Polonia cere Germaniei să-şi asume responsabilitatea pentru cel de-al Doilea Război Mondial şi să-i ofere despăgubiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Annalena Baerbock şi Zbigniew Rau în conferinţă de presă la Varşovia FOTO EPA-EFE
Annalena Baerbock şi Zbigniew Rau în conferinţă de presă la Varşovia FOTO EPA-EFE

Ministrul de Externe al Poloniei a transmis vineri noului guvern al Germaniei să fie „pregătit să-şi asume” responsabilitatea pentru cel de-al Doilea Război Mondial şi să deschidă discuţii pentru despăgubiri.

Annalena Baerbock a fost pusă în situaţii delicate în prima sa vizită oficială în calitate de ministru de Externe al Germaniei, care a avut loc vineri la Varşovia. Gazda sa, Zbigniew Rau, a declarat încă de la începutul conferinţei de presă că „aşteaptă de la noul guvern german să fie pregătit să-şi asume responsabilitatea” pentru cel de-al Doilea Război Mondial, evocând necesitatea unor „negocieri cu privire la indemnizaţii şi reparaţii”.

„Trebuie să revenim asupra restituirii bunurilor culturale jefuite de Germania, asupra posibilei dezvoltări a unui sistem de compensaţii pentru monumentele culturii poloneze”, a adăugat şeful diplomaţiei de la Varşovia, citat de AFP.

De cealaltă parte, Baerbock l-a asigurat pe Rau că prietenia germano-poloneză „în Uniunea Europeană este ceva inestimabil”, chiar dacă „ea nu este evidentă”. Ea a declarat că ţine cont de „pierderile incomensurabile” suferite de Polonia în „timpul războiului şi ocupaţiei”. Potrivit lui Baerbock, acordul noii coaliţii guvernamentale de la Berlin face referire la „culpabilitatea şi responsabilitatea germanilor şi la obligaţiile Germaniei” pentru trecut. „Este sarcina noastră istorică să cultivăm pacea şi prietenia într-un mod deschis şi sincer”, a subliniat Annalena Baerbock, care a depus o jerbă la mormântul soldatului necunoscut din Varşovia.

Pe de altă parte, Zbigniew Rau a reafirmat opoziţia Poloniei faţă de gazoductul Nord Stream 2, susţinând că „nu va înceta să ceară închiderea acestui proiect care dăunează Europei”.

Polonia, la fel ca Ucraina, vede acest proiect drept un cal troian al Rusiei în Europa. Baerbock a insistat cu ideea prieteniei germano-poloneze, care, spune ea, exclude „o politică pe deasupra capetelor vecinilor noştri” sau „în detrimentul celuilalt”.

Noua şefă a diplomaţiei germane a admis că există „divergenţe majore” între Berlin şi Varşovia în chestiunea statului de drept şi a dat asigurări totodată că Germania susţine Polonia şi ţările baltice în criza de la frontiera cu Belarus. Migranţii aflaţi în prezent în Belarus au devenit „victimele unui joc cinic” al regimului Lukaşenko, a denunţat Baerbock.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite