Furie în Catalonia după suspendarea din funcţie a liderului lor separatist. Pietre, pungi cu gunoi şi capete de porci aruncate înspre forţele de ordine

Furie în Catalonia după suspendarea din funcţie a liderului lor separatist. Pietre, pungi cu gunoi şi capete de porci aruncate înspre forţele de ordine

FOTO EPA-EFE

Circa o mie de locuitori ai Cataloniei au ieşit în stradă pentru a denunţa decizia Curţii Supreme Spaniole cu privire la suspendarea din administraţia publică a liderului separatist Quim Torra, găsit vinovat de nesupunere.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cea mai înaltă instanţă judiciară a Spaniei a confirmat luni condamnarea preşedintelui regional catalan Quim Torra la un an şi jumătate de ineligibilitate, după ce acesta a fost găsit vinovat de nesupunere, o sentinţă care antrenează în mod automat destituirea acestuia din funcţie.

Faptele au avut loc în martie 2019, când Torra a refuzat să se supună ordinelor autorităţii electorale de a retrage emblemele separatiste afişate pe faţada sediului Guvernului regional catalan în timpul campaniei în vederea alegerilor legislative.

Condamnat în decembrie 2019 în primă instanţă la un an şi jumătate de ineligibilitate, preşedintele Generalitat a sugerat că ar putea să nu respecte sentinţa celei mai înalte instanţe judiciare spaniole. „Da, nu m-am supus”, a recunoscut el în timpul procesului. „Dar am făcut-o pentru că era imposibil să mă supun unui asemenea ordin”, a adăugat el, sfidând justiţia şi prevalându-se de libertatea de exprimare.

Quim Torra, în vârstă de 57 de ani, trebuie să-şi transfere funcţia de prim-ministru regional adjunctului său, Pere Aragones. Presa spaniolă scrie că acest lucru se va întâmpla săptămâna viitoare. Aragones ar urma să convoace noi alegeri pentru începutul anului 2021.

În semn de susţinere pentru Torra, circa o mie de catalani s-au adunat luni seara în Parcul Ciutadella din Barcelona, vizavi de Parlamentul regional.

Protestatarii au aruncat în poliţişti cu petarde, pungi cu gunoi, pietre şi capete de porci. De asemenea, ei au dat foc la containere de gunoi, potrivit DPA.

Ei au cerut eliberarea separatiştilor catalani aflaţi în închisoare, numindu-i drept „deţinuţi politici”.

Unii observatori atenţionează că decizia Curţii Supreme ar putea realimenta tensiunile pe tema independenţei Cataloniei, mai ales că survine în mijlocul pandemiei de COVID-19 şi la cea de-a treia aniversare a referendumului de separare de Spania, organizat ilegal, notează DPA.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările