Igor Dodon, pionul intereselor ruse în Republica Moldova

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon si Vladimir Putin in cadrul unei intalniri comune  Foto: Euobserver
Igor Dodon si Vladimir Putin in cadrul unei intalniri comune  Foto: Euobserver

Presa de la Chişinău publică o serie de documente care arată modul în care serviciile de informaţii ruse acţionează în Republica Moldova, în centrul unor asemenea acţiuni aflându-se nimeni altul decât preşedintele în funcţie, Igor Dodon.

Conform unei investigaţii făcute de cei de la RISE Project Moldova împreună cu Centrul Dossier, în cadrul Kremlinului ar exista o secţie moldovenească condusă de către generalul FSB Vladimir Cernov, care prin intermediul unor agenţi operativi culege informaţii despre scena politică sau societatea civilă din statul aflat la est de Prut.

Lucrurile poate că nu ar fi atât de surprinzătoare dacă investigaţia nu ar oferi detalii despre felul în care Kremlinul se implică în afacerile interne ale Republicii Moldova, în mod clandestin şi ilegal, chiar prin intermediul preşedintelui acestui stat, care, dacă Chişinăul ar fi avut anticorpii dezvoltaţi specific unui stat democratic şi independent, ar fi fost  pus sub acuzarea de trădare de ţară.

Sigur, opoziţia prin vocea lui Dinu Plîngău a anunţat necesitatea înfiinţării unei comisii de anchetă pentru a se stabili dacă actualul preşedinte a divulgat secrete de stat către Federaţia Rusă, însă este greu de crezut că un asemenea scenariu va avea loc dacă Dodon va câştiga un nou mandat în urma alegerilor ce urmează să aibă loc la finalul acestui an.

„În acelaşi timp, deputaţii Platformei DA reamintesc tuturor fracţiunilor parlamentare că proiectul de Hotărâre pentru crearea unei Comisii speciale de anchetă prin care se va investiga acţiunile de corupţie şi alte fapte ilegale comise de Igor Dodon aşteaptă să fie votat. În acelaşi context, deputaţii Platformei DA au pregătit şi proiectul prin care se iniţiază suspendarea preşedintelui Dodon pentru acte ce încalcă Constituţia Republicii Moldova”, a mai adăugat Plîngău citat de portalul deschide.md

Nesigurul Dodon, aşa cum urma să fie caracterizat de către agenţii ruşi, apare conform investigaţiei citate într-un raport adresat lui Cernov, în 2014, urmând apoi a intra treptat, atât el cât şi grupurile de interese apropiate, în sfera de influenţă a Kremlinului.

„În cercurile politice din Moldova, Dodon se bucură de o reputaţie de politician nesigur, care îşi pune interesele şi ambiţiile personale mai presus de toate. Potrivit WikiLeaks, Igor Dodon, cel care a candidat din partea PCRM pentru alegerile anticipate din iulie 2009, l-a informat pe ambasadorul SUA în Moldova cu privire la planurile de a părăsi această formaţiune politică după alegeri şi de a crea un nou partid de centru-stânga care să se poată uni cu alte forţe necomuniste pentru a alege preşedintele ţării", se menţiona în raportul din 2014.      

În subordinea lui Cernov s-ar afla colonelul Igor Maslov care coordonează activitatea unor agenţi aflaţi pe teritoriul Republicii Moldova precum Alexei Negodov, Andrei Rusakov, Svetlana Voronina sau Vasily Kashirin, ultimul fiind reţinut pe aeroportul din Chişinău şi trimis în Moscova, în 2014, asupra sa găsindu-se două paşapoarte: unul rus şi unul emis de forţele separatiste din Transnistria. Conform celor de la Dossier, începând cu 2015 Kashirin activează în cadrul Kremlinului, în deja celebra secţie moldovenească, de unde se ocupă de “colectarea unor dovezi compromiţătoare privind politicienii pro-occidentali” din Tiraspol, Chişinău şi Comrat.

Vasily Kashirin şi angajaţii Ministerului Afacerilor Externe  Sursa: Dossier

16-mld-sldfjowuri3242

Atât Negodov cât şi Rusakov sunt fiii unor foşti ofiţeri din structurile de informaţii sovietice, fiind direct conectaţi cu mai multe persoane de pe ambele maluri ale Nistrului.

Evenimentele din 2019 şi tandemul Dodon-Chicu au fost privite ca o oportunite de Federaţia Rusă pentru a-şi extinde influenţa în Republica Moldova, evitând constrângerile militaro-economice pe care le-ar fi putut exercita la adresa Chişinăului.

Aceasta este şi concluzia unui document realizat de către Oleg Alpeev, cercetător al Academiei Militare a Statului Major al Rusiei, care în lucrarea Perspectivele pentru implementarea „soft power” în Republica Moldova, afirmă: „Demontarea regimului oligarhic al lui V. Plahotniuc care a avut loc în 2019 şi venirea la putere a unui Guvern tehnocratic în frunte cu I. Chicu au creat condiţii favorabile pentru dezvoltarea relaţiilor moldo-ruse. În această situaţie, o importanţă deosebită pentru politica externă a Federaţiei Ruse în regiune capătă instrumentul de „soft power” care are scopul ca ţara-subiect să obţină rezultatele dorite în ţara-obiect prin intermediul atractivităţii sale, şi nu prin presiune economică sau armată”.

Mai mult, Alpeev identifică cetăţenii moldoveni formaţi în Rusia ca pe un potenţial strategic ce ar trebui fructificat: „După cum arată practica, cetăţenii moldoveni - absolvenţii universităţilor ruseşti nu participă activ la viaţa socială şi politică a ţării. În acest sens, este recomandabil crearea unui sistem de înregistrare a cetăţeniilor moldoveni care primesc educaţie în Rusia, monitorizarea activităţilor lor după întoarcerea în ţara lor natală, studierea perspectivelor implicării lor în Moldova prin diferite ONG-uri pro-ruse".

Investigaţia arată că soft powerul rusesc este demult implementat în Găgăuzia acolo unde se dovedeşte că Moscova a orchestrat manifestaţiile antiromâneşti din 2016 dar şi că se implică direct în susţinerea Irinei Vlah, inclusiv cu ocazia alegerilor din 2015.

Mai mult, ancheta RISE Project Moldova-Dossier arată că paşapoartele unor oficiali de la Comrat se regăsesc în baza de date a serviciilor de informaţii ruseşti aşa cum este cazul  şefului administraţiei raionale, Ivan Topal, a fostului preşedinte al Adunării Populare, Dmitri Constantinov, a preşedintelui Fondului pentru Iniţiative Strategice, Vitali Chiurcciu şi a lui, Mihail Formuzal, care a deţinut funcţia de başcan între 2006-2015.

Acesta, spre exemplu, a fost autorul mai multor mesaje şi politici antiromâneşti sau antieuropene în perioada în care s-a aflat la conducerea Găgăuziei.

furmozol

Paşaportul lui Mihail Formuzal, aflat în posesia serviciilor de intelligence ruse  Sursa: Dossier

Toate cele prezentate mai sus confirmă încă odată ingerinţele Rusiei în afacerile interne ale Republicii Moldova, iar narativul conform căreia alegerile din acest stat au ieşit din sfera intereselor geopolitice este un mit.

În acest sens este privit şi desantul noilor strategi politici trimişi de Moscova în sprijinul lui Dodon, aşa cum este cazul lui Iurii Gudilin, Olga Grak şi Serghei Perfilyev, ajunşi recent la Chişinău pentru a coordona campania electorală. Sigur, nu este condamnabil ca un lider politic să apeleze la consultanţi externi, este chiar o practică occidentală, însă există o mare diferenţă între consultanţii unor companii private şi agenţii unei puteri străine care acţionează doar în interesul acesteia.

Cum Moscova a creat o reţea complexă de agenţi de influenţă în fostele state sovietice-dovedită chiar de alte anchete ale celor de la Dossier- încercând să influenţeze procesele electorale, nesigurul Dodon se dovedeşte a fi un politician pentru care interesul personal este primordial faţă de orice alte interese, fie el chiar şi interesul naţional al Republicii Moldova, dispus să sacrifice orice parcurs european  prin construirea unui stat captiv, în care tot mai mulţi cetăţeni vor găsi un viitor mai bun dincolo de graniţe.

Sediul de campanie al lui Igor Dodon. La balcon, consilierul rus Iurii Gudilin alături de strategul de comunicare al lui Dodon, Bogdan Ţîrdea. Sursa: RISE Moldova

rise

Nu în ultimul rând, investigaţiile Dossier care folosesc documente secrete, evidenţiază o serie de breşe de securitate în serviciile de intelligence ruse, ceea ce ne-ar putea determina să ne gândim chiar la un conflict ascuns între o parte  a acestora şi Kremlin, sau doar la o vădită lipsă de professionalism din partea lor. În asemenea scenarii posibile am putea include şi cazul Navalny.

Interesantă este reacţia avută ieri de Serghei Narîşkin, nimeni altul decât şeful Serviciului de Informaţii Externe al Federaţiei Ruse (SVR), care pe fondul descoperirilor oferite de RISE Moldova-Dossier, a lansat narativul conform căruia SUA ar pregăti orchestrarea unei revoluţii colorate în cazul în care Dodon ar câştiga alegerile. Pe principiul hoţul strigă hoţul, în încercarea de a distrage atenţia de la discursul media şi fără a face referire la consultanţii ruşi aflaţi deja la Chişinău, Narîşkin susţine că experţi americani vor veni în Republica Moldova pentru a orchestra revoltele, în timp ce Ambasada SUA la Chişinău are presa autorităţile din Republica Moldova să ţină partea protestatarilor.

Dincolo de scopul propagandistic deja specific Moscovei, în care sunt lansate mesaje fără nicio susţinere credibilă, reacţia lui Narîşkin are şi rolul de a radicaliza electoratul filorus dar mai ales de a masca fraudarea alegerilor de către tabăra Dodon, aşa cum jurnalistul Nicolae Negru atrage atenţia: unele ONG-uri, unii jurnalişti vorbesc despre pericolul fraudării repetate a voturilor la secţiile de votare pe linia Nistrului, ca la 24 februarie 2019. Numai că ei nu au nevoie să fie pregătiţi de Ambasada SUA, ca să ajungă la această concluzie”.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite