Scrisoarea deschisă Pro TV către organizatorii Eurovision 2016: „Suntem pregătiţi să le dăm românilor şi lui Ovidiu posibilitatea să intre în concurs“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovidiu Anton a câştigat Selecţia Naţională Eurovision 2016 cu piesa „Moment of Silence“ FOTO Pro TV
Ovidiu Anton a câştigat Selecţia Naţională Eurovision 2016 cu piesa „Moment of Silence“ FOTO Pro TV

Directorul general al postului Pro TV, Aleksandras Cesnavicius, semnează o scrisoare deschisă adresată oficialilor European Broadcasting Union (EBU), în care îi invită să îşi reconsidere decizia de a exclude România de la Eurovision 2016 şi să caute împreună soluţiile pentru participarea lui Ovidiu Anton la concursul din Stockholm şi pentru ca Eurovision 2016 să fie difuzat şi în România, la Pro TV.

În cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc miercuri la sediul televiziunii Pro TV, directorul general al postului, Aleksandras Cesnavicius, a anunţat intenţia de a difuza Eurovision 2016, dar şi de a găsi soluţii pentru ca Ovidiu Anton să reintre în competiţie, după ce a fost descalificat din cauza datoriilor pe care Televiziunea Română le are către EBU, organizatorul concursului. 

Echipa Pro TV a încercat să ia legătura cu oficialii EBU, însă un reprezentant al organizaţiei a refuzat oferta, motivând că nu pot primi dreptul de a difuza Eurovision 2016 întrucât nu sunt membri ai organismului european. 

În acest sens, Cesnavicius semnează o scrisoare deschisă adresată conducerii EBU în care solicită un parteneriat prin care se poate găsi o soluţie ca reprezentantul României să reintre în cursa Eurovision 2016. În document se precizează că excluderea României din competiţie afectează în principal cetăţenii români şi pe Ovidiu Anton, câştigătorul Selecţiei Naţionale Eurovision 2016 cu piesa „Moment of Silence“. Totodată, Pro TV a lansat în mediul online o petiţie prin care românii pot susţine participarea lui Ovidiu Anton la Eurovision 2016

Redăm în continuare scrisoarea deschisă semnată de CEO-ul Pro TV. 

În atenţia: Ingrid Deltenre, General Director European Broadcasting Union

Jon Ola Sand, Executive Supervisor of the Eurovision Song Contest

Martin Österdahl, Executive Producer of the 2016 Eurovision Song Contest

Subiect: Participarea României la Eurovision 2016 

Stimată doamnă Deltenre,

Vă scriem pentru a vă oferi sprijinul nostru în găsirea unei soluţii care să permită participarea României la ediţia Eurovision din acest an.

Ca titlu de introducere, PRO TV a fost lansat în anul 1995 şi este grupul de televiziune lider în România, cu o medie de 31% cotă de piaţă în prime time în 2015. Prin difuzarea unei game largi de programe culturale, de divertisment şi sport, precum şi a informaţiei independente, PRO TV susţine diversitatea şi pluralitatea în societatea românească. În ceea ce priveşte comunităţile de români din întreaga lume, ne dorim să promovăm intens România în afara graniţei şi, în mod special, integrarea acesteia în comunitatea europeană.

Suntem de părere că excluderea României din competiţia Eurovision afectează, în primul şi în primul rând, cetăţenii români şi pe artistul Ovidiu Anton, căruia aceştia i-au urmărit întreg parcursul în competiţie. România are o puternică legătură emoţională cu acest concurs, legătură care a pornit chiar din primii ani după revoluţie, participarea la acest concurs fiind percepută ca o dovadă a includerii în comunitatea europeană.

Telespectatorii din România l-au ales pe Ovidiu Anton să fie reprezentantul ţării la Stockholm, iar momentul pregătit de el este aşteptat de întreaga ţară. Piesa „Moment of Silence“ vorbeşte despre importanţa unui sistem politic corect şi imparţial, un subiect de actualitate, care este prezent în lupta românilor împotriva corupţiei. Excluderea din competiţia de la Stockholm, din motive care nu au legătură cu persoana lui Ovidiu Anton sau cu participarea României în general, reprezintă o mare dezamăgire pentru Ovidiu şi pentru susţinătorii săi din România, după toate eforturile depuse pentru a ajunge în acest punct.

Având în vedere cele de mai sus, prin difuzarea acestui eveniment, PRO TV este pregătit să le dea românilor şi lui Ovidiu posibilitatea să facă parte din acest concurs european. Vă invităm să căutăm împreună o soluţie rapidă şi pragmatică pentru susţinerea lui Ovidiu în participarea la evenimentul de la Stockholm şi continuarea tradiţiei Eurovision în România.

În această privinţă, am aprecia deschiderea dumneavoastră de a colabora cu noi. Eu şi Ovidiu suntem disponibili oricând pentru a discuta mai departe, chiar dacă timpul rămas până la eveniment este scurt, şi sperăm să găsim împreună o modalitate realistă prin care Ovidiu să rămână în concurs.

Sperăm ca, împreună, să le putem da curând românilor o veste bună în această privinţă.

Cu stimă,

Aleksandras Cesnavicius,

CEO PRO TV SRL

Contextul descalificării României de la Eurovision 2016

Vineri, 22 aprilie, oficialii EBU au anunţat decizia de a descalifica România de la Eurovision 2016, ca urmare a datoriilor de peste zece milioane de euro pe care Televiziunea Română le are faţă de instituţia europeană. Prin urmare, Ovidiu Anton, care şi-a câştigat dreptul de a reprezenta România la ediţia din acest an cu piesa „Moment of Silence“, nu va putea urca pe scena de la Stockholm.

„Este regretabil că suntem forţaţi să facem asta. Suntem dezamăgiţi că toate încercările noastre de a rezolva această problemă nu au primit un răspuns din partea guvernului României“, a declarat Ingrid Delentre, directorul general EBU, precizând că datoriile postului public pun în pericol stabilitatea financiară a organizaţiei. 

Ovidiu Anton, care urma să urce pe scena Eurovision 2016 ca reprezentant al României, a mărturisit că resimte destul de adânc acest şoc: „Drumul meu către Eurovision se opreşte aici, prin această umilinţă la care am fost supus, în faţa mea acest concurs şi-a pierdut orice credibilitate că ar fi despre muzică, oameni şi sentimente. Acest concurs este despre politică şi despre bani. Nu vreau să arunc vreo vină în vreo direcţie, pentru că eu sunt doar un artist şi nu ştiu toate datele problemei, dar eu am cel mai mult de suferit şi eu n-am nicio vină. Muzica mea cu siguranţă este afectată pentru că prezenţa mea acolo mi-ar fi adus foarte multe beneficii, iar dreptul de a fi acolo eu mi l-am câştigat printr-o Selecţie Naţională“.

„E nedrept că participarea României la cel mai mare concurs de muzică a fost decisă de o datorie istorică a TVR, care nu provine din cheltuielile generate de proiectul Eurovision, dar şi de lipsa sprijinului din partea instituţiilor abilitate“, a declarat şi Iuliana Marciuc, şefa delegaţiei României la Eurovision 2016.

Suma totală facturată de EBU în perioada 2005-2016 a fost de aproape 50 de milioane de euro, din care SRTV a achitat 32,8 milioane de euro. La această sumă TVR a fost obligată de lege să plătească TVA la bugetul de stat în valoare de 11 milioane de euro, TVA pe care TVR nu-l poate deduce precum celelalte televiziuni comerciale. 

În acest context, reprezentanţii EBU - cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din lume - au anunţat managementul TVR că vor demara procedura de excludere a Televiziunii Române din organizaţie. Situaţia este fără precedent în istoria EBU, TVR fiind prima televiziune exclusă din asociaţie. De asemenea, excluderea unei ţări din concursul Eurovision este o premieră.  

Pe lângă imposibilitatea de a participa la Eurovision 2016 şi de a transmite competiţia, TVR va pierde accesul la alte servicii acordate membrilor EBU printre care se numără Eurovision News şi Sports News Exchanges, precum şi drepturile de a transmite evenimente sportive, servicii de expertiză legală, tehnică şi de cercetare, precum şi servicii de lobby. 

Eurovision 2016. Solidaritatea fraţilor de peste Prut 

Pe de altă parte, postul public de televiziune de la Chişinău, Moldova 1, l-a invitat pe Ovidiu Anton să cânte pe scena de la Stockholm alături de reprezentanta Republicii Moldova, Lidia Isac, potrivit unei scrisori oficiale. „Suntem solidari cu întreaga echipă a Televiziunii Române (TVR) şi ne exprimăm părerea de rău pentru faptul că echipele noastre nu vor fi în aceeaşi sală, pentru a se susţine reciproc, având în vedere spaţiul cultural şi valoric comun“, scrie în mesajul dat publicităţii de Compania Teleradio Moldova.

Ovidiu Anton a catalogat gestul drept unul „extraordinar, unic şi nobil“, însă a ales să refuze oferta, motivând că nu doreşte să afecteze în vreun fel prestaţia reprezentantei Moldovei. „Mă înclin în faţa fraţilor noştri din Moldova, este un gest extraordinar, unic şi nobil. Pentru că ştiu câtă muncă este în pregătirea unui astfel de moment şi cât de important este Eurovisionul pentru cariera unui artist nu vreau să afectez în vreun fel prestaţia Lidiei pentru care a investit atâta energie. Este o piesă care i se potriveşte de minune şi oricât îmi doresc să fiu pe scena la care am visat, nu pot accepta să o fac aducând riscuri pentru alţi artişti. Eu îmi doresc să cânt la Stockholm, îmi doresc să cânt «Moment of Silence» pentru toţi, români, moldoveni şi pentru fanii Eurovision de pretutindeni. Succes, Lidia, este momentul tău şi ai să străluceşti! Mulţumesc încă o dată pentru acest gest deosebit. Nu voi uita niciodată“, a scris Ovidiu pe Facebook în replică la oferta Moldovei. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite