelor şi medicamentelor, colectarea gunoiului, gestionarea accidentelor etc.”, a continuat el. El a asigurat că nu a făcut nicio promisiune ruşilor şi "pur şi simplu a cerut să nu împuşte în oameni", anunţând, de asemenea, restricţii de circulaţie pe timpul nopţii. "Până acum totul este bine. Drapelul care este arborat deasupra noastră este ucrainean. Şi pentru ca lucrurile să rămână aşa, aceste cerinţe trebuie îndeplinite”, a adăugat el.

Armata rusă a anunţat miercuri dimineaţă că a pus capturat oraşul Herson, situat nu departe de peninsula Crimeea anexată în 2014 de Moscova. Acest oraş-port şi periferiile sale au fost ţinta unor bombardamente intense.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite