Coreea de Nord a intrat în 11 zile de doliu naţional: cetăţenii nu au voie să se bucure, să-şi sărbătorească ziua de naştere şi să consume alcool

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înmormântarea lui Kim Jong-il  FOTO captură AP
Înmormântarea lui Kim Jong-il  FOTO captură AP

Nord-coreenii trebuie să respecte 11 zile de doliu naţional în care nimeni nu are voie să sărbătorească, din 17 decembrie, cu prilejul comemorării a 10 ani de la moartea lui Kim Jong-il, tatăl actualului lider Kim Jong-un. Restricţiile includ o interdicţie explicită de a râde şi de a consuma alcool, relatează Hotnews care citează Telegraph.

„În timpul perioadei de doliu, nu trebuie să bem alcool, să râdem sau să ne implicăm în activităţi de agrement. Chiar dacă un membru al familiei tale moare în timpul perioadei de doliu, nu ai voie să-l plângi cu voce tare. Oamenii nu-şi pot sărbători nici propriile zile de naştere dacă acestea au loc în perioada de doliu.

În trecut, mulţi oameni care au fost prinşi băuţi sau consumând alcool în timpul perioadei de doliu au fost arestaţi şi trataţi ca infractori ideologici. Au fost luaţi şi nu au mai fost văzuţi niciodată", a declarat pentru Radio Free Asia (RFA) un nord-coreean din oraşul de frontieră nord-estic Sinuiju.

O a doua sursă a dezvăluit că poliţia are sarcina de a-i pedepsi pe cei care nu par suficient de supăraţi, potrivit RFA.

„Din prima zi a lunii decembrie, ei vor avea o datorie specială de a-i pedepsi pe cei care afectează atmosfera de doliu colectiv”.

Coreea de Nord impune anual perioade de doliu de 10 zile pentru Kim Jong-il şi pentru tatăl său, Kim Il-sung, considerat părintele naţiunii. Anul acesta a fost adăugată încă o zi pentru a marca 10 ani de la moartea lui Kim Jong-il, cel care a condus Coreea de Nord între 1994 şi 2011. Epoca lui a coincis cu o perioadă de foamete de patru ani la mijlocul anilor 1990 - se estimează că 3,5 milioane de nord-coreeni au murit atunci.

O nouă eră ideologică

Cercetătorii specializaţi în politica din Coreea de Nord remarcă începutul unei noi ere ideologice, cea a lui Kim Jong-un, care a fost precedată de înlăturarea portretelor tatălui şi bunicului său cu ocazia celui de-al 8-lea Congres al Partidului Muncitorilor din Coreea din ianuarie, cum s-a văzut din imaginile evenimentului publicate de presa de stat, relatează CNN.

Experţii şi Ministerul Unificării din Coreea de Sud văd înlăturarea lor ca un semn că Kim ajunge la nivelul predecesorilor săi.

Agenţia de spionaj din Coreea de Sud a informat Parlamentul ţării că Coreea de Nord a început să folosească neologismul „Kimjongunism” pe plan intern, în timp ce în presa de stat au apărut articole despre excelenţa lui Kim, chiar la nivelul de idolatrie.

     

Luna aceasta, Agenţia Centrală de Ştiri (KCNA) a regimului l-a descris pe Kim drept „profesorul remarcabil care indică strălucitor calea... cu înţelepciunea sa ideologică şi teoretică unică”.

Cheong Seong-chang, directorul Centrului de Studii Nord-coreene de la Institutul Sejong, consideră că aceste potretizări sunt o strategie deliberată a Coreei de Nord cu scopul de a diferenţia Kimjongunismul de ideologiile lui Kim Jong Il şi Kim Il Sung.

Acesta spune că Kimjongunismul dă prioritate oamenilor, spre deosebire de tatăl său, care a pus dezvoltarea militară mai presus de orice. Politicile lui Kim impun, de asemenea, patriotism şi construirea statului nord-coreean, o abatere de la ambiţiile bunicului său pentru un stat socialist bazat pe o dorinţă colectivă de autosuficienţă.

Duyeon Kim, Senior Fellow la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană, spune că Kim pare să încerce să-şi traseze propriul drum. „Cu siguranţă pare să încerce să iasă din umbra tatălui şi a bunicului său şi să îndrepte toată atenţia asupra lui”, spune ea.

Dar Kim Jong-un nu este singurul care a făcut această mutare la un moment dat, observă Cheong. Bunicul lui Kim, care acceptase necondiţionat marxismul-leninismul la începutul domniei sale, a început să-şi urmeze propria linie independentă în al 10-lea an, în timp ce Kim Jong-il  şi-a promovat ideologia proprie în paralel cu Juche, ideologia de autosuficienţă a lui Kim Il Sung, în 1985, la 11 ani după ce a preluat puterea.

Însă, spre deosebire de predecesorii săi, care au prezentat imaginea unui paradis pe Pământ şi nu au recunoscut nicio deficienţă, Kim a fost dispus să admită domenii de îmbunătăţire, cum ar fi situaţia alimentară „tensionată” a naţiunii.

Următorul deceniu va fi crucial pentru kimjongunism, deoarece Kim încearcă să-şi îndeplinească promisiunea de a îmbunătăţi viaţa oamenilor, în ciuda faptului că este constrâns de sancţiuni internaţionale stricte. Spre deosebire de predecesorii săi, Kim a încurajat combinaţia de economie de piaţă -- care permite oamenilor să facă profit - si economie planificată care limitează câştigurile individuale.

Cu toate acestea, pandemia globală neaşteptată poate fi cea mai mare provocare în realizarea kimjongunismului. Graniţele Coreei de Nord sunt închise de aproape doi ani, de la începutul pandemiei, blocând aproape în totalitate comerţul şi ajutorul umanitar.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite