Cum arată forţa navală a Rusiei de la bordul unui mic vas de coastă ucrainean: „O să avem necazuri dacă nu întoarcem” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Dacă nu întoarcem, o să avem necazuri”, spune un comandor al Gărzii Marine. FOTO Captură video
„Dacă nu întoarcem, o să avem necazuri”, spune un comandor al Gărzii Marine. FOTO Captură video

Oficialii militari ucraineni privesc cu îngrijorare masarea de nave de desant ruseşti la Marea Azov, transmite CNN după ce a filmat la bordul unei nave de patrulă a Pazei de Coastă din Mariupol.

„Vasul 23, aici e vasul 444. Vă reamintim să păstraţi o distanţă sigură”, se aude o voce aspră în rusă avertizând un vas de patrulă al Pazei de Coastă din Mariupol, ce naviga la 5 mile nautice distanţă de ţărm.

În depărtare se zăreşte un vas de coastă rus, un paznic al forţei navale tot mai puternice şi întinse a Rusiei, relatează CNN.

„Dacă nu întoarcem, o să avem necazuri”, spune un comandor al Gărzii Marine.

Ministerul rus de Externe a publicat recent imagini de la exerciţiile cu rachete ale Rusiei pe una din cele mai mici mări din lume ca să arate de ce e capabilă într-o demonstraţie de flexare a muşchilor. Rusia insistă că sunt doar exerciţii navale ce nu reprezintă o ameninţare în pofida faptului că îşi transferă o flotilă de 15 vase din Marea Caspică în Marea Neagră via canalul Volga - Don şi Marea Azov.

De la o distanţă de doar câţiva kilometri, oficialii ucraineni privesc însă cu îngrijorare această masare,  

„În ultimele două săptămâni a devenit periculos pentru că Federaţia Rusă a trimis câteva nave de desant din Marea Baltică şi Marea Neagră. Oficial sunt doar exerciţii. Dar aceste vase nu au plecat din zonă şi din punctul nostru de vedere poate fi ameninţător”, spune căpitanul Roman Goncharenko din Marina ucraineană din Mariupol.

Kremlinul spune că comasarea unor efective de mii de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei (est) şi în Crimeea reprezintă „exerciţii militare”, iar luna trecută a anunţat retragerea trupelor terestre. 

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat luni că ceva forţe ruse sunt încă staţionate de-a lungul graniţei cu Ucraina şi în peninsula Crimeea. Secretarul de stat american Antony Blinken se va întâlni săptămâna asta la Kiev cu omologul său ucrainean şi cu preşedintele Volodimir Zelenski pentru a-şi reafirma susţinerea pentru Ucraina în faţa „agresiunii continue a Rusiei”.

Ucraina spune că acţiunile ruse în Marea Azov, prin restricţionarea accesului, încalcă legislaţia internaţională, dar şi acordul din 2003 între Rusia şi Ucraina. Oficialii ucraineni au dezvăluit că transportul comercial de-a lungul unei rute importante spre est are întârzieri pentru că se fac verificări suplimentare. Rusia insistă însă că traficul este liber.

Rusia şi-a mai exercitat forţa navală asupra Ucrainei în 2018, când o navă a pazei de coastă a hărţuit un remorcher ucrainean. Navele ruse au tras atunci focuri către cele ucrainene, sechestrând trei dintre ele şi reţinând 24 de marinari. Ţările s-au acuzat atunci reciproc de încălcarea legislaţiei privind navigaţia pe mare.

Tensiunea din apele agitate ale Mării Azov este vizibilă şi la sol, scrie CNN. În Mariupol, ofiţerii de marină efectuează exerciţii anti-sabotaj patrulând înarmaţi şi în uniforme militare prin golf. Oficialii navali ucraineni au precizat că trebuie să se pregătească pentru un posibil asalt şi şi că există şi trupe consolidate gata să fie desfăşurate în eventualitatea unui atac.

Ei vorbesc despre acţiunea Rusiei ca reprezentând o ocupaţie progresivă a regiunii.

„Navele ruse arată o agresivitate crescută, intră în zone interzise sau pătrund în locuri unde ar trebui să ceară mai întâi permisiunea autorităţilor ucrainene”, spune comandantul navei avertizate de vasul de patrulă rusesc.

   

„Acum există o mare ameninţare în Marea Azov. Este una fără precedent. Redistribuirea navelor din Marea Caspică în Marea Azov este atât o ameninţare semnificativă pentru securitate, cât şi, în principiu, un pas către preluarea controlului asupra acestei zone marine. Prin urmare, ne folosim de toate instrumentele disponibile (atât la nivel bilateral, cât şi pe platformele internaţionale)”, a declarat ministrul afacerilor externe din Ucraina, Dmytro Kuleba, într-un interviu acordat Radio Liberty, transmite Ukrinform.

În aprilie, Rusia anunţa restrângerea accesului în anumite porţiuni din Marea Neagră şi în strâmtoarea Kerci (care leagă Marea Neagră de Marea Azov) până în luna octombrie în vederea unor manevre militare.

„Îi cerem Rusiei să garanteze liberul acces la porturile ucrainene la Marea Azov şi să permită libertatea de navigaţie”, transmitea NATO Rusiei la mijlocul lunii aprilie.

Strâmtoarea Kerci este de importanţă crucială pentru exporturile de cereale şi de oţel ale Ucrainei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite