Pandemia Covid-19. Proteste ample în Europa faţă de noile restricţii impuse de autorităţi | VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Rotterdam, protestatarii au aruncat cu pietre şi obiecte în poliţişti şi au au incendiat biciclete
La Rotterdam, protestatarii au aruncat cu pietre şi obiecte în poliţişti şi au au incendiat biciclete

În Europa noul val de infectări cu noul coronavirus a determinat unele state să reimpună restricţii stricte, ceea ce a adus şi la proteste ample. Austriecii, olandezii, italienii, croaţii şi danezii  au ieşit pe străzi, denunţând ceea ce au numit o „corona dictatură“.

În Austria, unde de mâine întreaga populaţie intră în carantină, tensiunile s-au acutizat între cetăţenii care se simt îngrădiţi în libertăţile lor şi autorităţile statului care încearcă să determine populaţia să se vaccineze pentru ca spitalele să poată face faţă numărului record de îmbolnăviri. Cancelarul conservator, Alexander Schallenberg, şi-a cerut scuze în faţa persoanelor vaccinate pentru că a fost nevoit să ia astfel de măsuri radicale.

GALERIE FOTO: Protest la Viena

40.000 de oameni au ieşit pe străzi ieri la Viena, au fost fumigene şi proteste verbale, dar şi 10 arestări. De la 1 februarie anul viitor, Austria intenţionează să impună vaccinarea obligatorie, idee care prinde din ce în ce mai mult contur şi în Germania. Cele mai violente proteste au fost însă în Olanda. 

Trei persoane au fost internate în spital la Rotterdam şi peste 50 au fost arestate în timpul ciocnirilor violente cu poliţia, atacată cu pietre şi fumigene – după cum spune primarul oraşului. Şi ministrul olandez al justiţiei a denunţat violenţa extremă împotriva poliţiştilor, scutierilor şi pompierilor. 

Sâmbătă seara, la Haga, au izbucnit ciocniri după o demonstraţie împotriva restricţiilor impuse în urma unui nou val al pandemiei de COVID-19, a doua zi după violenţele produse la Rotterdam, unde au fost arestate 51 de persoane iar alte două au fost rănite, transmite AFP.

Într-un cartier popular al oraşului în care se află sediul executivului, câteva sute de oameni au aruncat cu pietre şi obiecte în poliţişti şi au au incendiat biciclete. A avut loc cel puţin o arestare.

Ţările de Jos au reintrodus săptămâna trecută un lockdown parţial pentru a face faţă unui nou focar de cazuri de COVID-19, impunând o serie de restricţii sanitare ce afectează sectorul restaurantelor, care trebuie să închidă la ora 20:00.

Guvernul intenţionează acum să interzică accesul în anumite locuri pentru persoanele nevaccinate, inclusiv în baruri şi restaurante.

 Manifestaţia de la Amsterdam, deşi anulată de organizatorii United We Stand după haosul petrecut vineri la Rotterdam, s-a desfăşurat fără probleme, potrivit presei.

De asemenea, la Breda, o mie de persoane au mărşăluit paşnic purtând pancarte pe care scria "Nu lockdown-ului".

"Oamenii vor să trăiască (...) de aceea suntem aici", a declarat pentru AFP Joost Eras, unul din organizatori. Dar "nu suntem revoluţionari. Aici suntem liniştiţi", a spus el, distanţându-se de haosul izbucnit cu o zi înainte la Rotterdam.

Olanda are o rată de vaccinare de peste 88% a populaţiei peste 18 ani, dar şcolile sunt deschise, iar masca nu este obligatorie decât de curând în magazine şi transportul în comun.

Au mai fost ieri proteste anti restricţii în Belgia. Italia, Croaţia şi Danemarca. Zeci de mii de oameni au protestat şi în Viena, capitala Austriei, după ce guvernul a anunţat o nouă carantină naţională şi planuri de a face ca vaccinarea să fie obligatorie în februarie 2022. Este prima ţară europeană care impune prin lege vaccinarea.

Afişând steagul naţional şi bannere pe care scria „Libertate”, protestatarii au strigat „Rezistenţă!” şi au huiduit poliţia.

Luni, ţara intră în carantină pentru 20 de zile, iar toate unităţile economice neesenţiale vor fi închise şi oamenii vor trebui să lucreze de acasă.

În Croaţia, mii de oameni au mărşăluit pe străzile capitalei Zagreb pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de impunerea vaccinării pentru lucrătorii din sectorul public, în timp ce în Italia, câteva mii de oameni s-au adunat la Circus Maximus pentru a protesta faţă de certificatele cerute la locul de muncă, în transportul public şi diverse spaţii.

Autorităţile franceze au trimis zeci de ofiţeri de poliţie pentru a reprima revolta din insula caraibiană Guadelupa, departament al Franţei.

În timpul protestelor de noaptea trecută au avut loc şi jafuri la zeci de magazine şi unele au fost incendiate în timpul protestelor din Franţa.

Ministrul de interne Gérald Darmanin a spus că unii dintre cei implicaţi în revolte au folosit „muniţie reală” faţă de forţele de ordine şi a promis un răspuns „ferm” la tulburarea ordinii publice.

Numărul de cazuri noi de coronavirus creşte vertiginos şi în estul Europei, în Slovacia, Cehia şi Ungaria.

Avertismentul OMS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că, dacă nu sunt luate măsuri urgente, Europa se va confrunta cu creşterea dramatică a deceselor asociate COVID-19 cu până la jumătate de milion, până în martie.

Dr. Hans Kluge, şeful pentru Europa al OMS a declarat pentru BBC că orice creştere a procentului celor care folosesc măşti de faţă ar salva vieţi. De asemenea, este esenţială intensificarea campaniilor de vaccinare cu doza de rapel şi cu doza booster.  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite