Naveta elevilor nu poate fi încă decontată. Ministrul Educaţiei: Guvernul pregăteşte o OUG

Naveta elevilor nu poate fi încă decontată. Ministrul Educaţiei: Guvernul pregăteşte o OUG

Foto: Arhivă

Guvernul pregăteşte o Ordonanţă de urgenţă pentru ca toţi elevii să beneficieze de transport gratuit. Naveta elevilor nu poate fi decontată deocamdată, deoarece face obiectul unei legi privind transportul nereglementat, susţine Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministrul Educaţiei a declarat, marţi, că toţi elevii beneficiază de gratuitatea integrală a transportului, însă cei care fac naveta sunt, deocamdată, puşi în dificultate, iar pentru ei Guvernul pregăteşte o Ordonanţă de Urgenţă, trasmite Digi24.

„Naveta face obiectul legii 226, care nu a putut fi pusă în aplicare pentru că se referă la transportul nereglementat şi dacă este nereglementat este greu să îl introduci în cadrul legal (...), deci nu poate fi decontat. Avem în lucru în acest moment o OUG care să reglementeze naveta elevilor în regim de urgenţă pentru ca sumele care sunt deja prevăzute în bugetul Ministerului Educaţiei”, a spus Sorin Cîmpeanu, potrivit Mediafax. 
 
Conform sursei citate, în proiectul de buget, Ministerului Educaţiei are cuprinsă suma de 100 de milioane de lei, bani ce pot fi utilizaţi de îndată ce bugetul va fi aprobat. 
 
„Ne dorim clarificarea acestei chestiuni pentru a nu se întârzia decontarea efectivă a navetei elevilor, pentru că este un element extrem de important. Pentru foarte mulţi dintre ei această posibilitate de decontare face diferenţa între a putea merge la şcoală şi a nu putea merge la şcoală. Sumele există în buget, gratuitatea este totală. Este vorba de o procedură care să coreleze cu legea această posibilitate de decont. Noi avem în atenţie cu maximă urgenţă pentru a putea deconta de îndată ce legea bugetului va fi aprobată”, a mai spus Cîmpeanu. 
 
De altfel, autorităţile din mai multe judeţe se arată nemulţumite de aceste întârzieri. Iar preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea spre exemplu, a cerut Ministerului Transporturilor să emită, în regim de urgenţă, normele metodologice de aplicare a legii în vigoare de peste trei luni, care prevede gratuitate pentru elevii navetişti, în transportul interjudeţean.
 
Odată cu revenirea fizică la şcoală a elevilor în semestrul II, începând cu 8 februarie, aceştia s-au lovit de o problemă care ar fi trebuit rezolvată încă de acum trei luni, dar pe care administratorii statului au neglijat-o. Aşa se face că elevii care fac navetă zilnică, în special liceenii care merg la cursuri la oraş, au aflat că sunt puşi să scoată bani din buzunare pentru a plăti transportul tur-retur operat de firmele licenţiate pentru transportul interjudeţean, deşi există o lege care-i scuteşte de acest lucru.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările