Simulare Bac 2022. Cât de pregătiţi sunt elevii de liceu pentru simulările examenului de maturitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Probele scrise ale simulărilor de Bac 2022 încep luni, 28 martie Foto: Arhivă
Probele scrise ale simulărilor de Bac 2022 încep luni, 28 martie Foto: Arhivă

Elevii din ultimele două clase de liceu vor avea prilejul să afle cât de bine sunt pregătiţi pentru examenul de maturitate din vară. Asta pentru că luni se dă startul simulărilor examenului de Bacalaureat 2022.

Simularea examenului de Bacalaureat 2022 începe luni, la ora 9.00, cu prima probă scrisă la Limba şi literatura română. Tinerii vor avea la dispoziţie trei ore pentru a rezolva subiectele. Potrivit metodologiei, accesul în săli va fi permis până la ora 8.30. 

Ce materie s-a scos 

Programa şcolară aferentă simulării la Limba şi literatura română a rămas aceeaşi ca şi anul trecut, în timp ce la Matematică – profilul real – s-a scos conţinutul legat de inele, corpuri şi integrala definită; iar la profilul pedagogic s-a renunţat la sisteme de ecuaţii liniare. 

La disciplina Istorie, simulările nu vor include din capitolul Relaţii internaţionale două subiecte: Spaţiul românesc între diplomaţie şi conflict în Evul Mediu şi la începuturile modernităţii şi, respectiv, România şi concertul european; de la „criza orientală” la marile alianţe ale secolului XX – cu excepţia aspectelor referitoare la faptele istorice desfăşurate după 1920 din acest conţinut. 

La Filosofie, sunt exceptate următoarele conţinuturi: Teorii politice moderne şi contemporane; Cunoaşterea: Forme de cunoaştere şi tipuri de adevăr; Adevăr şi eroare. Notele la simulare nu se trec în catalog decât la cerere. Rezultatele obţinute de elevi sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii şi la nivelul consiliului profesoral. 

Rezultatele la simularea Bac-ului de anul trecut 

La simularea de anul trecut, proporţia de promovare – adică medii mai mari sau egale cu 6 – a fost de 40,71%, faţă de 42,15%, cât a fost în 2019. Proporţia cea mai mare de promovare s-a înregistrat la Limba şi literatura maternă – 81,9%, în timp ce la Limba şi literatura română proporţia a fost de 70,2%. La disciplina obligatorie a profilului – Matematică sau Istorie –, promovabilitatea a fost de 51,4%. Cele mai multe note de 10 au fost obţinute la disciplina la alegere – 1.556. În clasamentul judeţelor cu cele mai bune rezultate, pe prima poziţia s-a situat Brăila – 52,1%, urmată de Cluj – 51%, Galaţi – 47,8%, Iaşi – 47,3%, Bucureşti – 46,4%. Potrivit statisticii Ministerului Educaţiei, 16 elevi au obţinut media 10 la simularea Bac-ului 2021.

„Mă aştept la rezultate dezastruoase” 

Expertul în educaţie Ştefan Vlaston punctează faptul că elevii care trebuie să susţină examene naţionale în acest an vin după doi ani de pandemie şi învăţământ hibrid în care lacunele de învăţare s-au tot acumulat. „Copiii nu sunt pregătiţi. Nu-şi prea dau interesul pentru aceste simulări pentru că notele nu se trec în catalog”, subliniază expertul. 

Slaba pregătire a elevilor vine şi din faptul că profesorii nu sunt lăsaţi să facă ceea ce consideră ei că este esenţial din materia respectivă. „Ei trebuie să parcurgă materia şcolară pentru că altfel îi ceartă inspectorul. Sau îi sancţionează. Soluţia ar fi libertatea deplină a profesorului să facă din programă ce anume consideră că este esenţial, să recapituleze şi să facă cursuri de remediere şi de aprofundare plătite. Adică să introduci în curriculumul la dispoziţia şcolii cursuri de remediere cu patru-cinci copii şi-i baţi la cap ca să înveţe minimum minimorum şi cursuri de aprofundare cu elevii foarte buni pentru ca aceştia să nu piardă. Iar la clasă, predai la nivel mediu. Aceasta este soluţia”, a conchis expertul. 

Calendar simulare Bac 2022

28 martie: Limba şi literatura română

29 martie: Proba obligatorie a profilului, Matematică sau Istorie

30 martie: Proba la alegere a profilului şi specializării

31 martie: Limba şi literatura maternă

14 aprilie: Afişarea rezultatelor

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite