O parte din muncitorii de la Cernobîl au fost eliberaţi. Ruşii au permis înlocuirea acestora cu voluntari care s-au oferit să le ia locul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

După ce au fost ţinuţi ostatici de trupele ruseşti timp de mai bine de trei săptămâni, lucrătorii de la centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl au fost eliberaţi. Aceştia au fost înlocuiţi cu 64 de angajaţi care s-au oferit voluntar să se deplaseze la centrală.

Aproximativ 200 de muncitori în schimburi şi membri ai Gărzii Naţionale Ucrainene au fost blocaţi la centrală din data de 24 februarie, prima zi a războiului, când trupele ruseşti au ocupat-o. În condiţiile în care ruşii nu au putut să garanteze siguranţa centralei, muncitorii au fost forţaţi să rămână la posturi. Au dormit pe mese şi câteva paturi de tabără, în cele din urmă rămânând fără alimente şi medicamente, notează BBC.

În tot acest timp, centrala a fost deconectată de la reţeaua electrică după ce luptele din regiune au deteriorat un sistemul de electricitate, existând temeri că acest lucru ar putea duce la o defecţiune a sistemului de răcire a combustibilului nuclear uzat.

După ce aproape au fost ţinuţi ostatici de către trupele ruseşti timp de mai bine de trei săptămâni, 64 de angajaţi blocaţi la centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl, din Ucraina, au putut să plece. Aceştia au fost înlocuiţi cu 46 de angajaţi care s-au oferit voluntari să se deplaseze la fabrică.

Cernobîl a fost locul în care s-a produs cel mai grav accident din istoria energiei nucleare. În 1986, când unul dintre cele patru reactoare a explodat, zona fiind contaminată radioactiv.

Centrala a continuat să funcţioneze până în anul 2000, când a fost dezafectată definitiv.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite