BAREME SIMULARE BAC 2016 Subiectele primite de elevii de clasa a XII-a la proba la alegere a profilului. Profesori: „Nu au fost uşoare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii de clasa a XII-a au susţinut, joi, simularea la proba la alegere a profilului. Subiectele primite nu au fost uşoare, spun, la unison, dascălii. Mai exact, aceştia susţin că subiectele au fost destul de dificile, însă afirmă că liceenii încă mai au timp suficient la dispoziţie pentru a-şi fixa cunoştinţele.

Spre exemplu, cei care au optat pentru a susţine simularea la socio-umane au avut parte de subiecte accesibile, cu excepţia celor care au dat simularea la Economie. Aici, elevii, chiar şi cei de la profilul uman, au fost puşi în situaţia de a face calcule dificile pentru a rezolva problemele.

„În general, subiectele au fost accesibile la toate disciplinele, adică la Sociologie, Logică şi Argumentare, Filosofie şi Psihologie. Economia a fost însă excepţie, pentru că s-au dat trei probleme cu fracţii şi cu zecimale, elevilor de la profilul Uman, care nu mai fac matematică. Timpul le-a ajuns dar au verificat cât de bine calculează, nu cum gândesc”, a explicat profesoara de socio-umane Mihaela Găvănescu, de la Colegiul Naţional „I.L. Caragiale” din Capitală.

Calcule dificile şi inutile la simularea la Economie

Dascălul a arătat că Subiectul II de la simularea la Economie nu se apropie de realitatea zilelor noastre. Tocmai din aceste motive, Găvănescu spune că notele vor fi mediocre.

„Nicio notă nu va fi peste 9, subiectele nu au fost neaparat grele, dar a fost vorba de mult calcul dificil. Faţă de anul trecut a fost într-adevăr un nivel de dificultate mai mare. Chiar şi la Bacalaureatul din 2015 au avut subiecte mai simple decât cele pe care le-au primit azi”, a explicat profesoara, adăugând că este foarte posibil ca unii elevi care au optat pentru Economie să îşi schimbe opţiunea după această simulare.

Purtaţi prin toată materia la Biologie

În cazul Biologiei, cei care au optat pentru prima variantă, respectiv biologie animală şi vegetală (clasele a IX-a şi a X-a), au fost trecuţi prin toată materia, a explicat profesoara Geta Onofrei, din cadrul aceluiaşi liceu din Capitală. În schimb, varianta a doua, pentru elevii care au preferat anatomia şi genetica (clasele a XI-a şi a XII-a), a fost ceva mai simplă, a adăugat dascălul.

„Varianta pentru biologie vegetală şi animală a avut un grad de dificultate mare. Subiectele au cuprins efectiv toată materia, nu s-a scăpat absolut nimic. S-a pus accent pe amănunte. De asemenea, elevii au fost nevoiţi să răspundă din descrierea unui experiment, ceea ce i-a pus în dificultate. Mai mult, au fost şi anumite cerinţe formulate neclar, astfel că fiecare profesor va nota în funcţie de propria apreciere. Mă aştept la note mici, pentru note mari chiar trebuia cunoscută toată materia”, a explicat Geta Onofrei, adăugând că au fost inclusiv subiecte de cultură generală care vor face diferenţierea între elevii bine pregătiţi şi cei mai puţin pregătiţi.

În ceea ce priveşte varianta a doua, primită de elevii care au optat pentru anatomie şi genetică şi care, în general, merg către facultăţile cu profil medical, aceasta a fost mai accesibilă.

„Pentru nota 5 pot rezolva problemele şi să ştie puţină teorie. Pentru mai mult, trebuie aprofundată materia. Au avut şi un subiect comun, din sistemul circulator, acesta a fost abordat şi în prima variantă şi în a doua. Ce am înţeles în urma acestei simulări este că se merge în detaliu. Nu există nicio portiţă prin care să laşi o parte din materie neînvăţată. Riscul e mare şi nu se merită”, a completat profesoara de Biologie.

Subiecte uşoare la Geografie

Dacă notele mari vor fi obţinute cu greutate la Biologie, la Geografie situaţia este complet diferită. Cei care au susţinut simularea la această materie pot obţine cu uşurinţă nota 7, afirmă profesorul de Geografie Ovidiu Buzoianu.

Dascălul a explicat că subiectele au fost accesibile şi că singurul subiect care i-ar putea pune în dificultate pe elevi, dar şi cel care va face diferenţa între ei, va fi graficul. „A fost o treaptă mai greu decât la Bacalaureatul de anul trecut. Însă cu o pregătire adecvată se pot obţine cu uşurinţă note peste 9”, a notat Buzoianu.

Notele de 8 vor fi greu de obţinut la Informatică

La Informatică, în schimb, s-au dat subiecte mai dificile decât de obicei, după cum a ţinut să precizeze profesoara Iuliana Dumitrescu, de la Colegiul Naţional „I.L. Caragiale”. Aceasta a subliniat că subiectele i-au pus în dificultate în special pe cei care nu fac matematică-informatică intensiv.

„Elevii care sunt la mate-info intensiv nu au avut o problemă în a rezolva problemele. În schimb, pentru cei care nu sunt la Informatică intensiv două dintre probleme au fost dificile. În rest, subiectele puteau fi rezolvate cu puţină atenţie din partea elevului. Ca note, ne aşteptăm ca cele mai multe să se situeze între 6 şi 7, notele peste 8 vor fi greu de obţinut”, a declarat dascălul.

PROFILUL UMAN

SUBIECTE SIMULARE BAC LA GEOGRAFIE 

image
image
image
image

SUBIECTE SIMULARE BAC LA ECONOMIE 

image
image

SUBIECTE SIMULARE BAC LA PSIHOLOGIE

image
image

SUBIECTE SIMULARE BAC LA LOGICĂ

image
image

SUBIECTE SIMULARE BAC LA FILOSOFIE

image
image

PROFILUL REAL 

SUBIECTE SIMULARE BAC LA BIOLOGIE 

image
image
image

SUBIECTE SIMULARE BAC LA CHIMIE ORGANICĂ

image
image
image

SUBIECTE SIMULARE BAC LA CHIMIE ANORGANICĂ

image
image
image

SUBIECTE SIMULARE BAC LA ANATOMIE

image
image
image

SUBIECTE SIMULARE BAC LA FIZICĂ

image
image
image
image

SUBIECTE SIMULARE BAC LA INFORMATICĂ 

image
image
image

BAREME DE CORECTARE

Barem Simulare Biologie, Anatomie şi Genetică

Barem Simulare, Biologie vegetală şi animală

Barem Simulare, Chimie anorganică

Barem Simulare, Chimie organică

Barem Simulare, Economie

Barem Simulare, Filosofie

Barem Simulare, Fizică

Barem Simulare, Geografie

Barem Simulare, Informatică

Barem Simulare, Logică

Barem Simulare, Psihologie

Barem Simulare, Sociologie

Simulare Bac 2016. Notele nu se trec în catalog

Însă, notele obţinute nu se trec în catalog decât în situaţia în care elevul doreşte acest lucru.
 
În 2015, rata de prezenţă la simularea examenului de bacalaureat la clasa a XI-a a fost de 86,41% (128.052 de elevi). Dintre cei prezenţi, 28,51% au obţinut media generală peste 6 (cu note peste 5 la toate probele).
 
La clasa a XII-a, prezenţa a fost de 147.454 de elevi (83,31%). Au obţinut media generală peste 6 (cu note peste 5 la toate probele) 38,77% elevi.

Calendarul examenului de Bacalaureat 2016

  • 30 mai – 3 iunie 2016 Înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen
  • 3 iunie 2016 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 13 - 15 iunie 2016 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 15 - 17 iunie 2016 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 21 – 24 iunie 2016 Evaluarea competenţelor digitale – proba D
  • 27 iunie - 1 iulie 2016 Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C
  • 4 iulie 2016 Limba şi literatura română – proba E)a) – probă scrisă
  • 5 iulie 2016 Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă
  • 6 iulie 2016 Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă
  • 8 iulie 2016 Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă
  • 12 iulie 2015 Afişarea rezultatelor (până la ora 16,00)
  • 12 iulie 2015 Depunerea contestaţiilor (orele 16,00 – 20,00)
  • 13 -15 iulie 2015 Rezolvarea contestaţiilor
  • 16 iulie 2015 Afişarea rezultatelor finale
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite