VIDEO Japonia a plasat pe orbită un satelit care va declanşa o ploaie de meteoriţi artificiali

VIDEO Japonia a plasat pe orbită un satelit care va declanşa o ploaie de meteoriţi artificiali

Captură YouTube

O rachetă japoneză de mici dimensiuni a plasat vineri pe orbită şapte mini-sateliţi, unul dintre aceştia fiind destinat creării unei ploi artificiale de meteroriţi, un fel de foc de artificii spaţial, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ideea acestui spectacol ceresc inedit aparţine unei companii din Tokyo înfiinţate recent.

Mecanismul, transportat în spaţiu cu ajutorul lansatorului Epsilon-4, este programat să elibereze 400 de capsule minuscule, care vor străluci la traversarea atmosferei, la începutul anului viitor, deasupra oraşului Hiroshima.

Lansată vineri dimineaţă de la centrul spaţial Uchinoura, racheta a plecat cu şapte nanosateliţi la bord, cu diverse tehnologii „inovatoare“, potrivit lui Nobuyoshi Fujimoto, purtătorul de cuvânt al Agenţiei japoneze de explorare aerospaţială (Jaxa).

Nanosateliţii au fost plasaţi cu bine pe orbită, aşa cum s-a prevăzut.

„Am fost foarte emoţionată, am rămas fără cuvinte“, a declarat pentru agenţia de presă Jiji Lena Okajima, preşedinta firmei ALE, aflată la originea proiectului ploii cu meteoriţi artificiali, care urmează să fie repetat de 20 până la 30 de ori.

Satelitul ALE gravitează pe o orbită la 500 de kilometri deasupra Terrei şi urmează să coboare treptat la 400 de kilometri în cursul anului viitor. Un alt satelit i se va alătura în câteva luni.

ALE dă asigurări că poate să încânte „întreaga lume“ cu stelele sale căzătoare. Tehnologia este păstrată în mare secret, notează AFP.

Stelele (de diverse culori) ar trebui să strălucească timp de câteva secunde, apoi să dispară. Dacă totul va merge conform planului şi cerul va fi senin, evenimentul din 2020 ar putea fi urmărit de milioane de persoane, inclusiv în zone urbane iluminate puternic precum Tokyo.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: