Evaluare Naţională 2021. Ce spun profesorii despre dificultatea subiectelor date la Limba şi literatura română

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Examenele de Evaluare Naţională 2021 aau debutat marţi, 22 iunie, cu proba scrisă la Română Foto: vremeanoua.ro
Examenele de Evaluare Naţională 2021 aau debutat marţi, 22 iunie, cu proba scrisă la Română Foto: vremeanoua.ro

Proba scrisă la Limba şi literatura română susţinută marţi, 22 iunie, de absolvenţii de clasa a VIII-a a dat startul examenelor naţionale din această vară. Profesorii de specialitate spun că subiectele au fost mai mult decât accesibile, chiar şi pentru elevii mediocri.

Urmează o ploaie de note mari după corectarea lucrărilor la proba scrisă la Limba şi literatura română de la Evaluarea Naţională 2021, apreciază profesoara de Limba română, Cristina Tunegaru. Şi asta pentru că subiectele date elevilor au fost extrem de simple. ”Partea de literatură nu a pus probleme, nu a avut secvenţe de descriere şi nu a fost dificil de înţeles. La fel şi textul al doilea, non-literar. La gramatică, iarăşi, n-au avut probleme. Poate că la exerciţiul 6a, acolo unde se cerea construirea unui enunţ în care aceasta să fie pronume, puteau greşi construind un enunţ în care aceasta să fie adjectiv pronominal. Dar, un elev care la clasă este de nota 8, ar trebui să rezolve acest exerciţiu cu mare uşurinţă. Şi poate şi la subiectul 7 de gramatică unde li se cerea să scrie formele greşite, acolo poate la fel, din neatenţie, să nu scrie cu doi de i să ştii, cu un singur I, arbitri. Nici exerciţiile de vocabular nu au fost complicate”, a exemplificat Cristina Tunegaru. 

Evaluare Naţională 2021. Subiecte la limba şi literatura română. Ce au avut de rezolvat elevii

Evaluare Naţională 2021. Cum se rezolvă subiectele la Limba şi literatura română VIDEO

Potrivit acesteia, notele care se vor lua vor fi foarte mari şi vor urca media de admitere la liceu. ”Este cel mai uşor subiect posibil care putea fi dat. Mai uşor de atât nu ştiu ce s-ar fi putut da. Foarte uşor se vor lua note mari. Foarte mulţi elevi vor lua note de la 8-9 în sus”, a apreciat profesoara. 

„Ce s-a dat la simulare a fost mai greu”

Subiectele date la examenul de Evaluare Naţională 2021 sunt semnificativ mai uşoare şi faţă de ceea ce s-a dat la simularea de anul acesta. Deşi subiectele corespunde modelelor PISA, nivelul de dificultate ar fi trebuit, totuşi, crescut, apreciază Cristina Tunegaru. 

 ”Chiar şi pe subiectele acestea de tip PISA nivelul de dificultate poate fi puţin crescut. Şi eu cred că ar trebui să avem astfel de subiecte, adică să nu fie foarte facil să obţii o notă mare. Măcar de la nota 9 în sus să fie câteva subiecte de departajare. Se pot da, chiar şi pe ssubbiectele de tip PISA cerinţe care să necesite un lucru mai elaborat cu textul, care să-i determine pe copii să gândească, să caute mai mult răspunsurile în text. De data aceasta, răspunsurile au fost destul de evidente. O lectură superficială era suficientă, nu era nevoie de o lectură în profunzime şi cred că aici s-a greşit puţin în elaborarea subiectelor. Pentru că tocmai de la aici am plecat: de la dorinţa de a-i determina pe elevi să citească cu mare atenţie textele şi să le utilizeze corect. Şi nu cred că am reuşit acest lucru, prin subiectul de astăzi”, a conchis profesoara. 

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite