Austria. Anchetă ce vizează erori în gestionarea informaţiilor primite din Slovacia în legătură cu autorul atentatului terorist de la Viena

Austria. Anchetă ce vizează erori în gestionarea informaţiilor primite din Slovacia în legătură cu autorul atentatului terorist de la Viena

Serviciile de informaţii slovace le informase pe cele austriece despre tentativa autorului atacului din Viena de a cumpăra arme din Slovacia

În Austria a fost deschisă o anchetaă care vizează erori în gestionarea informaţiilor primite din Slovacia în legătură cu atacatorul care a ucis patru persoane luni, la Viena. Autorităţile au recunoscut că au existat probleme în modul în care serviciile de informaţii ale ţării au procesat datele oferite de Slovacia privind intenţia atacatorului de a cumpăra muniţie din această ţară.

Ştiri pe aceeaşi temă

Atacul sângeros de la Viena a fost precedat de o deficienţă de comunicare în ceea ce priveşte informaţia transmisă Austriei de poliţia slovacă, a recunoscut ministrul de interne austriac Karl Nehammer, informează dpa şi Reuters.
 
Nehammer a confirmat că Biroul austriac pentru protecţia Constituţiei şi combaterea terorismului (BVT), responsabil cu securitatea internă şi contraspionajul, a fost informat de partea slovacă în iulie cu privire la faptul că Kujtim Fejzulai, care a ucis patru persoane şi a rănit alte 20 luni seara în centrul Vienei, într-o rafală de focuri de armă, încercase că cumpere muniţii în Slovacia.
 
"Se pare că ceva a funcţionat greşit în paşii de comunicare ce au urmat", a declarat Nehammer în cadrul unei conferinţe de presă.
 
El a anunţat că va fi înfiinţată o comisie în această problemă, precum şi asupra aceleia că Fejzulai a fost eliberat mai devreme din închisoare.
 
Fejzulai fusese condamnat la 22 de luni de închisoare anul trecut, după ce încercase să se alăture combatanţilor islamişti în Siria. El a fost eliberat condiţionat în decembrie şi a participat la un program de deradicalizare.
 
Potrivit ministrului austriac, o înregistrare video confirmă că Kujtim Fejzulai a acţionat singur în timpul atacului de la Viena.
 
Kujtim Fejzulai a ucis patru persoane şi a rănit peste 20, luni seara, într-un atac armat în capitala austriacă, înainte ca poliţia austriacă să-l împuşte mortal.
 
Tânărul care a ucis luni, la Viena, patru persoane şi a rănit mai mult de 20, înainte de a fi omorât de poliţişti, exprimase convingeri religioase tot mai extremiste înaintea atacului, potrivit consilierului său din programul de de-radicalizare pe care îl urma, transmite joi dpa.  
 
Consilierul, care lucrează pentru organizaţia non-profit Derad, a raportat această evoluţie autorităţilor din justiţie, a indicat cofondatorul Derad Moussa Al-Hassan Diaw, pentru dpa.
 
Cu toate acestea, consilierul nu a remarcat semne cum că tânărul plănuia un atac sângeros, a adăugat Diaw, subliniind că aceşti oficiali nu pot fi consideraţi vinovaţi.
 
Atacatorul Kujtim Fejzulai a executat anul trecut o pedeapsă cu închisoare pentru tentativa de a se alătura Statului Islamic în Siria, dar a fost eliberat în decembrie cu condiţia de a colabora cu poliţiştii supraveghetori şi cu Derad.
 
Cancelarul austriac Sebastian Kurz a criticat eliberarea anticipată a lui Fejzulai, considerând-o o greşeală, în timp ce ministrul de interne Karl Nehammer a afirmat că acesta a indus în eroare Derad în privinţa de-radicalizării sale.
 
Diaw a respins această idee, afirmând că 'nu a existat o inducere în eroare, întrucât colegul nostru nu a constatat în niciun moment că bărbatul era de-radicalizat'.
 
Din contră, consilierul lui Fejzulai a remarcat la acesta că dezvolta îndoieli cu privire la propria credinţă, ceea ce este chiar mai grav decât a-i acuza pe alţii de pierderea ei, a spus Diaw.
 
„Această îndoială de sine conduce deseori la disperare“, a comentat el, explicând că unele persoane care încearcă astfel de sentimente se îndreaptă spre rugăciuni, acţiuni violente sau gânduri despre propria moarte.
 
Ministrul Nehammer a recunoscut miercuri că s-au comis greşeli, după ce s-a aflat că Austria primise informaţii de la Slovacia în iulie că Fejzulai încercase să cumpere muniţii din această ţară.
Până acum au fost arestate peste 10 persoane care au presupuse legături cu atacul terorist.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările