Posturile TV, puse la zid pentru imaginile dureroase cu părinţii victimelor din Caracal. Membru CNA: „Un interes meschin şi cinic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radu Herjeu, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), critică posturile de televiziune care, în goana după audienţă, ignoră regulile meseriei şi difuzează imagini cu familiile distruse de durere ale victimelor din Caracal.

Crimele din Caracal au zguduit România, iar undele de şoc continuă să se propage în societate şi cu ajutorul posturile de televiziune care, în ciuda legislaţiei audiovizuale, difuzează imagini cu părinţii distruşi de durere în momentul în care află că bărbatul arestat a recunoscut că le-a ucis pe Alexandra (15 ani) şi pe Luiza (18 ani).  

În ultimele ore, mai multe persoane au criticat televiziunile care au difuzat inclusiv imagini în care mama uneia dintre fete era leşinată şi din Salvarea în care era ajutată de medici să-şi revină din şoc. 

Într-o postare pe Facebook, Radu Herjeu, membru al CNA, a criticat în termeni duri televiziunile care au ales să difuzeze imaginile dureroase, fiind de părere că au dat dovadă de cinism conduşi de un interes meschin, acela de a face audienţă. 

„Televiziunilor, chiar vă temeţi că, dacă nu filmaţi intens şi îndelung nişte oameni exact în momentul în care primesc confirmarea morţii copilului lor, o să pierdeţi audienţa? Nu există niciun interes public în a vedea în ochii lor cum li se prăbuşeşte universul! Absolut nici unul! Există, însă, un alt interes. Meschin, cinic şi care n-are nimic de-a face cu dreptul la informare! PS. Ştiu că nu vă interesează nici argumentul că, făcând aşa ceva, încălcaţi clar legislaţia audiovizualului!“, a scris Herjeu. 

Nu este însă pentru prima dată când astfel de derapaje există în ciuda reglementărilor din Codul Audiovizual. Paginademedia.ro, care de-a lungul timpului a taxat astfel de situaţii, indică şi prevederile care se impun în astfel de cazuri: 

  • În intervalul orar 6.00-22.00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producţiile audiovizuale de ficţiune, care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte.
  • În cazul acestor drame, radiodifuzorii nu pot difuza imagini de la locul tragediei sau imagini care arată suferinţele prin care trec membrii familiei ori ale altor persoane apropiate victimei sau familiei acesteia.
  • Orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire.
  • În cazul situaţiilor de suferinţă umană, al dezastrelor naturale, accidentelor sau al actelor de violenţă, furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia de a respecta imaginea şi demnitatea persoanelor aflate în astfel de situaţii.
TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite