Mircea Geoană: Am propus de 4-5 ori în mod oficial, eu, Federaţiei Ruse să discutăm. Încă refuză reluarea dialogului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / George Calin
FOTO Inquam Photos / George Calin

„Dacă ne reîntoarcem la vremea în care prin forţă militară ocupi teritorii şi subjugi naţiuni înseamnă că n-am înţeles nimic din secolul atât de greu pe care l-am avut, secolul XX, şi din secole de istorie plină de sânge şi de război şi de răzbunare şi de conflict şi de tensiune pe care Europa le-a avut”, a declarat Mircea Geoană.

El a dezvăluit că după ce Rusia a suspendat, în octombrie, misiunea sa de reprezentare la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, respectiv misiunea NATO la Moscova, personal a propus Moscovei de 4-5 ori să reia dialogul, însă s-a lovit de un refuz al Moscovei.

NATO rămâne perseverentă, a dat asigurări secretarul general-adjunct al Alianţei, pentru că este un moment „delicat” pe care îl traversează relaţiile dintre cei doi foşti inamici ai Războiului Rece, iar dialogul în astfel de situaţii este „indispensabil”, spune Mircea Geoană.

„Din păcate, dialogul între NATO şi Federaţia Rusă este la un nivel foarte, foarte jos. Regretăm acest lucru. Avem un mecanism specializat, se numeşte Consiliul NATO-Rusia, care a fost înfiinţat acum câţiva ani de zile, când s-a înfiinţat printr-un Act fondator, Actul fondator NATO-Rusia, în care noi mergem şi în continuare aceasta este politica NATO, o spun şi eu, o spune secretarul general, o spunem cu toţii şi încercăm să facem acest lucru inclusiv prin contacte bilaterale cu Federaţia Rusă”, a arătat secretarul general-adjunct al NATO la Digi 24.

„Pe de o parte, văzând mobilizarea de forţe, de resurse, de echipamente de ultimă generaţie pe flancurile estice, şi-n nord, şi-n Mediterană, pe care Federaţia Rusă le produce, avem o parte de descurajare şi apărare pe care suntem obligaţi să o facem şi o facem foarte serios. În paralel cu această descurajare şi apărare, care este până la urmă misiunea principală a NATO - defensiv, descurajare, apărare în caz că cineva îndrăzneşte să ne atace pe noi ca Alianţă -, în paralel cu acest lucru, dialogul este indispensabil, mai ales în astfel de momente”, a explicat Mircea Geoană.

„Am propus de 4-5 ori, în mod oficial, eu, Federaţiei Ruse să ne reîntâlnim în Consiliul NATO-Rusia să discutăm trei subiecte: Ucraina, ce se întâmplă post-Afganistan, pentru că este un subiect de interes şi pentru Federaţia Rusă, şi evident, să discutăm despre modul în care putem să ne informăm reciproc cu privire la exerciţii militare. Suntem dispuşi, foarte transparent, cum o facem de fiecare dată, să spunem: uitaţi, avem anul viitor un mare exerciţiu militar, vin americanii, vin canadienii. A fost vara aceasta şi-n România un exerciţiu militar foarte mare al NATO, anunţat, transparent, defensiv. Din păcate, dânşii încă refuză reluarea dialogului în acest format cu noi”, a declarat oficialul NATO.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite