Fiul unui fost ministru sud-coreean a fugit, pe urma părinţilor săi, în Coreea de Nord

Fiul unui fost ministru sud-coreean a fugit, pe urma părinţilor săi, în Coreea de Nord

Un sud-coreean a dezertat în Coreea de Nord, urmând exemplu părinţilor săi, care au schimbat tabăra în anii '80, potrivit presei oficiale nord-coreene, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit unor estimări, peste 30.000 de nord-coreeni au fugit din calea sărăciei şi reprimării în Coreea de Sud de la sfârşitul Războiului Coreei (1950-1953). Însă dezertările în sens invers sunt extrem de rare.
 
Choe In-guk, fiul unui fost ministru de Externe Choe Dok-shin, mort în 1989, la trei ani după ce a ajuns în Coreea de Nord împreună cu soţia sa, a aterizat la Phenian sâmbătă, potrivit site-ului oficial nord-coreean Uriminzokkiri.
 
Într-o înregistrare video filmată pe aeroport şi publicată de site duminică, Choe, în vârstă de 72 de ani, spune că a venit în capitala nord-coreeană ”să locuiască în ea”.
 
”Nu reuşesc să-mi găsesc cuvintele pentru a-mi exprima recunoştinţa faţă de Republica ce mă primeşte cu braţele deschise”, spune el.
 
Choe mai spune că a hotărâr să trăiască în Coreea de Nord pentru ”a răspunde dorinţei” părinţilor săi.
 
Ministerul sud-coreean al Unificării a anunţat că nu ştia nimic despre această dezartare înainte de publicarea articolului şi a subliniat că nu urmăreşte faptele şi gesturilor persoanelor, ”pentru că respectă libertatea de mişcarre”.
 
Un număr mic de sud-coreeni într-o situaţie economică dificilă au plecat în Nord, în trecut. Unii au fost trimişi înapoi în Sud de către Phenian, care a apreciat că ei erau indezirabili în nevoile sale de propagandă.
 
Anul trevut doi sud-coreeni au fost repatriaţi, a dezvăluit ministerul, fără să facă alte precizări.
 
Phenianul, supus unor dure sancţiuni ONU din cauza programelor sale nuclear şi balistic, îi cataloghează pe transfugii nord-coreeni trecuţi în Sud drept ”gunoaie umane”.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările