Mii de profesori fug din sistemul de învăţământ de frica COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorii ies din sistem din cauza COVID-19 FOTO Sever Gheorghe
Profesorii ies din sistem din cauza COVID-19 FOTO Sever Gheorghe

Profesorii care suferă de boli cronice se tem să se întoarcă la catedră. Unii dintre ei ar putea preda online, dar acest lucru nu este posibil, şi cum mulţi au ajuns la vârsta pensionării au cerut să se retragă.

 În plus, mulţi dascăli şi-au luat concedii medicale. Conform unor surse, la nivelul ţării, fenomenul este îngrijorător, lucru care adânceşte şi mai mult deficitul de cadre didactice din acest an şcolar. 

Ovidiu Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, susţine că în prezent în sistemul educaţional sunt agrenate 14.000 de cadre didactice care au vârsta de peste 60 de ani. „Chiar dacă nu au vârsta-limită, mare parte dintre aceştia vor să se pensioneze anticipat chiar cu riscul de a încasa o indemnizaţie mai mică. Respectivele cadre didactice fac acest lucru pentru că autorităţile nu au făcut demesurile necesare pentru a convinge că şcoala va fi un loc sigur în această pandemie. Avem o fractură clară între ce cere Ministerul Sănătăţii, ce face Ministerul Educaţiei şi care este realitatea din unităţile de învăţământ”, spune sindicalistul.

Se renunţă la plata „la oră“

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” susţine că acest deficit de cadre didactice va fi şi mai mare pentru că mai există o categorie a profesorilor care vor decide să stea acasă. „Avem foarte mulţi profesori pensionari care funcţionau cu plata «la oră». Pentru că sunt în vârstă, aceşti profesori vor renunţa la ore. În această situaţie sunt mii de cadre didactice. Cel puţin 2.000, dacă nu mai mult. Realitatea va fi percepută cu exactitate pe 14 septembrie, când mulţi elevi nu vor mai avea profesori la ore. Va fi o presiune imensă pe sistemul de învăţământ, mai ales că cei care au ieşit la pensie anul acesta, la limită de vârstă, la fel, nu au mai cerut prelungirea activităţii cu plata «la oră».

„Avem o fractură clară între ce cere Ministerul Sănătăţii, ce face Ministerul Educaţiei şi care este realitatea din unităţile de învăţământ“ Ovidiu Nistor preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“

Totul pentru că, repet, Ministerul Sănătăţii, dar mai ales cel al Educaţiei nu au făcut prea mare lucru pentru a organiza activitatea cum trebuie. De exemplu, nu s-a făcut nimic pentru scindarea claselor pentru micşorarea riscurilor sanitare. Apoi, nu există un scenariu conform căruia un profesor aflat în zona de risc să poată preda orele online, de acasă. Adică elevii ar face, de exemplu, două ore în sistem clasic, după care ar avea o oră cu un profesor care le predă online, cu lecţia proiectată în clasă. În multe şcoli nici măcar tehnic nu este posibilă o astfel de oră. Ca să nu mai vorbim că în timpul acelei ore online clasa trebuie supravegheată de cineva, pentru că profesorul este acasă. Nu există toate aceste proceduri. Repet, va fi dezastru”, a concluzionat Ovidiu Nistor. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite