TVR atacă Pro TV: „Moment of Silence“ s-a transformat în „Moment of Scandal“. Câţi bani a investit postul public în Eurovision 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul general Pro TV, Aleksandras Cesnavicius, şi câştigătorul Selecţiei Naţionale Eurovision 2016, Ovidiu Anton, la conferinţa de presă prin care s-a anunţat decizia postului comercial de a difuza competiţia FOTO Pro TV
Directorul general Pro TV, Aleksandras Cesnavicius, şi câştigătorul Selecţiei Naţionale Eurovision 2016, Ovidiu Anton, la conferinţa de presă prin care s-a anunţat decizia postului comercial de a difuza competiţia FOTO Pro TV

Televiziunea Română critică intenţia Pro TV de a difuza Eurovision 2016, după ce postul public a pierdut acest drept din cauza datoriilor către organizatorii concursului, acuzând postul comercial că încearcă să profite de situaţie pentru a-şi spori capitalul de imagine.

În cadrul Telejurnalului de miercuri, 27 aprilie, TVR 1 a anunţat că „Moment of Silence“ s-a transformat în „Moment of scandal“, făcând referire la faptul că directorul general al postului Pro TV, Aleksandras Cesnavicius, şi-a anunţat intenţia de a difuza Eurovision 2016, dar şi de a găsi soluţii pentru ca Ovidiu Anton, câştigătorul Selecţiei Naţionale, să reintre în competiţie, după ce a fost descalificat din cauza datoriilor de 16 milioane de euro pe care Televiziunea Română le are către European Broadcasting Union (EBU), organizatorul concursului. 

TVR: Ovidiu Anton a refuzat oferta Moldovei, dar a acceptat-o pe cea a unui post privat 

TVR a subliniat şi faptul că Ovidiu Anton a refuzat oferta de a urca pe scena Eurovision 2016 alături de reprezentanta Republicii Moldova, Lidia Isac, însă a acceptat-o pe cea venită din partea Pro TV. 

„Excluderea României de la Eurovision 2016 a fost un şoc pentru fanii din ţară şi străinătate, care au semnat deja o petiţie pentru revenirea ţării noastre în competiţie. Însă pentru unele televiziuni private a fost un moment prielnic să-şi facă imagine. Pro TV a trimis o solicitare către Organizaţia Europeană a Televiziunilor Publice pentru a prelua drepturile de difuzare a competiţiei Eurovision 2016, deşi nu este membru EBU. După ce a fost refuzată, conducerea postului a susţinut o conferinţă în care a subliniat că vrea doar să-l ajute pe artist. Totuşi, Ovidiu a primit o ofertă de a urca pe scena Eurovision 2016 alături de reprezentanta Moldovei, însă a refuzat“, potrivit site-ului Ştirilor TVR.

TVR  a precizat şi că s-a investit o sumă considerabilă în proiectul Eurovision 2016, între care taxa de participare, costurile de deplasare, turneul de promovare, emisiunile dedicate şi echipa care a fost permanent alături de artist. Totodată, postul a făcut publice şi sumele investite: taxa de participare – 120.000 de euro, producţia Selecţiei Naţionale – 20.000 de euro, cazarea la Stockholm – 25.000 de euro.

Gestul Pro TV, „o genială lovitură de imagine“

De altfel, reacţiile venite din echipa ce a organizat Selecţia Naţională Eurovision 2016 au fost la fel de dure. Iuliana Marciuc, producătoarea Selecţiei Naţionale Eurovision 2016 şi cea care urma să conducă delegaţia României la Stockholm, a dezaprobat într-o declaraţie oficială gestul Pro TV, fiind de părere că TVR a fost criticată pentru investiţiile în acest proiect şi subliniind că odată cu excluderea României „interesul pentru eveniment a crescut brusc“. La rândul lui, Dan Manoliu, regizorul artistic al Selecţiei Naţionale Eurovision 2016, a reacţionat pe pagina personală de Facebook, susţinând că PR-ul Pro TV a profitat de slăbiciunea Televiziunii Române pentru a da „o genială lovitură de imagine.“ Totodată, Manoliu acuză televiziunea comercială că se foloseşte de simpatia dobândită de Ovidiu Anton în urma descalificării de la Eurovision 2016 pentru „câteva puncte de audienţă în plus“.

Reamintim că în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc miercuri, 27 aprilie, la sediul televiziunii Pro TV, directorul general al postului, Aleksandras Cesnavicius, a anunţat că este interesat să difuzeze competiţia europeană, dar şi să-l ajute pe Ovidiu Anton, care a câştigat Selecţia Naţională cu piesa „Moment of Silence“, să reintre în cursa Eurovision 2016.

În acest sens, Cesnavicius semnează o scrisoare deschisă adresată conducerii EBU în care solicită un parteneriat prin care se poate găsi o soluţie ca reprezentantul României să reintre în cursa Eurovision 2016. În document se precizează că excluderea României din competiţie afectează în principal cetăţenii români şi pe Ovidiu Anton, câştigătorul Selecţiei Naţionale Eurovision 2016 cu piesa „Moment of Silence“. Totodată, Pro TV a lansat în mediul online o petiţie prin care românii pot susţine participarea lui Ovidiu Anton la Eurovision 2016

Contextul descalificării României de la Eurovision 2016

Vineri, 22 aprilie, oficialii EBU au anunţat decizia de a descalifica România de la Eurovision 2016, ca urmare a datoriilor de peste zece milioane de euro pe care Televiziunea Română le are faţă de instituţia europeană. Prin urmare, Ovidiu Anton, care şi-a câştigat dreptul de a reprezenta România la ediţia din acest an cu piesa „Moment of Silence“, nu va putea urca pe scena de la Stockholm.

„Este regretabil că suntem forţaţi să facem asta. Suntem dezamăgiţi că toate încercările noastre de a rezolva această problemă nu au primit un răspuns din partea guvernului României“, a declarat Ingrid Delentre, directorul general EBU, precizând că datoriile postului public pun în pericol stabilitatea financiară a organizaţiei. 

    

   

„E nedrept că participarea României la cel mai mare concurs de muzică a fost decisă de o datorie istorică a TVR, care nu provine din cheltuielile generate de proiectul Eurovision, dar şi de lipsa sprijinului din partea instituţiilor abilitate“, a declarat şi Iuliana Marciuc, şefa delegaţiei României la Eurovision 2016.

Suma totală facturată de EBU în perioada 2005-2016 a fost de aproape 50 de milioane de euro, din care SRTV a achitat 32,8 milioane de euro. La această sumă TVR a fost obligată de lege să plătească TVA la bugetul de stat în valoare de 11 milioane de euro, TVA pe care TVR nu-l poate deduce precum celelalte televiziuni comerciale. 

În acest context, reprezentanţii EBU - cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din lume - au anunţat managementul TVR că vor demara procedura de excludere a Televiziunii Române din organizaţie. Situaţia este fără precedent în istoria EBU, TVR fiind prima televiziune exclusă din asociaţie. De asemenea, excluderea unei ţări din concursul Eurovision este o premieră.  

Pe lângă imposibilitatea de a participa la Eurovision 2016 şi de a transmite competiţia, TVR va pierde accesul la alte servicii acordate membrilor EBU printre care se numără Eurovision News şi Sports News Exchanges, precum şi drepturile de a transmite evenimente sportive, servicii de expertiză legală, tehnică şi de cercetare, precum şi servicii de lobby. 

Eurovision 2016. Solidaritatea fraţilor de peste Prut 

Pe de altă parte, postul public de televiziune de la Chişinău, Moldova 1, l-a invitat pe Ovidiu Anton să cânte pe scena de la Stockholm alături de reprezentanta Republicii Moldova, Lidia Isac, potrivit unei scrisori oficiale. „Suntem solidari cu întreaga echipă a Televiziunii Române (TVR) şi ne exprimăm părerea de rău pentru faptul că echipele noastre nu vor fi în aceeaşi sală, pentru a se susţine reciproc, având în vedere spaţiul cultural şi valoric comun“, scrie în mesajul dat publicităţii de Compania Teleradio Moldova.

Ovidiu Anton a catalogat gestul drept unul „extraordinar, unic şi nobil“, însă a ales să refuze oferta, motivând că nu doreşte să afecteze în vreun fel prestaţia reprezentantei Moldovei. „Mă înclin în faţa fraţilor noştri din Moldova, este un gest extraordinar, unic şi nobil. Pentru că ştiu câtă muncă este în pregătirea unui astfel de moment şi cât de important este Eurovisionul pentru cariera unui artist nu vreau să afectez în vreun fel prestaţia Lidiei pentru care a investit atâta energie. Este o piesă care i se potriveşte de minune şi oricât îmi doresc să fiu pe scena la care am visat, nu pot accepta să o fac aducând riscuri pentru alţi artişti. Eu îmi doresc să cânt la Stockholm, îmi doresc să cânt «Moment of Silence» pentru toţi, români, moldoveni şi pentru fanii Eurovision de pretutindeni. Succes, Lidia, este momentul tău şi ai să străluceşti! Mulţumesc încă o dată pentru acest gest deosebit. Nu voi uita niciodată“, a scris Ovidiu pe Facebook în replică la oferta Moldovei. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite