Cum îşi torturează regimul de la Teheran opozanţii. „Biciuiţi, abuzaţi sexual şi electrocutaţi”
0Un nou raport al Amnesty International documentează panoplia de abuzuri şi încălcări ale drepturilor omului în care s-au angajat forţele de ordine iraniene în timpul protestelor de anul trecut, scrie BBC.
Zeci de persoane au declarat pentru organizaţia care se ocupă cu protecţia drepturilor omului că au fost bătuţi, biciuiţi, electrocutaţi sau abuzaţi sexual de forţele de ordine iraniene care încercau să obţină informaţii de la aceştia. Peste 7,000 de persoane au fost arestate în timpul protestelor şi mai multe sute au murit. Oficialii regimului de la Teheran nu au oferit niciun comentariu cu privire la noul raport, dar în trecut au negat că ar fi încălcat drepturile omului.
Torturaţi fără milă
Amnesty International a documentat 304 cazuri de bărbaţi, femei şi copii omorâţi de forţele de securitate în cinci zile, majoritatea decedând după ce au fost împuşcaţi. Ministrul de Interne al Iranului consideră, însă, că numărul de decese a fost sub 225. În mod similar, un purtător de cuvând al parlamentului iranian a anunţat că în jur de 7,000 de persoane au fost arestate, dar mai multe reportaje ale presei internaţionale indică faptul că numărul de arestări a fost mult mai ridicat.
Noul raport al Amnesty, publicat marţi, conţine declaraţiile a 60 de deţinuţi şi alţi 14 indivizi care fie au fost martori ai violenţelor ori le-au investigat. Toţi au declarat că tortura a fost utilizată pentru a se opţiune aşa-zise „confesiuni” ori declaraţii incriminate nu doar despre implicare celor torturaţi în proteste, ci şi despre presupuse legături ale acestora cu grupurile de opoziţie, presa din afara iranului şi reprezentanţi ai unor guverne străine.
Arsenalul torţionarilor guvernului iranian conţine o listă înfricoşătoare de metode, conform raportului: „înecări simulate, bătaie, biciuiri, electrocutări, gazarea cu spray cu piper a organelor genitale, agresiune sexuală, execuţii trucate, scoaterea unghiilor şi aruncarea în carceră, uneori pentru săptămâni ori luni întregi”.
„Simţeam cum întreg corpul meu era perforat de milioane de ace. Dacă refuzam să răspund la întrebările pe care mi le puneau, ridicau tensiunea şi mă electrocutau cu şocuri mai puternice. Tortura m-a lăsat cu sechele fizice şi psihice pe termen lung”, a declarat un bărbat electrocutat de forţele de ordine.
Un alt bărbat a fost suspendat de mâini şi picioare de un stâlp, o metodă dureroasă de tortură pe care cei care îl interogau ar fi numit-o „kebab de pui”. „Durerea era insuportabilă. Era atâta presiune în corpul meu, atâta durere, încât urinam pe mine. Familia mea ştie că am fost torturat, dar nu ştie cum”, a declarat acesta.
Conform concluziilor trase de Amnesty International în raport, sute de deţinuţi au fost condamnaţi în baza unor „acuzaţii vagi şi false de atac la securitatea naţională”, în urma „unor procese făţiş nedrepte, prezidate de judecători loiali regimului în spatele uşilor închise”, care s-au bazat pe „confesiuni obţinute cu ajutorul torturii”. Mulţi dintre aceştia au fost pedepsiţi cu închisoarea ori biciuirea, iar unii au fost executaţi.
De la ce au izbucnit protestele
Protestele au izbucnit în Iran în noiembrie 2019, după ce guvernul a ridicat cu 50% preţul petrolului. Furia iranienilor nu s-a lăsat aşteptată, decizia guvernului de la Teheran venind în contextul în care economia suferea deja de pe urma sancţiunilor impuse de Statele Unite. Sute de mii de oameni s-au alăturat protestelor, iar liderul suprem al Iranului, Ali Khamanei, i-a catalogat pe aceştia drept „răufăcători plătiţi de inamici străini” şi a ordonat reprimarea brutală a mişcării de protest.