VIDEO Papa Francisc a sosit în Lampedusa, „insula refugiaţilor”, pentru a-i sprijini pe imigranţii din Africa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papa Francisc vizitează luni insula siciliană Lampedusa. FOTO: AFP
Papa Francisc vizitează luni insula siciliană Lampedusa. FOTO: AFP

Papa Francisc a sosit luni pe insula italiană Lampedusa, numită şi „insula refugiaţilor”, pentru a deplânge moartea a sute de imigranţi din Africa de Nord care au încercat să traverseze Marea Mediterană pentru a ajunge în ţările europene, scrie agenţia de ştiri France Presse.

Avionul în care a călătorit suveranul de la Vatican a aterizat pe mica insulă aflată la sud de Sicilia la mai puţin de o oră după ce o barcă cu 166 de imigranţi a fost salvată de agenţii pazei de coastă italiene.

Papa Francis vizitează pentru prima dată Lampedusa şi urmează să-şi aducă propriul omagiu în numele tuturor refugiaţilor morţi, ţinând o slujbă religioasă, urmând să arunce o coroană de flori în mare. Pontiful va vizita şi locul unde sunt duşi refugiaţii după ce reuşesc să parcurgă drumul chinuitor din ţări precum Libia sau Tunisia, sau alte ţări africane şi asiatice răvăşite de conflicte şi violenţe.

Cincizeci de imigranţi, dintre care unii de religie musulmană, au cerut să se întâlnească cu Papa Francisc, cunoscut pentru atenţia acordată oamenilor în nevoie. De asemenea, pontiful se va întâlni şi cu locuitorii insulei, care formează o comunitate de 6.000 de oameni care trăiesc din pescuit şi din turism, pentru a-i încuraja să continue să-i ajute pe refugiaţii epuizaţi după drumul lung şi periculos.

Unul dintre locuitorii insulei de numai 20 de kilometri pătraţi s-a oferit să-i asigure suveranului pontif un mijlocul de transport, punându-i la dispoziţie un Fiat decapotabil care va fi folosit drept „papamobil”.

Oficialii de la Vatican au spus că Papa Francisc nu va fi însoţit de niciun politician, nici măcar de ministrul italian de Interne, Angelino Alfano, care a cerut anterior să se alăture suveranului pontif. Scopul Papei este de a sensibiliza oamenii şi de a-i încuraja ţările care găzduiesc miile de refugiaţi să le ofere protecţie şi să le asigure drepturile.

Mica insulă Lampedusa este cel mai apropiat punct de debarcare faţă de coasta Africii de Nord, aflată la aproximativ 100 de kilometri. De asemenea, este principala oprire a bărcilor care transportă în fiecare an imigranţi ilegali care încearcă să ajungă în Europa. Mulţi dintre călători, de obicei înghesuiţi în bărci nesigure, mor în timp ce traversează Marea Mediterană.

În primele şase luni din 2013 au debarcat pe ţărmul italian aproape 8.000 de imigranţi, numărul dublându-se faţă de aceeaşi perioadă de timp a anului trecut. Majoritatea străinilor se opresc mai întâi în Lampedusa, unde s-au înregistrat de trei ori mai mulţi imigranţi în ultimele şase luni decât ianuarie-iunie 2012.

Şapte imigranţi s-au înecat în urma unui accident dramatic petrecut în luna iunie, în timp ce victimele încercau să se agaţe de o cuşcă pentru peşte, trasă de de o barcă de pescuit din Tunisia.

Papa Francisc efectuează o vizită istorică pe insula italiană Lampedusa

 


Alte ştiri asemănătoare:

Papa Francisc: „Un creştin, dacă nu este revoluţionar, nu este creştin!“

Papa Francisc şi-a exprimat luni seară dorinţa, în cadrul uneia din cele mai radicale predici pe care le-a susţinut vreodată, de a vedea cum creştinii „revoluţionari“ răspândesc cuvântul Domnului prin „mărturia“ lor.

Papa Francisc, Preşedintele Băsescu şi comunitatea gay – de la Vest la Est

De curând, urmaşul sfântului Petru a recunoscut imposibilitatea de a reforma Curia romană (guvernul Bisericii Catolice), acolo unde există, după spusele sale, un puternic lobby gay. De asemenea, Papa Francisc a vorbit despre corupţia care nu se lasă cu una cu două din sânul Bisericii.

Papa Francisc a numit un om de încredere pentru a supraveghea activitatea Băncii Vaticanului

Papa Francisc a luat primele măsuri importante pentru a reforma Banca Vaticanului, una dintre cele mai controversate instituţii ale Bisericii Catolice. Suveranul Pontif a numit un cleric de încredere care va fi responsabil cu supravegherea problemelor financiare de la Vatican, informează BBC.

Papa Francisc vorbeşte despre un „lobby gay” şi un „curent de corupţie” în sânul Bisericii Catolice

Papa Francisc a recunoscut prezenţa unui „lobby gay” şi a unui „curent de corupţie” în interiorul Bisericii Catolice, în cursul unei recente întâlniri avute la Vatican cu un grup de religioşi şi religioase din America Latină, informează cotidianul „The New York Times”.

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite