Inundaţiile i-au luat pe germani prin surprindere. Armin Laschet: S-au ridicat bariere când soarele era pe cer, nimeni n-a prevăzut asta VIDEO
0Climatologi de vârf admit faptul că nu au instrumentele necesare pentru a prevedea severitatea unor inundaţii precum cele din Germania sau domul de căldură din America de Nord. Un expert care a pus bazele unui sistem de alerte european a spus că au fost date avertismentele privind ploile torenţiale către autorităţile naţionale, dar acestea nu au ajuns peste tot la oameni.
Oamenii de ştiinţă în domeniul climei avertizează de mult timp asupra unui climat ce se încălzeşte accelerat având drept rezultat ploi masive şi valuri prelungite de caniculă.
Computerele sunt esenţiale pentru prognoza vremii şi pentru viitoarele ştiinţe ale schimbărilor climatice - de altfel, modelările computerizate vor sta la baza unei noi „Biblii” ce urmează a fi publicată luna viitoare de Panelul pentru Schimbări Climatice (IPPC).
Experţii spun însă că aceste modele nu sunt suficient de precise sau cuprinzătoare pentru a face proiecţii corecte ale severităţii fenomenelor meteorologice extreme.
„Ar trebui să fim alarmaţi pentru că modelele IPCC nu sunt suficient de bune. Avem nevoie de un centru internaţional care să livreze saltul cuantic către modelele climatice capabile să capteze fizica fundamentală ce determină extremele. Până când nu facem asta vom subestima în continuare intensitatea/frecvenţa extremelor climatice şi natura lor fără precedent”, a explicat Dame Julia Slingo, fostul director ştiinţific al serviciului meteorologic britanic, care vrea să propună această iniţiativă la Conferinţa Naţiunilor Unite privind schimbările climatice din noiembrie 2021.
Tim Palmer, de la Universitatea Oxford e de părere că este imposibil de estimat amploarea urgenţei climatice întrucât „nu avem instrumentele necesare”şi ar trebui creat un centru de dimensiunea CERN (un major centru european de cercetare în domeniul fizicii) pentru a putea elabora modele climatice care să simuleze cu precizie extremele climatice.
„Rapoartele IPCC tind să fie conservatoare şi bazate pe consens. Sunt conservatoare, deoarece nu s-a acordat suficientă atenţie punctelor critice, buclelor de feedback şi predicţiilor privind valorile aberante ; consens, deoarece scenariile mai extreme au tins să fie marginalizate”, e de părere Bill McGuire de la UCL.
Germania, luată prin surprindere
Meteorologii germani au spus că în zonele cele mai afectate din landurile vestice ale Germaniei a plouat în două zile cât într-o lună, cantitatea de precipitaţii în 24 de ore fiind de peste 150 de litri pe metru pătrat.
„Schimbarea climatică nu mai este abstractă, ci ceva ce experimentăm direct şi dureros”, a spus Malu Dreyer, guvernatorul landului Renania-Palatinat.
Precipitaţiile abundente care au cuprins nordul Europei au dus la inundaţii din cauza ieşirii râurilor din matcă şi în unele cazuri copleşirii barajelor - ultimul bilanţ este de peste 180 de morţi în Germania şi Belgia.
Hannah Cloke, un hidrolog care a contribuit la înfiinţarea unui sistem de alertă european privind inundaţiile severe, a declarat pentru BBC că au fost trimise alerte de ploi masive către autorităţile naţionale în cursul weekendului.
Dar, dacă în unele locuri sistemul s-a dovedit funcţional, în altele avertismentele nu au ajuns la oameni, care nu au ştiut ce îi aşteaptă. Cloke, care a pus bazele sistemului de alertă după inundaţiile devastatoare din Europa din 2002, apreciază că intemperiile au scos la iveală „fisuri în lanţul” de transmitere a mesajelor către populaţie.
„Nu ar trebui să vedem un asemenea număr de morţi din cauza inundaţiilor în 2021. Este inacceptabil. Undeva există deficienţe ale sistemului”, a spus aceasta, notând că Germania are un tip de răspuns „fragmentat” implicând mai multe autorităţi în diferitele landuri.
Un purtător de cuvânt al serviciului meteorologic Deutscher Wetterdienst a declarat că au fost emise mai multe avertismente de ploi torenţiale dar că alte autorităţi aveau sarcina să stabilească riscul de inundaţii şi să ia măsuri, inclusiv de evacuare.
Armin Laschet, candidatul favorit să-i urmeze Angelei Merkel în funcţia de cancelar, a spus reporterilor că autorităţile au fost avertizate şi s-au ridicat bariere „în timp ce soarele încă strălucea - nimeni n-a prevăzut asta”.
Ministrul mediului din landul Renania-Palatinat -unul din cele mai afectate state federale ale Germaniei - a explicat că alertele privesc în principal râurile principale, nu şi afluenţii sau râurile mai mici despre care informaţiile nu sunt la fel de detaliate, astfel că inundaţiile nu pot fi mereu prevenite.
Cloke spune însă că în unele locuri oamenii au fost luaţi prin surprindere sau nu au ştiut cum să se protejeze.
„Se puneau în primejdie, mergeau prin apă”, a subliniat ea.
„Cred că oamenii pur şi simplu nu realizează că intemperiile pot fi mortale”, spune Friederike Otto, director asociat la Institutul de Schimbări ale Mediului al Universităţii Oxford.
Andreas Friedrich, purtător de cuvânt al serviciului meteorologic german, a declarat că mulţi oameni nu sunt conştienţi de cât de critice ar putea deveni situaţiile după avertismentele meteo.
Pensionara Annemarie Mueller, în vârstă de 65 de ani, a dezvăluit pentru AFP că oraşul Mayen a fost complet nepregătit pentru ravagiile care au urmat.
"De unde a venit toată această ploaie? Este o nebunie. [Apa] a produs un zgomot atât de puternic şi, având în vedere cât de repede a coborât, am crezut că va sparge uşa", şi-a amintit ea.
Ministrul de interne, Horst Seehofer, a declarat că Germania „trebuie să se pregătească mult mai bine” în viitor, adăugând: „Aceasta este o consecinţă a schimbărilor climatice”.
„Natura furtunii, faptul că a fost extremă, că a avut multă umezeală, a fost multă ploaie, s-a deplasat lent - avem dovezi că probabilitatea acestor tipuri de furtuni va creşte. Este unul din lucrurile la care trebuie să ne aşteptăm de la un climat în schimbare", a spus Cloke.
Este cel mai mare dezastru natural din Germania din ultimul sfert de secol, scrie Sky News
Sâmbătă, bilanţul morţilor din cauza inundaţiilor din landurile vestice era de 143. În Wassenberg, lângă Koln, sute de oameni au fost evacuaţi din cauza riscului de rupere a unui baraj din apropiere. Răul Ahr, un afluent mai puţin important al Rinului, a provocat mari distrugeri pe măsură ce apele s-au umflat şi au măturat valea din calea lor miercuri noapte.
Eforturi uriaşe de salvare au fost întreprinse vineri în oraşul Erftstadt (Renania de Nord-Westfalia) unde oamenii au rămas prinşi sub casele prăbuşite după alunecările de teren. Amploarea pagubelor nu poate fi estimată după ce oamenii au rămas fără case şi afacerile ce le asigurau mijloacele de trai au fost distruse.
Belgia
Cel puţin 25 de oameni au murit şi se caută încă oameni dispăruţi în timp ce drumurile şi căile ferate sunt inaccesibile în porţiuni din estul ţării.
Unele părţi ale ţării au cunoscut precipitaţii neexperimentate de 200 de ani.
Belgienii au urmărit neliniştiţi cum râuri precum Meuse, care curge prin oraşul Liege din estul Belgiei, continuau să se umfle şi ameninţau cu inundarea oraşului.
În Verviers, în estul ţării, un torent de apă se rostogolea pe străzi, în timp ce locuitorii îşi inspectau casele şi maşinile inundate, după ce nivelul apei a crescut cu 10 metri.
Cel puţin 10 case s-au prăbuşit în Pepinster, unul din cele câteva oraşe şi sate care au ajuns sub ape la năvălirea torentelor de apă.
„Cred că aceasta trebuie să fie o consecinţă a schimbărilor climatice, este ceva inexplicabil. Am mai experimentat ploi abundente înainte, dar niciodată aşa ceva", a spus o locuitoare."
Olanda
În sudul Olandei, cea mai nordică ţară europeană afectată de intemperii, voluntarii ridică baraje în calea apelor pentru a proteja drumurile.
Un dig de lângă canalul Juliana de lângă Limburg a cedat vineri după-amiază, obligând experţii în siguranţă să ceară oamenilor să abandoneze mai multe sate pentru a fi în siguranţă.
Imaginile prin satelit ale râului Guel au arătat inundaţii pe o mare parte din lungimea sa în zona Valkenburg.