Olimpic român, acceptat la 11 facultăţi din străinătate

Olimpic român, acceptat la 11 facultăţi din străinătate

FOTO: Eduard Enea/Adevărul

Cristian Dragomir, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Tudor Vianu“ din Bucureşti, este un mic geniu al informaticii. Medaliat cu aur la Olimpiada Naţională de Tehnologia Informaţiei de anul trecut şi premiat la mai multe concursuri NASA, elevul de 18 ani vrea să ia drumul străinătăţii şi să plece la facultate în Statele Unite.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cristian Dragomir este unul dintre acei puţini elevi care nu doar visează să plece la studii în străinătate, ci au şi şanse uriaşe să-şi îndeplinească visul. Liceanul de 18 ani are inteligenţa, talentul şi rezultatele şcolare să facă asta. De altfel, a şi fost acceptat la nouă facultăţi din Statele Unite, dar şi la două facultăţi din Marea Britanie. Dar nu are şi banii necesari. O facultate în Statele Unite costă în jur de 50.000 de dolari pe an şi, chiar dacă face rost de burse de şcolarizare, banii de cazare nu sunt asiguraţi.

Momentan este elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Tudor Vianu“ din Capitală şi un mic geniu al informaticii, fiind medaliat cu aur la Olimpiada Naţională de Informatică, dar şi premiat la mai multe concursuri NASA. De ceva timp, îşi câştigă propriii bani de buzunar realizând diverse proiecte de informatică (webdesign, spre exemplu).

VREA O FACULTATE CU PROGRAME DE INTERNSHIP

A depus dosar la 20 de universităţi străine, a fost deja admis la 11 şi, dintre toate, el preferă Drexel University din Statele Unite, fiindcă i-a oferit o bursă care îi acoperă complet costurile de şcolarizare, doar pe cele de cazare nu (12.000 de dolari pe an).

În plus, facultatea de informatică din cadrul acestei instituţii are o curriculă mai complexă decât în Europa, studenţii putând să combine materiile mai uşor şi mai divers, dar cel mai important – trebuie să facă obligatoriu trei internship-uri până la finalizarea studiilor. Asta înseamnă că nu termină facultatea doar cu o diplomă, ci şi cu o experienţă profesională care îl va ajuta să se angajeze mai uşor.

„Eu fiind interesat de informatică, de programare, consider că este musai să ai internship-uri în acest domeniu. Am ales asta fiindcă încerc să mă orientez către piaţa muncii, nu doresc să fac cercetare, vreau să mă implic să dezvolt aplicaţii care să ajute cât mai multă lume. Până acum am dezvoltat site-uri şi o platformă e-commerce pentru telefoanele Android. Ideea mi-a venit la un internship. După ce am terminat site-ul clientului, care trebuia să se vadă bine şi pe monitoarele mai mici (tablete, telefoane), mi-am dat seama că procesul mi-a luat cam mult fiindcă era prima dată când realizam aşa ceva. M-am gândit să fac ceva care să mă ajute data viitoare la acest lucru“, a povestit Cristian. El spune că de mic şi-a dat seama că vrea să lucreze în informatică, dar nu a ştiut ce anume vrea să facă până când nu a cunoscut programarea, în liceu, sub îndrumarea profesoarelor Carmen Minca şi Elena Drăgan.

„Când am făcut primul internship de webdesign, prin clasa a X-a, mi-am dat seama că vreau să fac ceva concret care să fie utilizat mai departe şi de alţi oameni“, a explicat el. Ideea de a pleca în străinătate s-a conturat după ce a beneficiat de un internship în Statele Unite şi nu exclude posibilitatea întoarcerii în ţară, fiindcă doreşte să pună bazele unei companii de IT.

Speră să obţină o bursă completă care să îi asigure şi costurile de cazare, altfel va trebui să caute un sponsor. În orice caz, Cristian are de gând să muncească part-time, la fel cum face şi acum, pentru a se întreţine.

ARE INFORMATICA ÎN SÂNGE

Cristian Dragomir a povestit pentru „Weekend Adevărul“ că s-a născut cu informatica în sânge, ambii săi părinţi fiind informaticieni. La vârsta de 5 ani a pus prima dată mâna pe un calculator şi i-a fost la fel de natural să lucreze la el ca mersul şi vorbitul.

Directoarea Colegiului Naţional „Tudor Vianu“, profesoara Corina Vinţ spune că secretul genialităţii acestor copii care câştigă medalii la concursurile internaţionale este mediul în care se formează. „Cristian este un elev extrem de modest şi sunt convinsă că nivelul la care a ajuns se datorează ambiţiei sale şi faptului că îi place ceea ce face. Lucrurile sunt foarte simple pentru el. De asemenea, contează şi mediul în care s-a format, spre exemplu, în clasa din care face parte sunt elevi foarte buni, care s-au ambiţionat şi s-au întrecut unii pe alţii. Mediul a contat“, a spus Corina Vinţ. Ea îl descrie pe Cristian ca având un caracter blând, fiind genul de om care stă şi ascultă, trece informaţia prin filtrul minţii şi abia după ce s-a gândit îşi exprimă părerea vizavi de un subiect.

CUM VEDE UN OLIMPIC SISTEMUL EDUCAŢIONAL

În ceea ce priveşte sistemul educaţional românesc, Cristian spune că, din perspectiva lui de elev, problema principală este aglomeraţia de materii în ultimii ani de şcoală, când, în mod normal, într-un sistem de educaţie occidental, elevii deja îşi aleg materiile pe care le studiază în funcţie de specializările pe care vor să le urmeze mai departe, la facultate. „Un aspect favorabil al educaţiei româneşti este că de mici suntem învăţaţi să cuprindem mai multe informaţii. Dar este bine până la un punct în care ne stabilizăm pe un domeniu şi nu vrem să îl aprofundăm pe altul, deşi e bine să avem cunoştinţe generale. Cred că sunt prea multe discipline. Sistemul american este pe placul meu, acolo elevii îşi aleg domeniile pe care le îndrăgesc. Ei au un program stabilit de ei. În opinia mea, este foarte important ca un elev să aibă şi experienţă practică. De aceea sunt recunoscător liceului meu pentru că mi-a oferit astfel de şanse“, a spus Cristian.

Premii câştigate la competiţii internaţionale

 • NASA Space Settlement Design Contest 2012 – Premiul cel mare cu proiectul „Aurora: Earth Orbiting Settlement“
 • NASA Space Settlement Design Contest 2013 – Primul loc cu „Arwen Expandable Space Settlement“.
 • NASA Space Settlement Design Contest 2014 – Locul doi cu proiectul Greenwich Haven Platform.
 • International Young Inventors Olympiad (Olimpiada Internaţională a tinerilor inventatori) – Medalia de aur şi primul loc la competiţia de Informatică.
 • Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a câştigat o menţiune în cadrul concursului Cassini Scientist for a Day în 2012), locul al treilea în 2013, iar în 2014 a câştigat premiul întâi la aceeaşi competiţie.
 • Olimpiada Naţională de Tehnologia Informaţiei – medalie de bronz în 2013 şi medalie de aur în 2014.
 • Junior Achievement Young Enterprise, concursul Compania anului 2014 (competiţie de start-up) – Premiul Best Product (cel mai bun produs).
 • Concursul Ziua Siguranţei pe Internet (Safer internet day, organizat de sigur.info) – primul loc la competiţia
 • din 2014.
 • Software Creativity Contest 2014 – locul doi.
 • InfoEducation 2014 – primul loc.
 • MobilPRO , Inovation and Mobility Contest 2014 – premiul IBM la concursul de Mobile software creativity.
 • RoSEF (Târgul românesc de ştiinţă) – locul al treilea.


UNIVERSITĂŢILE LA CARE A FOST ACCEPTAT CRISTIAN

În SUA, Cristian a fost acceptat la Georgia Institute of Technology, Northeastern University, Drexel University, University of Cincinnati, Fordham University, Illinois Wesleyan University, University of Miami, St. John’s University, University of Denver. De asemenea, în Marea Britanie, a fost acceptat la University of Manchester şi King’s College London. În continuare, aşteaptă răspunsuri şi burse de la alte facultăţi din SUA, Canada, Marea Britanie şi Olanda.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările