Germania: CDU a cerut o creştere a producţiei de gaze pentru a reduce dependenţa de Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

O creştere pe termen scurt a producţiei actuale cu 20% este posibilă şi ar trebui făcută imediat, spune Wolfgang Steiger, secretarul general al Consiliului Economic al Uniunii Creştin Democrate din Germania.

Secretarul general al Consiliului Economic al Uniunii Creştin Democrate (CDU), Wolfgang Steiger, a cerut extinderea utilizării zăcămintelor de gaze din Germania pentru a reduce dependenţa energetică de Rusia.

„Desigur, nu putem compensa pe deplin importurile ruseşti prin propria noastră producţie de gaze naturale, dar acesta ar fi un pas important către o mai mare independenţă energetică faţă de Federaţia Rusă”, a spus el într-un interviu pentru DPA publicat sâmbătă.

Totodată, Steiger a adăugat că „în situaţia actuală, este necesar să se ia în considerare orice opţiune”. O creştere pe termen scurt a producţiei actuale cu 20%, a spus el, este posibilă şi ar trebui făcută imediat.

„Chiar şi atunci, la 6 miliarde de metri cubi, producţia noastră internă va fi în continuare doar o zecime din ceea ce importăm din Rusia, dar acesta este şi un pas în direcţia bună”, a spus politicianul.

Totuşi, el a menţionat că există rezerve neutilizate.

"60 de miliarde de metri cubi de gaze naturale sunt stocate în largul coastei germano-olandeze. Este atât cât importăm anual din Rusia", a spus Steiger, adăugând că partea olandeză se străduieşte să-şi dezvolte aprovizionarea, dar germanii nu. „Datorită standardelor mai înalte, producţia de gaz va fi şi mai ecologică decât importurile din Rusia”, a conchis el.

Totodată, secretarul general al Consiliului Economic al CDU a avertizat că încetarea furnizării de energie din Federaţia Rusă ar avea consecinţe grave nu doar pentru Germania, ci pentru întreaga Europă.

„Rezilierea contractelor existente va avea consecinţe dramatice pentru consumatorii industriali şi privaţi din Germania şi Europa”, a spus el. „Nu ar trebui să fim naivi când vine vorba de încetarea unilaterală a livrărilor de cărbune şi petrol în cadrul unor contracte pe termen lung cu costuri reduse”, a conchis Steiger.

Potrivit Asociaţiei Federale pentru Gaze Naturale, Petrol şi Geoenergie, anul trecut Germania a produs 5,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale exclusiv pe uscat, adică în interiorul ţării. Majoritatea zăcămintelor sunt situate în statul federal Saxonia Inferioară. Ministrul de Finanţe Christian Lindner este, de asemenea, în favoarea extragerii de gaze şi petrol din Marea Nordului.

Oportunităţi de producţie de gaze în Germania
La rândul său, vicecancelarul german şi ministru pentru Afaceri Economice şi Protecţia Climei, Robert Habeck, într-un interviu acordat grupului de media Funke, s-a pronunţat împotriva impunerii unui embargo asupra livrărilor de gaze ruseşti şi a respins ideea producţiei de gaze de şist în Germania prin fracturare hidraulică (fracking). El a asigurat că în problema reducerii dependenţei energetice de Federaţia Rusă, autorităţile germane „au făcut progrese foarte bune”, se construiesc intens terminale de recepţie a gazelor naturale lichefiate. Referindu-se la posibilităţile de a produce combustibil albastru chiar în Germania, Habek a remarcat că mari rezerve de gaz de şist se află în regiunea de joasă nord-Germania, dar poate fi produs numai prin fracking.


"Din punct de vedere al legislaţiei apelor, acest lucru este dificil, deoarece poate fi asociat cu consecinţe negative pentru natura noastră. În momentul de faţă nu există companii care să dorească să facă acest lucru", a explicat ministrul. În plus, potrivit acestuia, vor dura ani de zile până când va fi posibilă obţinerea avizelor necesare şi stabilirea producţiei. Vicecancelarul a reamintit că zăcămintele de gaze proprii ale republicii, de unde combustibilul poate fi extras în mod tradiţional, „sunt în mare parte epuizate”.

Anterior, Khabek a anunţat introducerea unui plan de urgenţă în cazul întreruperii furnizării de energie din Rusia. Planul prevede trei etape, acum vorbim despre prima dintre ele. În special, s-au ajuns la acorduri cu privire la o alternativă la livrările din Federaţia Rusă, deoarece Germania ar avea infrastructura adecvată.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite