Ce spune omul din spatele campaniei de vaccinare a Portugaliei despre succesul ţării sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viceamiralul Henrique de Gouveia e Melo FOTO captură video
Viceamiralul Henrique de Gouveia e Melo FOTO captură video

Portugalia, una din ţările fruntaşe la vaccinare, îşi datorează succesul şefului campaniei de vaccinare, un fost comandant de submarin, viceamiralulul Henrique Melo care spune că strategia sa cheie a fost lipsa amestecului politicii, relatează New York Times.

Henrique Melo, 60 de ani, a preluat campania de vaccinare la începutul anului, în februarie, când sistemul sanitar al Portugaliei, cu o populaţie de 10,3 milioane de oameni, era în pragul colapsului, oamenii erau nevoiţi să se trateze acasă şi se înregistrau circa 2.000 de decese pe zi.

Opt luni mai târziu, Portugalia se număra printre liderii vaccinării, cu circa 86% din populaţie imunizată complet, iar acum e aproape să atingă pragul de „imunitate de turmă”, după ce a vaccinat aproape toată populaţia eligibilă de peste 12 ani, spune fostul şef al campaniei de vaccinare.

„Lucrurile arată bine”, spune el.

Condusă de un guvern minoritar de stânga, semn al diviziunilor politice, Portugalia nu a fost străină de dezinformarea de pe reţelele sociale şi neîncrederea populaţiei în vaccinuri, atunci când au devenit disponibile.

Viceamiralul Melo, cu pregătire militară în privinţa problemelor complicate de logistică,  este creditat cu faptul că a rupt barierele acestor reticenţe, apărând la conferinţe şi la televiziune doar într-o uniformă simplă de camuflaj.

„Primul lucru care trebuie făcut e să faci un război din asta. Am abordat totul nu doar cu un discurs de război, ci şi cu termenii militari ai unei lupte”, a spus el într-un interviu.

El a spus că elementul crucial al succesului său a fost faptul că nu venea din mediul politic.

Strategia sa a fost să formeze o echipă de circa 30 de oameni ghidată de personal militar de elită – matematicieni, doctori, analişti si strategi militari din toate forţele armate ale Portugaliei.

Sfatul său pentru ţări ce au dificultăţi în stimularea campaniei de vaccinare este să lucreze cu oameni din afara politicii.

Totuşi Portugalia avea deja pus la punct un program naţional de vaccinare solid după ce a dus o luptă grea împotriva poliomielitei ce încerca greu ţara şi după 1960, când s-a născut acest militar. Experţii spun că din acest motiv antivacciniştii şi scepticii anti-vaccin sunt minoritari în Portugalia faţă de alte ţări.

„A articulat o politică de comunicare asupra situaţiei ce i-a conferit încredere şi credibilitate”, spune Leonor Beleza, un fost ministru al sănătăţii, despre numirea unui militar în fruntea campaniei de vaccinare.

Melo spune că grija pentru consecvenţa mesajului este de importanţă critică.

De pildă, în vară, când campania trecea la grupe de vârstă tinere, într-un moment când mai puţin de jumătate din populaţia eligibilă era imunizată- au apărut primele semne ale unei rezistenţe puternice.

Melo şi-a ghidat metoda după tacticile în luptele navale când eşti la bordul unui vas de luptă lent care trebuie să se confrunte cu o flotă inamică rapidă.

„Trebuie să ştii să te poziţionezi şi să procedezi inteligent pentru a prinde ocazia când ţi se arată”, spune el.

În iulie, a profitat de o asemenea ocazie când s-a decis să-şi ia unforma şi să merargă personal, fără pază, la un protest la unul din centrele de vaccinare.

„Am trecut prin mulţimea acestor oameni înciudaţi care au început să strige: criminalule. Le-am răspuns că ucigaşul e virusul. Am încercat să le vorbesc într-un mod sincer şi onest şi să abordez îndoileile şi problemele lor”, a spus el.

„Nu avem o cultură a punerii la îndoială a autorităţilor”, spune Laura Sanches, un psiholog clinician care a criticat programul de vaccinare şi în special campania militaristă cu termenii ei de război.

„La început aveam 40% din oameni încă indecişi”,  iar, acum potrivit sondajelor, doar puţin peste 2 procente spun că nu vor să se vaccineze, spune viceamiralul

Săptămâna trecută, viceamiralul şi-a dat demisia din celula de criză care şi-a îndeplinit scopul şi crede că vigilenţa este esenţială chiar dacă pare că deocamdată Portugalia a scăpat de pericol.

Cu un număr de noi infecţii în scădere, de circa 650 pe zi, şi un număr mic de decese,  Portugalia a ridicat vineri aproape toate restricţiile anti-COVID-19,

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite