Ministrul ucrainean de Externe: Ucraina îşi doreşte aderarea la NATO, în ciuda semnalelor venite de la unii membri ai alianţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto: EPA-EFE
foto: EPA-EFE

Dacă Rusia va da înapoi, întreaga lume democratică va fi mai în siguranţă, a subliniat ministrul ucrainean de externe.

Autorităţile ucrainene luptă pentru aderarea la NATO, în ciuda semnalelor venite de la unele ţări europene care sunt membre ale Alianţei Nord-Atlantice, a declarat ministrul Afacerilor Externe al ţării, Dmitri Kuleba, într-un interviu cu jurnaliştii canalului de televiziune american CBS, difuzat duminică.

Întrebat dacă este adevărat că Ucraina este gata să renunţe la intenţia sa de a adera la NATO, ministrul a răspuns: "Nu, noi nu dăm astfel de semnale. Majoritatea ucrainenilor doresc ca Ucraina să fie membră a NATO. Singurul semnal pe care îl dăm lumii este că, dacă Ucraina va reuşi şi dacă Rusia va da înapoi, atunci întreaga lume democratică va fi mai în siguranţă”.

Întrebat dacă alte ţări fac presiuni asupra Kievului pentru a-şi „modera persistenţa” în problema aderării la NATO, Kuleba a răspuns: „Sunt ţări care ne dau semnale. Tot ce pot spune este că Ucraina aspiră la aderarea la NATO”. „Acest semnal a venit din mai multe ţări europene care sunt membre NATO”, a explicat el.

Despre renunţarea Ucrainei la armele nucleare

Partenerii Kievului ar trebui să se simtă responsabili în legătură cu renunţarea Ucrainei la armele nucleare şi să depună eforturi pentru a dezvolta garanţii eficiente pentru ţară, a spus Kuleba.

Şeful departamentului a fost întrebat dacă Kievul consideră că este o greşeală că a renunţat la armele nucleare. „Da, a fost”, a răspuns Kuleba. Întrebat dacă consideră că Statele Unite sunt datoare Ucrainei pentru acest lucru, Kuleba a răspuns: "Parţial. După cum ştiţi, indiferent de greşelile făcute în trecut, viaţa noastră în acest moment ne oferă oportunităţi excelente de a corecta aceste greşeli".

"Şi având în vedere faptul că am abandonat arsenalul nuclear, în condiţiile în care garanţiile de securitate care ni s-au dat nu au funcţionat, cred că unele ţări ar trebui să se simtă responsabile pentru acest lucru. Şi să muncească din greu pentru a găsi garanţii corecte şi eficiente în domeniul securităţii. pentru Ucraina”, a adăugat ministrul.

Despre daunele aduse economiei Ucrainei

Declaraţiile părţii americane despre invazia iminentă a Ucrainei dăunează economiei ţării, a informat Kievul despre acest lucru, a spus Kuleba.

„Am fost foarte sinceri cu prietenii noştri din Statele Unite cu privire la faptul că declaraţiile regulate despre inevitabilitatea războiului ne dăunează economiei şi stabilităţii financiare”, a spus şeful Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei.

"Preşedintele Biden pare să fi preluat semnalul. Săptămâna trecută a promis că va oferi asistenţă suplimentară economiei ucrainene", a adăugat ministrul. El a amintit că Statele Unite şi-au exprimat anterior disponibilitatea de a oferi Ucrainei garanţii pentru împrumuturi în valoare de până la 1 miliard de dolari. „Acest lucru arată clar tuturor celor implicaţi în afaceri că partenerii Ucrainei cred asta şi sunt convinşi că ţara va menţine stabilitatea, că este sigur să facă afaceri în ea”, crede Kuleba.

Sâmbătă, la Conferinţa de Securitate de la München, Zelensky a spus că a dat instrucţiuni Ministerului de Externe să convoace un summit al ţărilor participante la Memorandumul de la Budapesta. Potrivit acestuia, dacă nu are loc sau nu se oferă garanţii de securitate Ucrainei, atunci memoriul va fi recunoscut de Kiev ca invalid.

Memorandumul de la Budapesta a fost semnat la 5 decembrie 1994 de către liderii Ucrainei, Rusiei, Marii Britanii şi SUA. Potrivit acestui document, Ucraina şi-a eliminat arsenalul nuclear, iar Rusia, Statele Unite şi Marea Britanie au garantat securitatea Kievului.

Pe 10 februarie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a reamintit că Memorandumul de la Budapesta a fost însoţit de o declaraţie semnată de Franţa şi Ucraina. A cerut tuturor participanţilor să nu permită nicio încălcare a principiilor OSCE, inclusiv principiul respectării drepturilor minorităţilor naţionale. Cu toate acestea, Ucraina încă ignoră complet acest document.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite