A murit Mircea Drăgan, regizorul celebrelor filme cu „Brigada Diverse“

A murit Mircea Drăgan, regizorul celebrelor filme cu „Brigada Diverse“

Mircea Drăgan

Regizorul şi scenaristul Mircea Drăgan, autor al unor filme de referinţă din cinematografia autohtonă, precum „Setea“, seria „Brigada Diverse“, „Columna“ sau „Neamul Şoimăreştilor“ s-a stins din viaţă, luni seară, la vârsta de 85 de ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mircea Drăgan s-a născut pe 3 octombrie1932, la Gura Ocniţei. A terminat Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1955, ca şef de promoţie la secţia Regie.

A debutat în lungmetraj în anul 1957, cu filmul "Dincolo de brazi", în co-regie cu Mihai Iacob, şi apoi a realizat "Setea", după romanul lui Titus Popovici, şi "Lupeni '29". 

Din 1964 a început să predea arta regizorală în cadrul Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică, la secţia de Regie Film, devenind mai târziu rector al instituţiei. 

Printre filmele de succes pe care le-a mai regizat se numără "Columna", "BD în acţiune", "BD în alertă", "BD la munte şi la mare", "Fraţii Jderi", "Ştefan cel Mare - Vaslui 1475", "Explozia", "Cuibul salamandrelor", "Aurel Vlaicu" sau serialul de televiziune "Vlaşinii". 

Recent, pe 2 octombrie, regizorul a aniversat 85 de ani.

„M-m săturat de tot ce se întâmplă. Ce filme mi-au rămas la suflet din toată cariera mea? Cele pe care nu le-am făcut. Pe ele le iubesc cel mai mult. Nu am fost lăsat să mai fac filme, tot ceea ce-mi doream mai mult, deci ce să spun? Dacă vreţi ca oamenii să ştie despre mine vă rog să le spuneţi să vadă filmele pe care le-am făcut. Ele vorbesc mult mai bine decât mine!", spune regizorul Mircea Drăgan, care aniversează 85 de ani.

Mircea Drăgan s-a născut pe 2 octombrie1932, pe acte fiind trecut pe 3 octombrie, la Gura Ocniţei. A terminat IATC în 1955 ca şef de promoţie la secţia Regie. A debutat în 1957, cu filmul "Dincolo de brazi", şi apoi a regizat "Setea", după romanul lui Titus Popovici, şi "Lupeni 29".

Din 1964 a început să predea arta regizorală la IATC, la secţia de regie film, devenind mai târziu rector al acestei instituţii. "Neamul Şoimăreştilor", "Columna", "Brigada Diverse în acţiune", "BD în alertă", "BD la munte şi la mare", "Fraţii Jderi", "Ştefan cel Mare", "Cuibul salamandrelor", "Aurel Vlaicu", "Plecarea Vlaşinilor", "Cucoana Chiriţa" şi "Chiriţa la Iaşi" sunt doar câteva dintre filmele care au rămas în sufletele românilor.

"Luptele de pe Columnă sunt doar o scurtă secvenţă, atât cât trebuie, pentru a începe o nouă povestem uimitoarea poveste a logodnei repede înfăptuită, dar lungă în trăinicie, împreunarea acestor două mari popoare", apreciază D. I. Suchianu.

Mircea Drăgan nu a agreat niciodată artificialul, superficialitatea. A încercat, de-a lungul timpului, cam toate genurile cinematografice. Cu toate criticile şi loviturile sub centură, nemeritate de multe ori, a avut şi are o putere lăuntrică incredibilă, iar filmele sale într-adevăr vorbesc despre omul Mircea Drăgan, aşa cum este el. O vibraţie unică, un intelectual şi un artist autentic. Mircea Drăgan este regizorul care adună, consolidează, cimentează. Măsura gândului său nu a umbrit niciodată comunicarea cu spectatorii săi, delicateţea cu care i-a tratat. A făcut pentru cinematograful românesc mai mult decât s-a văzut şi decât se ştie. Mircea Drăgan a intuit exact valoarea filmului, a avut o viziune asupra oamenilor şi timpului. Concepţia sa despre filmul istoric a fost întotdeauna justă, corectă. A ecranizat scene importante, inovatoare, momente de viraj care au atras mereu spectatorii în sala de cinematograf. Înainte vreme, patriotismul era sentimentul care ne înfrumuseţa sufleteşte, ne făcea mai buni, mai înţelegători, iar aceste filme istorice asta scoteau mereu în evidenţă.

"Atac în bibliotecă" i-a provocat o noapte de nesomn, deoarece şi-a dorit mult să-l regizeze. Au urmat discuţiile febrile între autor şi regizor. Proiectul a căzut. Forurile superioare nu şi-au dat avizul. Un film poliţist n-avea ce căuta în perioada comunistă. După alţi 10 ani, proiectul devenea realitate. A fost nevoie de o revoluţie pentru asta. Mircea Drăgan a însemnat mult pentru carierele multor actori români. În anii din urmă, deloc puţini la număr, din păcate, nu a mai filmat nimic şi, evident, doare. Orice artist care vrea să se destăinuie pe marea pânză albă şi nu poate simte această durere.

Filme regizate de Mircea Drăgan
 
 
Dincolo de brazi (1958) (în colaborare cu Mihai Iacob)
Setea (1961)
Lupeni '29 (1963)
Neamul Şoimăreştilor (1965)
Golgota (1966)
Columna (1968)
Brigada Diverse intră în acţiune (1970)
Brigada Diverse în alertă! (1971)
B.D. la munte şi la mare (1971)
Explozia (1973)
Fraţii Jderi (1974)
Ştefan cel Mare - Vaslui 1475 (1975)
Cuibul salamandrelor (1977)
Aurel Vlaicu (1978)
Braţele Afroditei (engleză "The Arms of Venus") (1979)
O lume fără cer (1981)
Plecarea Vlaşinilor (1983)
Întoarcerea Vlaşinilor (1984)
Raliul (1984)
Cucoana Chiriţa (1987)
Chiriţa în Iaşi (1988)
Atac în bibliotecă (1992)
 
Scenarist
Dincolo de brazi (1958) (în colaborare cu Mihai Iacob)
Lupeni '29 (1963) (în colaborare cu Nicolae Ţic şi Eugen Mandric)
Golgota (1966) (în colaborare cu Nicolae Ţic)
Brigada Diverse intră în acţiune (1970) - în colaborare cu Nicolae Ţic
Brigada Diverse în alertă! (1971) - în colaborare cu Nicolae Ţic
B.D. la munte şi la mare (1971) - în colaborare cu Nicolae Ţic
Fraţii Jderi (1974) - în colaborare cu Profira Sadoveanu şi Constantin Mitru
Ştefan cel Mare - Vaslui 1475 (1975) (în colaborare cu Valeria Sadoveanu şi Constantin Mitru)
O lume fără cer (1981) (în colaborare cu Nicolae Ţic şi Eugen Mandric)
Plecarea Vlaşinilor (1983) (în colaborare cu Ioana Postelnicu)
Întoarcerea Vlaşinilor (1984) (în colaborare cu Ioana Postelnicu)

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: