Culisele afacerii „Ibiza”. Protagoniştii anchetei în care Sebastian Kurz e acuzat de mărturie mincinoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gernot Bluemel alaturi de Sebastian Kurz FOTO EPA-EFE
Gernot Bluemel alaturi de Sebastian Kurz FOTO EPA-EFE

Cancelarul austriac a dezvăluit săptămâna trecută că e anchetat pentru mărturie falsă în faţa comisiei parlamentare ce investighează afacerea de corupţie „ Ibiza” care a provocat căderea guvernului precedent. „Scopul este clar: Kurz trebuie să plece”, s-a apărat cancelarul austriac la o oră de maximă audienţă la televiziunea publică, relatează Politico.

Modul cum a tratat afacerea cancelarul Sebastian Kurz, fin cunoscător al mass mediei, ce a promis „un stil nou de politică”, seamănă tot mai mult cu o versiune austriacă a fostului liberal devenit populist Viktor Orbán ce a pus Ungaria pe o pantă autoritaristă, scrie Politico.

Ancheta asupra asociaţilor apropiaţi ai lui Kurz (nouă membri proeminenţi ai partidului său Partidul Popular din Austria) a început după publicarea în 2019 a unei filmări secrete la o petrecere pe o insulă spaniolă şi a dus la căderea coaliţiei de guvernare alături de Partidul Libertăţii (FPÖ)

Protagonistul este fostul vicecancelar Heinz-Christian Strache, fostul lider al FPÖ, iar imaginile surprinse în 2017 arată oferta acestuia către o femeie tânără despre care ştia că e nepoata unui oligarh rus: influenţă politică în schimbul banilor.

Nu se ştie cine a realizat filmarea cu camere ascunse din care în presă au ajuns doar câteva cadre.

Legătura cu un cazino

Printre numeroasele declaraţii frapante ale lui Strache la acea petrecere spaniolă s-a numărat afirmaţia că Novomatic, un operator internaţional de cazinouri cu sediul în Austria, „plăteşte pe toată lumea”.

Cazinoul se află acum în centrul investigaţiei cercului de apropiaţi ai lui Kurtz privind conspiraţia dintre politicieni ai ambelor partide de a tranzacţiona licenţe de jocuri de noroc pe locuri de muncă şi alte favoruri.

Suspectul principal este Peter Sidlo, un oficial local al FPÖ, instalat ca director financiar la Cazinourile din Austria cu doar câteva săptămâni înainte de apariţia clipului din Ibiza, deşi nu avea experienţa şi cunoştinţele necesare.

La acel moment, Novomatic era acţionar important la Cazinourile austriece alături de statul austriac. Procurorii vor să afle dacă Strache, pe atunci vicecancelar, a acceptat un troc de licenţe în schimbul numirii lui Sidlo.

Autorităţile investighează un număr de înalţi oficiali guvernamentali, precum şi directori corporativi în legătură cu afacerea, inclusiv actuali şi foştii miniştri de finanţe, preşedintele uneia dintre cele mai mari bănci din Austria , dar şi actualul şef al holdingului de stat austriac cunoscut sub numele de ÖBAG, care gestionează un portofoliu de participaţii în valoare de peste 26 miliarde de euro. Toţi neagă că ar fi făcut ceva ilegal.

Investigaţia este condusă de WKStA, o autoritate ce anchetează infracţiunile de afaceri şi corupţia. În paralel e derulată o anchetă parlamentară în cadrul căreia a fost audiat şi Kurz anul trecut, fiind acuzat de mărturie falsă.

Kurz a declarat comisiei că el şi Thomas Schmid, un apropiat al său care în 2018 încerca să tragă sfori pentru a fi numit în fruntea ÖBAG, nu au discutat despre numirea acestuia din urmă înainte de anunţarea postului. Kurz a negat de asemenea că s-a implicat direct în selectarea membrilor consiliului de administraţie al ÖBAG. Schimburile de mesaje text între membrii cercului interior al lui Kurz spun însă o altă poveste, scrie Politico.

Înainte de numirea lui Schmid în 2019, Kurz i-a trimis un mesaj prietenului său: „Vei obţine tot ce doreşti”.

Procurorii suspectează că ministrul de finanţe Gernot Blümel, prieten bun cu Kurtz, a luat parte la o schemă de mită implicând Novomatic. În 2017, CEO-ul de atunci al companiei , Harald Neumann, l-a contactat pe Blümel cu privire la o problemă fiscală cu care s-a confruntat compania în Italia şi a cerut să vorbească cu Kurz, pe atunci ministru de externe. În corespondenţa lor, Neumann menţionează o „donaţie”. Procurorii cred că Neumann ar fi putut încerca să câştige ajutorul guvernului printr-o donaţie către ÖVP. Blümel şi Neumann neagă faptul că au fost daţi banii sau că întâlnirea cu Kurz a avut loc. Ambii bărbaţi se declară  nevinovaţi.

Poliţia care i-a percheziţionat locuinţa a constatat că laptopul său lipsea. Ulterior au aflat că îl luase soţia sa înainte de sosirea poliţiei. Blümel îl asigura într-un SMS trimis în 2018 pe Thomas Schmid: „Nu-ţi face griji! Eşti din familie”.

Thomas Schmid, membru al ÖVP, CEO al ÖBAG, până în 2019 secretar general în cadrul Ministerului de Finanţe, este suspectat că a contribuit la instalarea lui Sidlo şi că timp de mai multe luni a făcut eforturi să se asigure că obţine postul la compania de stat.

„Sunt atât de fericit. Îmi iubesc cancelarul”, a răspuns el mesajului lui Kurz cum că va avea ce doreşte.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite