Schimb dur de replici între Vatican şi ONU pe tema drepturilor copiilor: raportul ONU „deformează” realitatea

Schimb dur de replici între Vatican şi ONU pe tema drepturilor copiilor: raportul ONU „deformează” realitatea

Biserica Catolică este acuzată că muşamalizează numeroase cazuri de pedofilie în interiorul congregaţiei

Vaticanul a intrat într-o dispută cu reprezentanţii Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului, după ce a fost acuzat miercuri că încalcă Convenţia asupra drepturilor copilului, în cazurile de abuzuri sexuale. Sfântul Scaun Sfântul Scaun a transmis că „a luat act” de acuzaţiile dure formulate de ONU împotriva sa, acuzând Comisia că a manipulat incorect informaţiile raportului.

Ştiri pe aceeaşi temă

 Vaticanul încalcă, până în prezent, Convenţia asupra drepturilor copilului, în cazurile de abuzuri sexuale, a declarat miercuri pentru presă Kristen Sandberg, preşedinta Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului, potrivit AFP.

Comitetul cere Vaticanului „să demită imediat din funcţie orice persoană suspectată de (comiterea unor) abuzuri sexuale şi să defere cazurile autorităţilor judiciare competente în vederea unor anchete şi inculpări”.

„Există o încălcare a Convenţiei până acum, pentru că nu au făcut tot ceea ce ar fi trebuit", a declarat Kristen Sandberg, citată de Mediafax.

Meembrii Comitetului se declară profund îngrijoraţi de faptul că Sfântul Scaun nu a recunoscut amploarea infracţiunilor comise, nu a adoptat măsurile necesare în cazurile de abuzuri sexuale asupra unor copii şi nici în vederea protejării acestor copii, a păstrat politici şi practici care au condus la continuarea acestor agresiuni şi la o impunitate a autorilor lor, potrivit raportului.

Ulterior, Sfântul Scaun a transmis că va analiza acuzaţiile dure formulate de ONU împotriva sa în cazurile de pedofilie. „Sfântul Scaun ia act de observaţiile finale”, pe care le va examina „cu atenţie”, a anunţat Vaticanul într-un comunicat.

"Sfântul Scaun îşi reiterează angajamentul în apărarea şi protecţia drepturilor copilului, în acord cu principiile promovate de către Conveţia asupra drepturilor copilului şi în virtutea valorilor morale şi religioase promovate de către doctrina catolică", subliniază Vaticanul.

Schimbul de replici dure s-a intensificta, iar Vaticanul a acuzat ONU în aceeaşi zi de „deformarea” faptelor, spunând că raportul a fost „pregătit dinainte”. „Putem aproape să spunem că raportul (Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului) a fost pregătit dinainte, înaintea întâlnirii cu delegaţia Sfântului Scaun”, şi-a exprimat indignarea monseniorul Silvano Tomasi, observator la ONU, la Geneva, într-un interviu pentru Radio Vatican.

„Documentul (ONU) nu pare actualizat”, a adăugat prelatul, după care a prezentat măsuri adoptate de către Biserică împotriva acestor abuzuri.

Raportul a fost publicat în urma examinării, luna trecută, de către Comitet - alcătuit din 18 experţi independenţi în domeniul drepturilor omului din diverse ţări -, în prezenţa reprezentanţilor Vaticanului, a poziţiei Sfântului Scaun asupra acestor probleme. Vaticanul este reprezentat la ONU.

Este pentru prima dată când Sfântul Scaun este criticat atât de dur de către un organ ONU.

 

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: