Premierul Poloniei: Oficialii europeni poartă discuţii pentru exceptarea Kaliningradului de la sancţiuni

Premierul Poloniei: Oficialii europeni poartă discuţii
pentru exceptarea Kaliningradului de la sancţiuni

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki FOTO EPA-EFE

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, susţine că Uniunea Europeană şi Rusia au căzut de acord că este nevoie de un plan privind tranzitul de bunuri între Rusia şi exclava Kaliningrad.

Oficialii europeni poartă discuţii pentru exceptarea Kaliningradului de sancţiuni - care afectează produsele industriale, cum este oţelul - care s-ar putea încheia cu un acord la începutul lui iulie, dacă şi Lituania este de acord, potrivit dezvăluirilor de miercuri ale agenţiei Reuters, citată de Digi24.

Fiind înconjurată de ţări UE şi bazându-se pe căi ferate şi şosele prin Lituania pentru aducerea majorităţii bunurilor, exclava a fost supusă sancţiunilor care blochează unele transporturi din Rusia.

„Cele două părţi au convenit că trebuie ajuns la un plan care să nu încalce implementarea sancţiunilor, pentru că, serios vorbind, Kaliningrad este o parte foarte mică a Rusiei”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki, potrivit Reuters.

Fostă republică URSS, Lituania este acum unul dintre cei mai vocali critici din UE ai Rusiei, având mai multe contre cu oficiali din Germania şi de la Bruxelles, care vor să detensioneze situaţia.

„Polonia susţine cât de mult poate Lituania în discuţiile cu Comisia Europeană în privinţa dezvoltării... unui mecanism potrivit pentru tranzitul bunurilor între Kaliningrad şi Rusia”, a mai spus Morawiecki.

Începând din 17 iunie Lituania a blocat parţial tranzitul de mărfuri către exclava rusă Kaliningrad, Rusia ameninţând cu represalii dacă Lituania nu elimină „blocada” pe care, conform Moscovei, guvernul de la Vilnius a impus-o la „sugestia evidentă şi la cererea” SUA.

Reuters susţine că oficialii europeni discută în prezent - demers sprijinit şi de Germania - despre o posibilă exceptare a Kaliningradului de la aplicarea sancţiunilor, dar pentru aceasta este nevoie ca şi Lituania să fie de acord.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările