Liber şi la divorţ în Irlanda

Liber şi la divorţ
în Irlanda

Recent, Irlanda a legalizat şi avortul

Irlandezii au aprobat în cadrul unui referendum ale cărui rezultate au fost anunţate duminică, ridicarea restricţiilor legate de divorţ. Ţara este una cu puternice rădăcini catolice.

Ştiri pe aceeaşi temă


Referendumul a avut loc vineri, în acelaşi timp cu alegerile europene în Irlanda, cu o rată de participare de 51%. În total, 82% din votanţi s-au pronunţat pentru abrogarea unei dispoziţii constituţionale ce obligă cuplurile să trăiască separat în timpul a patru dintre cei cinci ani care le precede cererea de divorţ, potrivit AFP, preluată de agerpres.ro.

Guvernul irlandez şi-a făcut publică intenţia de a prezenta un nou proiect de lege ce reduce durata de separare obligatorie la doi ani din cei trei care preced divorţul. Divorţurile pronunţate în străinătate vor fi de asemenea recunoscute drept valide în Irlanda.

Perioada de separare obligatorie de patru ani era o condiţie moştenită de la un precedent referendum, din 1995, în timpul căruia irlandezii au votat pentru legalizarea divorţului cu o foarte mică majoritate de 50,3%.

Rezultatul acestui nou referendum a fost proclamat la exact un an după plebiscitul în timpul căruia irlandezii s-au pronunţat în proporţie de 66% pentru ridicarea interdicţiei constituţionale de avort. Dacă rezultatele referendumului asupra avortului au fost sărbătorite de mulţi la Dublin, cele asupra divorţului au fost primite cu indiferenţă.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: