Război în Ucraina. O nouă coloană rusă se îndreaptă spre Kiev, dinspre nord-est

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Preşedintele Ucrainei a revenit la biroul său din Kiev, potrivit imaginilor date publicităţii luni noapte. Este pentru prima dată din 24 februarie când liderul ucrainean apare în acest loc. Zelenski avertizează că Rusia nu se va limita la Ucraina dacă va reuşi să o cucerească. În timpul nopţii, un general de top rus, Vitali Gerasimov, ar fi fost ucis la Harkov, potrivit forţelor ucrainene.

GALERIE FOTO


LIVETEXTUL CONTINUĂ AICI

UPDATE 05:48 5.000 de persoane au fost evacuate cu succes din Sumî, în Regiunea Poltava.

2 milioane de oameni, jumătate dintre ei copii, au fugit din Ucraina în mai puţin de două săptămâni de când Rusia a invadat această ţară.

SUA au trimis rachete Patriot în Polonia pentru a contracara orice ameninţări la adresa aliaţilor din NATO, relatează CNN.  

UPDATE 02:40 Pentagonul respinge ideea Poloniei de a transfera avioane de luptă armatei SUA care ulterior ar fi trimise în Ucraina. 

Putin ordonă interzicerea importului şi exportului pentru anumite produse anul acesta. 

Vicepreşedintele SUA Kamala Harris începe, miercuri, vizita în Polonia şi România. 

UPDATE 00:30 Primii civili evacuaţi prin coridoare umanitare din oraşul Sumî au ajuns în siguranţă în centrul Ucrainei. 

Banca Rusiei a anunţat că stabileşte noi proceduri de retragere a fondurilor din depozitele în valută străină între 9 martie şi 9 septembrie 2022. Retragerea de numerar este limitată la 10.000 de dolari. 

Ucraina a răspuns rapid cererii Rusiei de a înceta focul pentru deschiderea coridoarelor umanitare. "Este greu să ai încredere în ocupant", a fost mesajul postat de Forţele Armate ucrainene pe Telegram. 

Primarul din Jytomyr a spus că o clădire de apartamente şi o fabrică de textile au fost distruse de atacuri ale armatei ruse, relatează CNN. 

UPDATE 23:50 Un Înalt oficial de al Departamentului Apărării din SUA afirmă că o nouă coloană militară rusă se îndreaptă dinspre nord-est spre Kiev. 

„Am vrut să vă atrag atenţia asupra faptului că ei (ruşii, n.red.) încep să încerce să înainteze spre Kiev dinspre nord-est. (...) Estimăm că sunt la aproximativ 60 de km de oraş”, a declarat jurnaliştilor un înalt oficial al Departamentului Apărării din SUA.

Ruşii au mutat un tren militar blindat din Crimeea în regiunea Herson din Ucraina. Şi pe internet circulă un video filmat de un martor ocular. Acesta a surprins trenul cu opt vagoane în timp ce trecea prin Novooleksiivka, oraş aflat la 32 de kilometri nord-vest de Crimeea.

UPDATE 23:28 Coca-Cola îşi suspendă activitatea din Rusia. Celebra companie de băuturi carbogazoase a fost criticată în ultimele zile că nu suspendă activitatea, în contextul acţiunilor Rusiei.

„Inimile noastre sunt alături de oamenii care suferă efecte de neconceput ale acestor evenimente tragice din Ucraina”, se arată într-un comunicat emis de Coca-Cola.

Starbucks este un alt gigant global care a decis încetarea operaţiunilor comerciale de pe teritoriul Rusiei. Decizia vine după ce mai multe companii mari printre care şi McDonald's, au decis să nu îşi mai continue activitatea din cauza conflictului militar desfăşurat pe teritoriul Ucrainei.

Cozi uriaşe la McDonald's în Rusia după ce compania a anunţat că închide temporar activitatea din ţară. 

UPDATE 23:22 Rusia propune o nouă încetare a focului începând de miercuri, ora 09:00 (Ucraina), precizând că este pregătită să ofere coridoare de evacuare din Kiev, Harkov, Sumy, Mariupol şi Cernijiv, dar şi din alte oraşe care au fost negociate cu ucrainenii. 

UPDATE 21.52 Autorităţile Republicii Polone, după consultări între preşedinte şi Guvern, spun că sunt gata să desfăşoare – imediat şi gratuit – toate avioanele lor MIG-29 la Baza Aeriană Ramstein şi să le pună la dispoziţia Statelor Unite, se arată în declaraţie.

În acelaşi timp, Polonia solicită Statelor Unite să le pună la dispoziţie avioane uzate cu capacităţi operaţionale corespunzătoare fiind pregătită să stabilească imediat condiţiile de cumpărare a avioanelor.

Guvernul polonez solicită, de asemenea, şi altor Aliaţi NATO – proprietari de avioane MIG-29 – să acţioneze în acelaşi sens.

UPDATE 21.34 Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a anunţat că va călători la Washington, SUA, pentru a se întâlni cu omologul său american, Antony Blinken. Marea Britanie va ”continua slăbirea” economiei ruse alături de aliaţi, a declarat Truss într-o şedinţă de informare, marţi, înaintea vizitei în SUA, conform CNN.

”Ceea ce încercăm cu aliaţii noştri este să slăbim economia rusă, să oprim finanţarea pe care preşedintele rus Vladimir Putin o foloseşte pentru maşina sa de război. Am aplicat sancţiuni asupra Băncii Centrale Ruse, asupra sistemului SWIFT, am îngheţat active bancare, de fapt, Marea Britanie îngheaţă mai multe active bancare decât orice altă ţară, am îngheţat un total de 364 de miliarde de active. De asemenea, am închis spaţiul aerian din Regatul Unit pentru avioanele ruseşti, precum şi porturile pentru navele ruseşti”, a spus Truss.

”Acum nu este momentul să renunţi. Trebuie să continuăm să avansăm sprijinul nostru pentru Ucraina şi să slăbim economia Rusiei”, a adăugat ea.

”Petrolul şi gazele (sunt) importante şi lucrăm cu G7 în ceea ce priveşte crearea unui program pentru reducerea dependenţei de petrol şi gaze ruseşti şi trebuie să mergem mai departe în ceea ce priveşte băncile, trebuie să eliminăm complet accesul la sistemul SWIFT, trebuie să îngheţăm mai multe active bancare”, a precizat oficialul britanic.

”Este important să rămânem puternici şi uniţi cu aliaţii noştri şi este important să ne asigurăm că Putin pierde în Ucraina. Consecinţele care ar urma dacă nu pierde sunt pur şi simplu prea îngrozitoare pentru a fi imaginate”, a avertizat ea.

Truss a spus că invazia lui Putin a ”zdrobit securitatea europeană”, iar Regatul Unit şi aliaţii se află acum ”într-o luptă pentru informaţii cu Rusia”.

Pe lângă slăbirea economiei Rusiei, Truss a spus că strategia Marii Britanii a constat şi în furnizarea de arme defensive şi ajutor umanitar Ucrainei, precum şi în izolarea diplomatică a Rusiei.

”Călătoresc în SUA pentru a transmite această agendă şi cred că este important să remarc că securitatea globală este indivizibilă, ceea ce este benefic pentru zona euro-atlantică este benefic şi pentru regiunea indo-pacifică, iar o Alianţă NATO puternică va ajuta să descurajeze agresorii de pretutindeni. De aceea trebuie să ne intensificăm eforturile pentru a consolida securitatea europeană împreună cu aliaţii noştri din Europa, inclusiv UE şi aliaţii noştri NATO, dar şi cu Statele Unite şi aliaţi precum Japonia”, a conchis Truss.

UPDATE 20.54 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a susţinut, marţi, o alocuţiune în faţa parlamentarilor britanici din Camera Comunelor, prin intermediul unei intervenţii video în direct, potrivit BBC. Zelenski le-a spus parlamentarilor că li se adresează "ca cetăţean, ca preşedinte al unei ţări mari, cu un vis”. ”Trebuie să luptăm contra rachetelor”, a explicat el.

UPDATE 20.29 În oraşul ucrainean Berdiansk, ocupat de ruşi, sunt distribuite pliante cu un apel la „crearea condiţiilor pentru unificarea Ucrainei şi Rusiei”, relatează Administraţia Regională de Stat Zaporojie pe Telegram, citând Serviciul de Securitate al Ucrainei.

UPDATE 20.11 Şefii serviciilor americane de informaţii au considerat marţi că preşedintele rus Vladimir Putin şi-ar putea intensifica asaltul asupra Ucrainei, în pofida eşecurilor militare în desfăşurarea invaziei şi a dificultăţilor economice rezultate în urma sancţiunilor internaţionale.

''Analiştii noştri apreciază că este puţin probabil ca Putin să fie descurajat de asemenea eşecuri şi, dimpotrivă, el ar putea escalada'' conflictul, a declarat şefa Comunităţii Naţionale de Informaţii a SUA (Director of National Intelligence - DNI), Avril Haines, la audierea anuală a Comitetului de Informaţii al Camerei Reprezentanţilor, despre ameninţările la nivel mondial, conform Reuters.

UPDATE 19.56 Până la aderarea Ucrainei la NATO, avem nevoie de un alt tratat de securitate specific, susţine partidul prezidenţial Servitorul Poporului într-un comunicat.

„Alianţa nu este pregătită să accepte Ucraina în rândurile sale  cel puţin în următorii 15 ani şi vorbeşte clar despre asta. Acum nici măcar nu avem sprijin într-un război absolut just din partea Alianţei - doar din partea statelor individuale. Întrucât aderarea la NATO este imposibilă în următorii ani, nu putem folosi doar liniile din Constituţie despre cursul către Alianţă pentru a ne proteja statul. Cursul este politica. Dar nu o armă. Nu avioane. Nu apărarea statului”, se spune în comunicat.

Prin urmare, deputaţii cheamă, în special, Statele Unite, Turcia, statele vecine cu Ucraina să încheie un acord specific care să ofere securitate deplină Ucrainei cât timp nu este în NATO.

„Tratatul ar trebui să fie fundamental diferit de Memorandumul de la Budapesta, să prevadă măsuri politice, economice şi militare specifice ale statelor - garanţia securităţii Ucrainei”, subliniază mesajul.

De asemenea, Rusia trebuie să stabilească legal faptul că recunoaşte statalitatea ucraineană şi garantează că nu o va ameninţa.

„Este clar că în condiţiile de astăzi sună absurd, având în vedere invazia rusă. Dar forţele noastre armate vor respinge inamicul şi va fi necesar să se garanteze dezvoltarea în continuare paşnică a Ucrainei. Atunci va fi important ca Rusia să-şi pună semnătura sub garanţiile pentru suveranitatea noastră, alături de alţi garanţi”, rezumă partidul Slujitorul Poporului.

UPDATE 19.48 Ministerul ucrainean al Energiei a cerut NATO să închidă cerul deasupra Ucrainei. Un război atomic poate începe chiar şi fără lansarea de rachete nucleare , iar dacă se va întâmpla acest lucru, întreaga Europă va fi forţată să se salveze de radiaţii.

„Războiul nuclear poate începe chiar şi fără lansarea de rachete nucleare. Dacă se va întâmpla acest lucru, întreaga Europă va fi nevoită să se ascundă în adăposturi, încercând să scape de radiaţii. Şi veţi şti cine a făcut-o - în ciuda falsurilor şi a propagandei. Dar va fi prea târziu”, a spus ministrul Energiei, Herman Galuşcenko.

El a făcut apel la instituţiile şi organizaţiile internaţionale să îşi folosească toate capacităţile şi eforturile şi să stabilească o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei - înainte de a avea loc o catastrofă.

"Nici într-un coşmar, nu mi-aş putea imagina capturarea Cernobîlului, a centralei nucleare Zaporojie, bombardarea Institutului de Fizică şi Tehnologie Harkov, unde se află o instalaţie nucleară experimentală. Dar s-a întâmplat", a spus ministrul, remarcând. că acum lumea se confruntă cu o agresiune brutală împotriva Ucrainei, bombardarea oraşelor paşnice şi uciderea de civili - tot ceea ce era de neimaginat în secolul 21. Prin urmare, este zadarnic să sperăm că Rusia va fi oprită de riscurile de deteriorare a instalaţiilor nucleare.

UPDATE 19.28 Primarul oraşului Harkov, în nord-estul Ucrainei, a acuzat marţi armata rusă că atacă deliberat infrastructura civilă.

„Au loc atacuri la grădiniţe, şcoli, maternităţi, clinici”, a declarat Ihor Terehov pentru CNN. potrivit DPA.

„Când sunt sute şi sute de clădiri civile, nu este un accident. Este un atac ţintit. Consider că este un act de genocid împotriva oraşului Harkov”, a adăugat edilul.

Locuitorii oraşului au nevoie de hrană, medicamente şi îmbrăcăminte de iarnă, spune Ihor Terehov.

Harkov (1,5 milioane de locuitori înainte de război) este al doilea oraş ca mărime din Ucraina. Oraşul a fost bombardat constant de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie.

La Mariupol, oraş de la Marea Azov asediat de armata rusă, o fetiţă de şase ani a murit din cauza deshidratării sub ruinele casei ei.

„În ultimele minute ale vieţii ei, (Tania) a fost singură, epuizată, speriată şi foarte însetată. Aceasta este doar una din multele tragedii care se întâmplă în Mariupol, care se confruntă cu un asediu de opt zile”, a scris primarul oraşului, Vadim Boicenko. 

UPDATE 19.04 Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a confirmat marţi interzicerea completă a importurilor de petrol, gaze şi cărbune din Rusia.

„Interzicem toate importurile petrol, gaze şi cărbune din Rusia. Gazele ruseşti nu vor mai fi acceptate în porturile SUA. SUA au decis să sprijine poporul ucrainean şi am clarificat faptul că nu vom susţine invazia rusă. Am luat această decizie împreună cu partenerii noştri din întreaga lume, în special cu statele europene”, a subliniat Biden.

„Principala preocupare a SUA este să ofere un răspuns unit la agresiunea lui Putin, alături de NATO, UE şi toţi Aliaţii noştri. Înţelegem că partenerii din Europa nu ni se pot alătura. SUA produce de două ori mai multă energie decât toate statele UE la un loc, însă lucrăm împreună ca să dezvoltăm o strategie de lungă durată pentru a reduce dependenţa UE de energia Rusiei”, a afirmat Biden.

”Rămânem uniţi în scopul nostru pentru a exercita presiune asupra preşedintelui Putin. Acesta e un pas pe care îl facem pentru a cauza şi mai multă suferinţă lui Putin. Vor fi costuri  şi pentru SUA. Apărarea libertăţii ne va costa şi pe noi”, a adăugat preşedintele american, citat de news.ro.

UPDATE 18.37 Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a denunţat marţi arestarea a mii de persoane în Rusia care se opun războiului dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei, relatează AFP.

Potrivit lui Bachelet, „12.700 de persoane au fost arestate arbitrar pentru că au participat la manifestaţii paşnice” împotriva vărsării de sânge din Ucraina.

În Rusia, constată Bachelet, „spaţiul de discuţii sau de critici faţă de politicile publice, inclusiv faţă de acţiunea militară împotriva Ucrainei, se reduce din ce în ce mai mult şi din ce în ce mai profund”.

Bachelet a evocat totodată situaţia din Ucraina. „Sunt profund îngrijorată pentru civilii care sunt blocaţi în numeroase zone” de război, a spus ea, îndemnând toate părţile să-i lase pe civili „să plece în deplină siguranţă din locurile afectate de lupte”.

Din Rusia, principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare de la începutul anului 2021, a cerut continuarea protestelor împotriva invaziei armatei ruse în Ucraina.

„Protestele nu trebuie să se oprească în nicio circumstanţă”, afirmă Navalnîi, dând asigurări că mişcarea anti-război este în creştere.

UPDATE 17:39 NATO are „responsabilitatea de a se asigura că războiul nu se extinde dincolo de Ucraina”, a declarat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă comune la Riga cu preşedintele leton, Egils Levits. Stoltenberg a mai afirmat că „suferinţa pe care o vedem acum în Ucraina este îngrozitoare”.

Ca răspuns la situaţia din Ucraina şi pentru „a se asigura că nu există loc de calcul greşit la Moscova”, NATO şi-a „întărit semnificativ” prezenţa pe Flancul Estic al Alianţei, a dat asigurări Stoltenberg.

UPDATE 15:50 Patriarhul Kirill susţine vărsarea de sânge făcută de Putin în Ucraina. Potrivit liderului Bisericii Ortodoxe Ruse, „vorbim despre mântuirea omului”, iar paradele gay sunt unul din motive.

UPDATE 15:48 Ministrul britanic al Apărării Ben Wallace afirmă că ţara sa „susţine” ca Polonia să trimită avioane de luptă în Ucraina, însă avertizează că Rusia se poate „răzbuna”.

„Polonia se învecinează cu ţări ca Belarusul, care ia parte la războiul (din Ucraina) alături de Rusia şi trebuie să înţeleagă că această decizie nu doar că ajută în mod direct Ucraina, un lucru bun, dar că o poate aduce în linia de foc a Rusiei şi Belarusului. În calitate de coleg în NATO, îmi revine să spun că vom susţine Polonia orice decizie ar lua”, a declarat Wallace.

UPDATE 15:45 Rusia Unită, partidul lui Putin, cere naţionalizarea întreprinderilor străine care şi-au încetat activitatea în Rusia din cauza războiului din Ucraina.

UPDATE 14:40 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, într-un interviu acordat ABC News, că s-a liniştit de mult în privinţa aderării ţării sale la NATO, după ce a înţeles că Ucraina nu este acceptată pentru că Alianţa se teme de chestiuni controversate. Preşedintele Ucrainei a mai susţinut însă că se poate găsi un „compromis” în privinţa teritoriilor separatiste.

UPDATE 14:23 O rută de evacuare a civililor din oraşul ucrainean Sumî (nord-est), atacat şi bombardat intensiv de ruşi în ultimele zile, este operaţională, anunţă marţi autorităţile ucrainene, relatează CNN, potrivit News.ro.

Este vorba despre un coridor de evacuare de la Sumî la Poltava, un drum de aproximativ 160 de kilometri.

”Această rută a fost convenită de către părţile ucraineană şi rusă”, a anunţat într-o postare pe Telegram şeful administraiei reginale din Poltava Dmitro Lunin.

”Armistiţiul durează între ora (locală) 9.00 (şi ora României) şi ora (locală) 21.00 (şi ora României). Ucraina este acord”, precizează el.

Zeci de autobuze au plecat de la Lohvîţea, un oraş situat la sud-vest de Sumî, pentru a prelua civili.

Se trimit totodată 20 de tone de ajutoare umanitare - hrană şi medicamente - mai anunţă el.

”Vom primi oamenii şi-i vom hrăni”, anunţă Lunin.

”Evacuăm civili, inclusiv studenţi străini. După aceea ei vor merge în vestul ţării. Ajutoare umanitare umrează să sosească la Sumî prin coridorul umanitar - hrană şmedicamente”, precizează el.

UPDATE 13.54 Preşedintele chinez Xi Jinping a îndemnat marţi la ”cea mai mare reţinere” în Războiul din Ucraina şi şi-a exprimat ”îngrijorarea profundă” într-o convorbire la telefon cu omologii să francez Emmanuel Macron şi german Olaf Scholz, potrivit televiziunii chineze, relatează AFP, potrivit News.ro.

China, care întreţine bune relaţii cu Rusia, a refuzat până în prezent să vorbească despre o invazie a Ucrainei.

Regimul lui Xi Jinping se limitează să-şi exprime ”regretul” faţă de războiul din Ucraina şi afirmă că ”înţelege” îngrijorările ruse în domeniul securităţii.

UPDATE 13:46 Femeile din armata ucraineană au transmis un mesaj video de 8 martie, difuzat de Digi24, în care au arătat că sunt gata să-şi protejeze ţara cu orice preţ, în contextul în care în Ucraina a izbucnit un război, declanşat de invazia Federaţiei Ruse.

„Suntem femei din Ucraina. Ne-am binecuvântat bărbaţii să ne protejeze pământul. Ne-am dus deja copiii în locuri sigure, deci fondul genetic al naţiunii noastre este protejat. Ne alăturăm bărbaţilor şi armatei ucrainene. Vom distruge inamicii din Ucraina. Vom distruge inamicii din fiecare oraş, fiecare sat, fiecare pădure şi de pe fiecare câmp de luptă. Glorie Ucrainei”, au transmis femeile din armata Ucrainei într-un mesaj video.

UPDATE 13:06 Noi imagini cu Volodimir Zelenski în afara buncărului. Preşedintele Ucrainei a ieşit în aer liber pentru „ a întâmpina primăvara“, după cum comentează pe Twitter agenţia Nexta.

UPDATE 13:05 Ministerul ucrainean al Apărării acuză marţi Rusia, în a 13-a zi a invaziei ruse, de faptul că nu respectă un culoar umanitar la Mariupol, un port asedat situat în sud-estul Ucrainei, relatează AFP, potrivtit News.ro.

”Inamicul a lansat un atac exact către culoarul umanitar”, denunţă într-o postare pe Facebook ministerul.

Armata rusă ”nu a lăsat copii, femei şi bătrâni să părăsească oraşul” Mariupol, acuză Ministerul ucrainean al Apărării.

"Pentru evacuarea civililor din Mariupol pe o singură rută, apărătorii oraşului au luat o serie de măsuri: drumurile au fost curăţate de mine, au fost îndepărtate baricadele etc. Totuşi, ocupanţii nu au lăsat copiii, femeile, bătrânii să iasă din oraş. Inamicul a lansat un atac în direcţia coridorului umanitar", se arată într-un comunicat al ministerului, citat de Ukrinform.

UPDATE 13:02 Numărul refugiaţilor care au părăsit Ucraina după invazia armatei ruse, la 24 februarie, a depăşit marţi pragul de două milioane, potrivit site-ului Înaltului Comisraiat ONU pentru refugiaţi (UNHCR), pe care este prezentat un bilanţ, relatează AFP, potrivit News.ro.

În total 2.011.312 de oameni au prărsit Ucraina de la 24 februarie.

Polonia a prmit peste jumătate dintre refugiaţii ucraineni - 1.204.403 de persoane -, potrivit site-ului UNHCR.

UPDATE 12:33 Cel puţin 21 de persoane au fost ucise în noaptea de luni spre marţi, în atacuri aeriene, la Sumî, la 350 km nord-est de Kiev, anunţă autorităţile ucrainene într-un nou bilanţ, relatează AFP, preluată de News.ro.

”Corpurile a 21 de persoane, inclusiv a doi copii, au fost descoperite” în zone rezidenţăiale din oraş bombardate, anunţă într-o postare pe Facebook parchetul regional.

Un bilanţ aneterior, prezentat de către serviciile de salvare, anunţa nouă morţi, inclusiv doi copii.

UPDATE 12.31 Directorul Agenţiei ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi, anunţă că cel de-al doilea val de oameni plecaţi din Ucraina vor fi mai vulnerabili.

Potrivit directorului Agenţiei ONU pentru refugiaţi, valul al doilea de oameni plecaţi din Ucraina va depăşi două milioane.

Marţi într-o conferinţă de presă la Oslo în Norvegia, Filippo Grandi declara: „Dacă războiul continuă, vom începe să vedem oameni care nu au resurse şi conexiuni"

„Aceasta va însemna o situaţie mai complexă pe care vor trebui să o gestioneze statele europene şi va fi nevoie de o solidaritate şi mai mare din partea tuturor din Europa şi din afara ei”, a mai adăugat Directorul Agenţiei ONU pentru refugiaţi.

De asemenea, Filippo Grandi, preconizează că pragul de două milioane de refugiaţi urmează să fie depăşit marţi sau miercuri: „Cred că vom depăşi pragul de două milioane astăzi sau cel târziu mâine", a declarat Grandi.

UPDATE 12.29 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski denunţă marţi, într-o înregistrare video, „promisiuni” pe care Occdentul le-a făcut Ucrainei de a o apăra de atacuri ruse şi pe care nu le-a respectat, informează News.ro.

”Au trecut 13 zile de când auzim numai promisiuni. 13 zile în care ni se spune că vom fi ajutaţi în spaţiul aerian, că vor fi avioane, că nu se vor livra”, declară el în această înregistrare video publicată pe Telegram.

”Însă responsabilitatea pentru asta le revine şi celor care nu au fosta capabili să ia o decizie, în Occident, de 13 zile. Celor care nu au securizat spaţiul aerian ucrainean împotriva asasinilor ruşi”, denunţă Zelenski.

Şeful statului ucrainean vorbeşte în această înregistrare video despre criza umanitarădin Ucraina, în urma invaziei ruse.

UPDATE 10:48 Culoarul de evacuare din Sumî a fost deschis. Primele autocare cu civili au părăsit deja zona, potrivit agenţiei Nexta.

UPDATE 10:47 În Buha, în nord-vestul Kievului, primarul a spus că oraşul este supus bombardamentelor atât de puternice încât medicii nu pot ieşi în stradă pentru a recupera cadavrele morţilor - care sunt acum „sfâşiate” de câinii fără stăpân. „Este un coşmar”, a adăugat el, citat de Daily Mail.

UPDATE 10:26 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a decis marţi să retragă forţele de menţinere a păcii ucrainene din toate misiunile de pe mapamond pentru ca acestea să se alăture eforturilor de apărare a ţării împotriva ofensivei militare ruse.

Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral) a postat pe contul său oficial de Telegram decretul prin care preşedintele ucrainean dispune această măsură, potrivit Agerpres. 

„Zelenski a decis să recheme forţele de menţinere a păcii din toate misiunile din lume. Obiectivul este ca ele să participe la apărarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statului", a explicat legislativul de la Kiev. Acest decret nu a fost publicat încă pe site-ul oficial al preşedinţiei ucrainene, remarca marţi dimineaţă Ukrainska Pravda.

UPDATE 10:12 Pericolul nuclear a reapărut în discuţie, după ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a declarat luni că a primit informaţii conform cărora obuze de artilerie au avariat o instalaţie de cercetare nucleară din Harkov, al doilea oraş al Ucrainei, fără „consecinţe radiologice", informează marţi AFP. Nu a fost raportată nicio creştere a nivelului de radiaţii.

Instalaţia afectată face parte din Institutul de Fizică şi Tehnologie din Harkov, un institut de cercetare care produce material radioactiv pentru aplicaţii medicale şi industriale.

UPDATE 9.48 Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei susţine că, în cursul zilei de luni, invadatorii ruşi au înregistrat pierderi uriaşe în zona Konotop şi Ohtîrka, unde a fost lichidat până la 50% din personalul militar – scrie RBC. „Gruparea inamicului, care operează în zone separate din Konotop şi Ohtîrka, şi-a pierdut până la 50% din personal. Pentru a continua operaţiunile ofensive, va fi necesară regruparea şi completarea numărului de militari” – a subliniat armata Kievului.

Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei raportează că trupele invadatoare terorizează populaţia civilă, bombardează convoaiele umanitare şi încearcă să-şi organizeze propriile convoaie de propagandă. Există, de asemenea, încercări de „legalizare” a unui regim de ocupaţie în teritoriile controlate de invadatori. „Dar starea morală şi psihologică rămâne foarte scăzută şi tinde să se agraveze. Unii îşi aruncă documentele şi încearcă să se întoarcă pe teritoriul Rusiei” – menţionează armata ucraineană.

UPDATE 9.39 Fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici i s-a adresat lui Volodimir Zelenski într-un mesaj video: „Personal, trebuie să opriţi vărsarea de sânge cu orice preţ şi să ajungeţi la un acord de pace”.

UPDATE 9.32 Un ofiţer rus capturat de Ucraina a condamnat invazia Moscovei şi a cerut scuze poporului ucrainean pentru „genocid”. Acesta a afirmat într-o declaraţie televizată că trupele ruseşti au fost păcălite că naziştii au pus stăpânire pe Kiev şi că trebuie ajutaţi.

Astahov Dmitri Mihailovici, colonelul Gărzii Naţionale, a fost capturat împreună cu alţi doi soldaţi şi a declarat că i s-a spus că sunt trimişi în Ucraina să ajute, deoarece „naţionaliştii şi naziştii au preluat puterea”. 

ofiter rus capturat

„Evident, aceste informaţii au fost unilaterale, venind doar din partea autorităţilor Rusiei” a spus Dmitri Mihailovici reporterilor.

Acesta a precizat că a avut îndoieli care au fost confirmate atunci când luptătorii săi preferaţi de box, ucrainenii Oleksandr Usyk şi Vasiliy Lomachenko, au afirmat că internţionează să lupte în război şi să opună rezistenţă forţelor armate ruseşti.

„Nu am cuvinte prin care să-mi exprim scuzele faţă de poporul ucrainean", a spus Mihailovici, adăugând că va înţelege dacă Rusia nu va fi iertată niciodată.cetăţenii.

UPDATE 9.09 Cadavrele a nouă oameni, inclusiv doi copii, au fost scoase de sub dărâmături la Sumî.

UPDATE 9.04 Patru oameni au murit la Harkov, în urma bombardamentelor ruse din timpul nopţii. Alte patru victime au fost înregistrate în regiunea Mikolaiv.

UPDATE 8.36 Noi imagini cu distrugerile provicate de bombardamentele ruse din timpul nopţii în Sumî. Anterior, autorităţile locale au anunţat că cel puţin 10 oameni au murit, inclusiv copii.

UPDATE 8:06 Autorităţile ucrainene estimează că pagubele aduse infrastructurii ţării ca urmare a războiului se ridică la 10 miliarde de dolari, informează Nexta.

Razboi in Ucraina refugiati 6-7 martie soldati morti 2022 FOTO EP-EFE

FOTO EPA EFE

Infrastructura de transport a Ucrainei a suferit daune în valoare de zece miliarde de dolari în mai puţin de două săptămâni, din cauza războiului cu Rusia – potrivit ministrului ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov. Acesta a menţionat că Ucraina va conta pe ajutorul comunităţii internaţionale pentru a-şi restabili infrastructura.

„Este evident că această tragedie nu este a noastră, acest război nu este al nostru – Ucraina apără interesele întregii lumi civilizate, astfel că nu vom reconstrui această ţară singuri” – este convins ministrul.

Kubrakov crede că majoritatea infrastructurii distruse va fi restaurată într-un an, iar cele mai complexe şi mai mari – în doi ani. „Cu siguranţă vom învinge şi cu siguranţă vom reconstrui totul” – a conchis ministrul ucrainean al infrastructurii.

UPDATE 7.53 Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei anunţă că armata rusă s-a regrupat pentru a organiza un asalt asupra Kievului. Forţele ruse ar plănui să trimită în capitala ucraineană cele mai pregătite unităţi de luptă de care dispune, precum şi grupul de mercenari Wagner şi „Kadîroviţii“ ceceni, transmite Nexta.

Război Ucraina - ziua 8 - 3 mar 2022 / FOTO EPA-EFE

Foto EPA EFE

Totodată, Armata ucraineană anunţă că „inamicul continuă o operaţiune ofensivă, dar ritmul de înaintare al trupelor sale a încetinit semnificativ”, informează BBC.

În ziua a 13-a asaltului rusesc, Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a declarat că - începând cu ora locală 06:00 pe 8 martie - trupele ucrainene continuă să apere în sectoarele de sud, est şi nord. Capitala Kiev, precum şi oraşul din nordul Cernihiv erau încă în mâinile ucrainene.

Ucrainenii mai susţin că apărarea antiaeriană a ţării a respins cu succes rachetele şi loviturile aeriene.

„Ocupanţii sunt demoralizaţi şi recurg din ce în ce mai mult la jafuri şi încalcă regulile dreptului internaţional umanitar privind conflictele militare”.

Armata ucraineană a susţinut, de asemenea, că Rusia recurge acum la războiul psihologic, spunând că au fost create grupuri de forţe ruse pentru a îndeplini sarcini legate de „desfăşurarea lucrărilor de propagandă” în teritoriile ocupate pentru a influenţa rezidenţii locali.

UPDATE 7.42 De la startul invaziei ruse a Ucrainei, 1,7 milioane de oameni au fugit din Ucraina, potrivit Agenţiei pentru refugiaţi a Naţiunilor Unite.

UPDATE 7.37 Şeful ONU pentru activităţi umanitare, Martin Griffiths, a cerut Ucrainei şi Rusiei să asigure evacuarea în siguranţă a civililor care fug de război şi să livreze ajutor umanitar în zonele de ostilităţi active, transmite BBC.

ONU şi partenerii săi au furnizat hrană pentru sute de mii de oameni, dar situaţia de securitate a făcut dificilă ajungerea în anumite zone.

Declaraţia vine în timp ce ambele părţi implicate în război s-au acuzat reciproc de împiedicarea civilii să plece în siguranţă.

Ambasadorul Ucrainei la ONU a acuzat Rusia că bombardează coridoarele umanitare - împiedicând civilii să fugă în Europa şi împiedicând livrarea de ajutoare care salvează vieţi.

Însă ambasadorul Rusiei la ONU a negat acuzaţiile, susţinând fără nicio justificare că Ucraina a fost cea care neagă trecerea în siguranţă.

Griffiths le-a spus membrilor Consiliului de Securitate al ONU că biroul său a trimis o echipă la Moscova pentru a lucra la eforturi mai bune de ajutor umanitar în speranţa de a ajunge la cei mai vulnerabili din Ucraina.

UPDATE 7.30 Rusia anunţă că va declara un „regim de tăcere” şi este gata să ofere coridoare umanitare în Ucraina începând cu ora 10:00, ora Moscovei (09:00 ora Kievului şi a României), transmite BBC care citează presa de stat de la Moscova.

Potrivit presei ruse, oficialii rusi ai Ministerului Apărării ar fi decis încetarea focului pentru pentru a evacua civilii din oraşele Kiev, Cernihiv, Sumî, Harkov şi Mariupol.

Majoritatea rutelor de evacuare oferite de Moscova sunt însă către Rusia - o condiţie descrisă anterior ca inacceptabilă de guvernul de la Kiev. Ucraina nu a comentat public noua iniţiativă rusă.

Fiecare dintre încercările anterioare de evacuare a eşuat, părţile în conflict învinuindu-se reciproc.

UPDATE 7.26 Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că recruţii şi rezerviştii nu participă la operaţiunile militare din Ucraina şi nu vor face acest lucru, informează tass.com.

„Aş vrea să subliniez că recruţii nu participă şi nu vor participa la ostilităţi şi că nu va exista o chemare a rezerviştilor”, a spus Putin într-un mesaj video cu ocazia Zilei internaţionale a Femeii, postat pe site-ul Kremlinului. “La misiuni participă doar trupe profesioniste”.

UPDATE 6.48 Cel puţin zece persoane, inclusiv copii, au murit într-un atac al ruşilor la Sumî, a anunţat şeful administraţiei regionale din Sumî, Dmitri Jiviţki, potrivit The Kyiv Independent.

Jiviţki a făcut anunţul printr-un mesaj video pe Facebook.

Atacul aerian al ruşilor a vizat clădiri rezidenţiale.

UPDATE 06:15 Japonia se alătură ţărilor care au impus sancţiuni oligarhilor ruşi şi a îngheţat bunurile a încă 32 de oficiali şi oligarhi din Rusia şi Belarus, ca urmare a invadării Ucrainei de către ruşi, a anunţat Ministerul japonez de Finanţe, potrivit Reuters.

Noile sancţiuni vizează 20 de ruşi, inclusiv pe adjuncţii şefului de cabinet al administraţiei preşedintelui Vladimir Putin, vicepreşedinţii parlamentului, liderul Republicii Cecene şi directori ai companiilor cu legături strânse cu guvernul, cum sunt Volga Group, Transneft şi Wagner.

Ceilalţi 12 vizaţi de sancţiuni sunt oficiali şi oameni de afaceri din Belarus.

UPDATE 06:10 Încă 500 de trupe vor fi dislocate în Polonia, România, Germania şi Grecia pentru a întări flancul NATO din estul Europei. 

Secretarul de stat al Pentagonului, John Kirby, a declarat că noile desfăşurări au rolul de a sprijini forţele americane aflate deja în Europa, în contextul invaziei de pe teritoriul Rusiei, relatează CNN.

UPDATE 06:05 Banca Mondială a aprobat un pachet de sprijn pentru Ucraina în valoare de 489 de milioane de dolari, relatează news.ro.

Ruşii au anunţat încetarea focului, marţi, în mai multe oraşe din Ucraina pentru evacuarea civililor. 

UPDATE 06:00 Serviciul de Informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării a declarat, într-un comunicat, că un general rus de top a fost ucis în luptă la Harkov. 

Vitali Gerasimov a fost general-maior, şef de stat major şi prim-adjunct al acomandamentului Armatei 41 a Districtului Militar Central al Rusiei, se relatează în comunicat.

Serviciile secrete ucrainene spun că generalul rus a luat parte la al doilea război cecen şi la operaţiunea rusă din Siria. 

UPDATE 05:30 În cadrul unui interviu acordat postului ABC, Volodimir Zelenski a subliniat faptul că este necesară asigurarea spaţiului aerian al Ucrainei. 

“Toată lumea se gândeşte că suntem departe de America sau Canada. Nu, suntem în această zonă a libertăţii. Şi când limitele drepturilor şi libertăţilor sunt încălcate, atunci trebuie să ne protejaţi. Pentru că noi vom fi primii. Apoi va veni rândul vostru. Pentru că, cu cât această fiară va mânca mai mult, va vrea cu atât mai mult”, a declarat Zelenski la postul ABC.

„Nu îi putem permite Rusiei să fie activă acolo, pentru că ne bombardează, trimite rachete, elicoptere, avioane de război... Noi nu ne controlăm spaţiul aerian”, a declarat preşedintele ucrainean.

Acesta avertizează ţările occidentale că războiul declanşat de ruşi nu se va limita doar la ţara sa, ci va afecta liberatea întregii lumi, relatează news.ro. Zelenski a vorbit şi despre omologul său american despre care a spus că ar putea face mai multe pentru a pune capăt războiului.

“Sunt sigur că poate şi mi-ar plăcea să cred asta. Este capabil”, a mai adăugat Zelenski. 

Anterior difuzării interviului, Volodimir Zelenski a apărut pentru prima dată în biroul său de la Kiev, o premieră din 24 februarie, ziua invaziei ruse a Ucrainei.

În înregistrarea de luni seară, publicată pe Facebook, Zelenski îşi începe declaraţia privind pe fereastră înainte de a trage draperia şi a spune: „Nu am văzut nimic. Rămân în Kiev. În biroul meu. Nu mă ascund. Şi nu mi-e frică de nimeni”.

Liderul ucrainean îşi încurajează cetăţenii, cu un discurs care durează 9 minute în care îi motivează să reziste şi le spune să nu le fie frică să înfrunte invadatorul rus. El precizează  că armata ucraineană „îşi menţine poziţiile”.

„Azi a avut loc a treia rundă de negocieri în Belarus. Mi-ar plăcea să spun a treia şi ultima. Dar noi suntem realişti. Aşa că vom discuta. Vom insista asupra negocierilor până când vom găsi o modalitate de a le spune oamenilor noştri: aşa vom ajunge la pace” - a spus preşedintele Zelenski în discursul de luni seară.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite