Război în Ucraina. Forţele ruse creează o „catastrofă umanitară”  la Mariupol spune primarul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuinţele civililor din Mariupol  distruse de bombardamentele ruşilor
Locuinţele civililor din Mariupol  distruse de bombardamentele ruşilor

Autorităţile locale din oraşul Mariupol spun că trupele ruse creează o „catastrofă umanitară” atacând în mod activ legăturile şi podurile feroviare, precum şi întrerupând alimentarea cu apă şi energie, în încercarea de a împiedica civilii să scape de bombardamente.

Unul dintre locuitorii oraşului-port Mariupol au povestit pentru BBC cum încearcă să supravieţuiască numeroaselor bombardamente ruseşti care au distrus cartierele rezidenţiale şi a întrerupt alimentarea cu energie şi apă.

„Nu avem nici lumină, nici căldură şi nici apă de două zile şi nu mai avem aproape deloc mâncare”, a spus Maxim Skorobohach, 27 de ani, un dezvoltator IT care se ascundea în apartamentul bunicilor săi joi dimineaţă.

„Mâncarea şi medicamentele nu mai ajung acum în Mariupol. Guvernul local a încercat să dea pâine şi apă, dar imediat a dispărut. Am umplut baia cu apă înainte să se oprească apa. Mai avem vreo cinci litri ", a spus el.

Tânărul şi-a părăsit săptămâna trecută apartamentul, imediat după ce invazia rusă a început. S-a dus la bunicii săi, care au peste 80 de ani şi nu îşi pot părăsi apartamentul de la etajul şase, în centrul oraşului.

Situaţia din oraşul Mariupol din sudul Ucrainei „rămâne dificilă”, a declarat joi un purtător de cuvânt al Gărzii Naţionale Ucrainene pentru CNN, subliniind însă că armata „nu va preda oraşul”.

„Soldaţii Gărzii Naţionale a Ucrainei, împreună cu Forţele Armate, continuă să apere oraşul”, a spus purtătorul de cuvânt.

„Armata ucraineană nu va preda oraşul şi va lovi forţele de ocupaţie. De asemenea, militarii vor continua să distrugă grupurile de sabotaj inamice la periferia Mariupolului”, a continuat oficialul.

 Potrivit purtătorului de cuvânt, forţele ruse „bombardează în mod constant” oraşul, cu obiectivul de a distruge infrastructura – inclusiv reţeaua feroviară a oraşului.

„Bombardamentele au loc chiar şi în direcţia clădirilor rezidenţiale, şcolilor şi grădiniţelor”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru CNN.

Viceprimarul oraşului Serghei Orlov a declarat în timpul unui interviu pentru CNN că Mariupol s-a confruntat cu 26 de ore de bombardamente continue, descriind situaţia ca fiind „critică”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite