Dan Turturică, şeful TVR, reacţie la acuzele EBU: „Personal, voi susţine să nu mai participăm la Eurovision“. Ce spune TVR în comunicatul oficial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Turturică, preşedinte director general al TVR Foto Mediafax (arhivă)
Dan Turturică, preşedinte director general al TVR Foto Mediafax (arhivă)

Preşedintele director general al TVR, Dan Turturică, a reacţionat pe pagina sa de Facebook la acuzele aduse de EBU la adresa TVR privind votul juriului de la Eurovision şi a susşinut că, personal, va cere ca televiziunea Română să nu mai participe la concursul muzical şi să dea în judecată EBU pentru prejudicii de imagine.

„Este şocantă lipsa de respect cu care EBU a tratat televiziunile publice din România, Polonia, San Marino, Muntenegru, Georgia şi Azerbaijan.

Eu, personal, voi susţine în organismele de conducere ale TVR să nu mai participăm la Eurovision şi să studiem varianta de a da în judecată EBU şi a cere daune pentru prejudiciile de imagine pe care ni le-a adus“, a scris Turturică pe Facebook, într-o postare în care vorbeşte despre comunicarea avută cu forul european care organzează concursul muzical Eurovision.

La nivel oficial, TVR a transmis într-un comunicat de presă că investighează acuzele aduse de EBU, dar dezaprobă modul în care  a gestionat situaţia generată de voturile exprimate de juriile naţionale, cu ocazia semifinalelor şi a finalei concursului Eurovision 2022.

„Da, România, Polonia, San Marino, Muntenegru, Georgia şi Azerbaijan şi-au dat voturi, una celeilalte, în cea de-a doua semifinală, într-un mod suspect. Dar nu au fost singurele. La fel au făcut şi Suedia, Australia, Belgia şi încă vreo câteva ţări. EBU nu le-a sancţionat, însă şi pe ele, deşi “tiparul de vot” pare la fel de ciudat. 

Mai mult, în a doua semifinală, a luat punctele de la cele şase ţări sancţionate şi le-a dat fix celor trei pe care le-au protejat. 72 de puncte pentru Suedia, 60 pentru Australia, 35 pentru Belgia. Toate trei au ajuns în finală cu ajutorul “algoritmului” EBU.

Faptul că şi alte ţări şi-au dat voturi între ele - şi nu de ieri, de azi, ci de când există Eurovisionul! - scuză juriul din România? Absolut, nu! Şi de aceea o să căutăm în continuare să aflăm ce s-a întâmplat cu adevărat.

Trist este doar că dacă EBU ne-ar fi spus a doua zi după a doua semifinală, adică joia trecută, de aceste suspiciuni, am fi putut face ceva. Ne-au dat “suveica” de abia după o săptămână, adică miercuri! Până luni, TVR nu a avut dreptul să ştie nici măcar voturile din semifinală ale juriului din România! Pentru că aşa ne impune regulamentul EBU!

Am întrebat EBU de ce nu ne-au spus din timp despre suspiciuni, în condiţiile în care ştiau foarte bine că regulamentul Eurovision, făcut chiar de ei, interzice ferm oricărei televiziuni să influenţeze sau să schimbe notele juriului, care trebuie să fie independent?! Cum puteam să intervenim dacă noi am aflate notele din semifinale doar după concurs?

“Am vrut să protejăm concursul,” ne-au răspuns la întâlnirea on-line de miercuri.

Nu ne-au răspuns, însă, la întrebări precum: 

“de ce au invocat o defectiune tehnică la echipa României, în seara finalei, când ştiau că nu a fost vorba de aşa ceva?”, 

“de ce nu aţi sancţionat şi voturile date de Suedia, Australia şi Belgia?”, 

“cum funcţionează, concret, algoritmul de le-a dat fix acestor trei ţări punctele ţărilor sancţionate?” şi mai ales 

“cum a ajuns algoritmul să ne impună să dăm

 zero puncte Moldovei?!”

În concluzie: este şocantă lipsa de respect cu care EBU a tratat televiziunile publice din România, Polonia, San Marino, Muntenegru, Georgia şi Azerbaijan.

Eu, personal, voi susţine în organismele de conducere ale TVR să nu mai participăm la Eurovision şi să studiem varianta de a da în judecată EBU şi a cere daune pentru prejudiciile de imagine pe care ni le-a adus“, a scris şeful TVR pe Facebook.

Ce scrie în comunicatul TVR

„TVR investighează acuzaţiile aduse de EBU, dar dezaprobă modul în care  a gestionat situaţia generată de voturile exprimate de juriile naţionale, cu ocazia semifinalelor şi a finalei concursului Eurovision 2022

TVR dezaprobă modul în care EBU (European Broadcasting Union) a gestionat situaţia generată de voturile exprimate de juriile naţionale cu ocazia semifinalelor şi a finalei concursului Eurovision 2022.

Considerăm inacceptabil comportamentul EBU, care a aplicat un dublu standard în cazul unor grupuri de ţări ale căror voturi s-au împărţit într-un mod care ridică suspiciuni.

În timp ce unele ţări au fost penalizate, notele juraţilor fiind înlocuite cu note acordate de EBU - printr-un aşa-numit «algoritm» netransparent, care ridică la rândul său suspiciuni - pentru altele nu a fost aplicată nicio sancţiune. Mai grav, au beneficiat de puncte suplimentare, dirijate de EBU în numele ţărilor penalizate (detalii la finalul comunicatului).

Impactul acestor suspiciuni asupra concursului şi asupra reputaţiei televiziunilor sancţionate putea fi eliminat complet dacă EBU ar fi comunicat părţilor implicate îngrijorările sale de îndată ce au fost observate, adică, miercuri, 11 mai, după cea de-a doua semifinală pentru juriu.

Dacă EBU ar fi comunicat, a doua zi după vot, delegaţiilor vizate notele date de juraţii celor şase ţări şi ar fi explicat convingător existenţa unui «tipar de vot neregulat», TVR ar fi avut timp să reacţioneze pentru a investiga prompt acuzaţiile şi a corecta situaţia, dacă ar fi fost cazul.

În acest fel, în cursul zilei de joi, 12 mai, puteam elimina orice suspiciune care plana asupra voturilor date de jurii în timpul celei de-a doua semifinale, iar în timpul galei pentru public puteau fi anunţati finaliştii pe baza notelor juraţilor, nu pe cele generate de «algoritm».

Acest lucru ar fi fost posibil, însă, doar dacă EBU ar fi tratat TVR ca pe un partener real şi ar fi ţinut cont de faptul că regulamentul Eurovision este cel ce dă independenţă totală juriilor naţionale şi că televiziunile nu pot nici afla şi nici influenţa punctajele acordate de juraţi, decât mult timp după ce au fost trimise către EBU. Astfel, TVR nu a aflat decât după finală modul în care au votat juraţii români în semifinală.

Din păcate, din cauză că EBU a decis să ne trimită abia după şapte zile informaţiile relevante, tot ce am putut face a fost să cerem explicaţii oficiale juriului din România, «post-factum», asupra votului din cea de-a doua semifinală. Chiar şi în acest context, în care am fost deja judecaţi şi sancţionaţi, fără a ni se da posibilitatea de a ne apăra, TVR va colabora cu toate celelalte televiziuni sancţionate pentru a descoperi dacă neregulile semnalate au fost rezultatul unei tentative de fraudă.

Un alt aspect ce trebuie semnalat este faptul că EBU are mecanisme de prevenţie şi control. Atunci, când există suspiciuni faţă de un juriu, poate trimite observatori care să supravegheze procesul de vot. Ceea ce s-a şi întâmplat, anul acesta, când EBU a decis să trimită observatori în două dintre cele şase ţări sancţionate.

Concluzia observatorilor a fost că votul a fost regulamentar şi nu au raportat nicio abatere sau încercare de fraudare. Este unul dintre motivele pentru care la începutul probei finale pentru public, reprezentantul EBU a anunţat că toate voturile exprimate de juraţi sunt valide.

În timp ce România şi alte cinci ţări au fost sancţionate pentru că s-au votat reciproc, iată cum s-au repartizat voturile, în cea de-a doua semifinală, în cazul altor trei ţări:

Australia a dat către:

Suedia 12

Israel 10

Belgia 8

Macedonia de Nord 7

Irlanda 6

Australia a primit de la:

Suedia 12

Israel 10

Belgia 8

Macedonia de Nord 5

Irlanda 5

Belgia a dat către:

Suedia 10

Australia 8

Israel 7

Belgia a primit de la:

Suedia 8

Australia 8

Israel 7

Suedia a dat către:

Australia 12

Estonia 10

Belgia 8

Malta 7

Suedia a primit de la:

Australia 12

Estonia 12

Belgia 10

Malta 10

În cazul acestor ţări, organizatorii nu au sesizat «tipare de vot neregulate». Mai mult, lor le-au dat şi cele mai multe puncte atribuite, prin «algoritm», de la ţările sancţionate pentru că s-au votat între ele. Dintre cele şase ţări acuzate că au avut o înţelegere oneroasă pentru a intra în finală, doar trei au reuşit. Dintre cele trei ţări care au primit puncte prin «algoritm» de la ţări sancţioante, toate au reuşit să intre în finală.

Atitudinea de neînţeles a EBU faţă de TVR, un membru de tradiţie al acestei organizaţii, care merită tratat cu respect, este subliniată şi de faptul că organizatorii Eurovision au ales să mintă în timpul transmiterii rezultatelor finale ale concursului. Când a venit rândul reprezentantului României să anunţe rezultatul votului juriului, organizatorii au invocat o problemă tehnică inexistentă pentru a prezenta notele furnizate de «algoritm».

Reiterăm ce am spus şi în primul nostru comunicat: nu a existat nicio problemă tehnică! Eda Marcus era pregătită să intre în direct, iar legătura funcţiona perfect. Singurul motiv pentru care ne-a fost interzisă anunţarea votului juriului din România, care acordase 12 puncte Moldovei, a fost acela că am refuzat să acceptăm punctajul impus de EBU.

În urma situaţiei create şi a prejudiciilor de imagine aduse televiziunii publice, reprezentanţii TVR iau în considerare retragerea României de la ediţiile viitoare ale Eurovision şi acţionarea în instanţă a organizatorilor evenimentului.

Pentru o mai bună înţelegere a modului în care s-a desfăşurat activitatea juriului, în acord cu procedurile impuse prin regulamentul concursului, vă prezentăm cronologia derulării evenimentelor:

- Miercuri, 11 mai, de la ora 22.00, în cadrul concursului a avut loc semifinala a doua - repetiţia pentru juriu -, un show identic cu cel pentru public, care urma să aibă loc a doua zi.

- Membrii juriului au sosit la sediul TVR cu 30 de minute înainte de începutul concursului, au prezentat notarului actele de identitate, au urmărit şi au fost informaţi despre regulile de votare - să nu comunice/să nu şi exprime părerile despre piese/prestaţie/show către ceilalţi membri, să înceapă notarea după prestaţia ultimului concurent, în momentul în care Şeful de vot îi anunţă că pot începe. După înmânarea formularelor, juraţii au aşteptat până când Şeful de vot a fost informat de operatorul Digame (partenerul EBU care se ocupă de componenta de vot, inclusiv grafica aferentă) că votul lor este valid şi că aceştia pot părăsi locaţia (juriul a fost obligat, conform regulilor, să nu părăsească locaţia timp de 90 de minute după ultima prestaţie din concurs).

- Singurele două persoane care au ştiut rezultatul votului juriului din cea de-a doua semifinală au fost notarul care a legalizat rezultatul şi Şeful de vot. Nimeni altcineva din România nu a avut acces la aceste informaţii până luni, 16 mai, după încheierea concursului, când voturile au fost făcute publice de EBU.

- Până vineri, 13 mai, juriul nu s-a mai întrunit.

- Vineri, 13 mai, a avut loc repetiţia pentru juriu din cadrul finalei, un show identic cu cel pentru public care urma să aibă loc în ultima zi a concursului (14 mai). Juriul, notarul şi Şeful de vot au reluat procedura parcursă în cadrul semifinalei pentru juriu, alături de reprezentanţii Digame.

- După acest moment, juriul României nu s-a mai întrunit.

- Pe parcursul zilei de sâmbătă, 14 mai, Şeful de vot a susţinut două teleconferinţe cu organizatorii, pentru stabilirea regulilor de prezentare/poziţionare/citire/ ale Edei Marcus şi a participat la două repetiţii de transmitere a rezultatului juriului României, fără a primi vreo informare cu privire la eventualele suspiciuni privind jurizarea de la Bucureşti.

- 14 mai, ora 0.30 (aprox.): tabelul cu rezultatul votului din finală atribuit de EBU juriului României (Ucraina 12 puncte) a fost transmis de organizatori reprezentanţilor TVR. Responsabilul de la Bucureşti a sesizat neconcordanţa şi a solicitat explicaţii din partea operatorului Digame. Pe parcursul finalei pentru public, la sediul TVR, alături de Şeful de vot, mai erau prezenţi preşedintele juriului şi notarul.

- 0.50-1.09 – intervalul în care a fost anunţat, în cadrul show-ului, rezultatul jurizării României, cel calculat în baza unui algoritm stabilit unilateral de EBU.

- 1.09 – EBU transmite primul mesaj oficial, prin care toate delegaţiile sunt anunţate că organizatorul a identificat anumite modele de vot neregulate («irregular») în rezultatele a şase ţări, fără a nominaliza vreun participant. 

- În ceea ce priveşte rezultatele votului atribuit în a doua semifinală, subliniem, din nou, că au fost anunţate doar luni, după încheierea concursului”, precizează TVR în comunicat.

Citeşte şi

De ce a fost eliminat juriul din România de la Eurovision. Explicaţiile EBU privind eliminarea a 6 ţări: „Nereguli fără precedent“

Muntenegru, prima reacţie la neregulile constatate de EBU la Eurovision: „Sunt speculaţii şi informaţii neverificate”

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite