Elevii vor putea circula, din toamnă, doar cu carnetele de elev

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asociaţia Elevilor din Constanţa anunţă protest la Ministerul Educaţiei FOTO: AEC
Asociaţia Elevilor din Constanţa anunţă protest la Ministerul Educaţiei FOTO: AEC

Elevii de la Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) anunţă că au ajuns la un consens cu ministerul Educaţiei în ceea ce priveşte transportul acestora.

UPDATE Începând din toamnă, elevii vor circula gratuit pe baza carnetului de elev, vizat de către unitatea şcolară, a transmis Ministerul Educaţiei, printr-un comunicat remis Adevărul. 

“Începând cu anul şcolar 2020-2021, elevii vor circula gratuit pe baza carnetului de elev, vizat de către unitatea şcolară, sens în care ministerele implicate vor elabora un proiect de act normativ”, a anunţat Ministerul Educaţiei. Decizia a fost anunţată după o şedinţă la sediul ministerului la care au participat ministrul dezvoltării, un secretar de stat din Transporturi şi reprezentanţi ai Consiliului Naţional al Elevilor şi ai Asociaţiei Elevilor din Constanţa 

 Luni, la sediul ministerului, a avut loc întâlnirea de lucru convocată de Monica Anisie. Au participat ministrul Lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei, domnul Ionel Scrişoteanu, secretar de stat, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, însoţiţi de echipele tehnice, precum şi reprezentanţi ai Consiliului Naţional al Elevilor şi ai Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

Ce au convenit elevii cu ministerul

1. Pe termen scurt, pentru a debloca situaţia decontării transportului elevilor, este necesară emiterea unei Ordonanţe de Urgenţă pentru modificarea art. 84 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare. Modificarea este necesară pentru a pune în concordanţă legislaţia cu decizia Curţii Constituţionale a României, care a statuat că decontarea pe „bază de abonament” este neconstituţională, deoarece creează o diferenţă de tratament juridic între elevii care pot prezenta abonament şi elevii care, din diferite motive obiective (de exemplu, lipsa transportului în comun), nu pot prezenta abonament, dar pot prezenta alte acte doveditoare.

2. Ulterior, în termen de 30 de zile, se va elabora o Hotărâre de Guvern care să abroge HG 863/2016 pentru aprobarea metodologiei de calcul şi stabilirea tarifului maxim per kilometru aferent abonamentului de transport şi să prevadă noi tarife maximale;

3. Începând cu anul şcolar 2020-2021, elevii vor circula gratuit pe baza carnetului de elev, vizat de către unitatea şcolară, sens în care ministerele implicate vor elabora un proiect de act normativ.

Elevii au confirmat participarea la întâlnirea de lucru de săptămâna viitoare, care are drept temă discutarea hotărârii de Guvern menite să abroge HG 863/2016.

Elevii au depus luni dimineaţă o sesizare penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) pentru abuz în serviciu pentru miniştrii de la Educaţie şi de la Dezvoltare, „ca urmare a expirării termenului de 15 ianuarie acordat de AEC pentru ca guvernanţii să se asigure că fiecare elev din România are posibilitatea de a ajunge la şcoală”, a transmis AEC. 

AEC arată că pe agenda de lucru nu se regăseşte niciuna dintre solicitările elevilor constănţeni, motiv pentru care asociaţia va prezenta luni reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, Ministerului Transporturilor şi Ministerului Dezvoltării un draft de proiect de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului care să rezolve toate problemele transportului elevilor“, înştiinţează elevii. 

Luni, 20 ianuarie, o delegaţie AEC se află la Bucureşti de la primă oră.  „La ora 11, AEC va depune sesizarea şi la Administraţia Prezidenţială, iar la ora 11.45 va organiza un protest în faţa Ministerului Educaţiei, pe durata şedinţei de lucru privind transportul elevilor. La ora 15.00, AEC va începe un protest la Palatul Victoria şi va cere guvernanţilor să rezolve problema transportului elevilor”, au anunţat elevii din Constanţa. 

„Dreptul elevilor la tarif redus cu 50%, respectiv gratuitate, este consacrat de art. 84, alin. (1) şi (2) din Legea educaţiei naţionale. Operatorul ar trebui să asigure elevului abonamentul deja redus cu 50%, urmând ca el să primească o compensaţie de serviciu public din partea consiliului judeţean. Compensaţiile nu mai pot fi acordate, deoarece cadrul de reglementare a transportului judeţean ca şi serviciu public a dispărut. Astfel, elevii nu vor putea primi reduceri şi vor fi nevoiţi să plătească preţurile integrale pentru abonamente, ce pot ajunge şi la 400 de lei pentru 50 km.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite