Despre concursurile de directori şi inspectori din învăţământul preuniversitar

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

A fost aprobată în guvern OUG cu noile condiţii şi probe pentru ocuparea funcţiilor de director/director adjunct din şcoli, inspectori/inspectori generali din Inspectoratele Şcolare. OUG reprezintă un mare pas înainte spre depolitizarea managementului şcolar, ştiind că aceste funcţii au fost ocupate de oameni din partidele aflat la guvernare, de regulă din clientele politice. Criteriul de numire a fost obedienţa, nu competenţa.

Ce prevede OUG pentru managementul şcolar

De regulă, clientela politică ajungea în funcţii de conducere fără concurs, prin delegări care durau apoi ani de zile. Delegările încetau doar atunci când persoana supără cu ceva „conducerea superioară de partid şi de stat”. Dna ministru Monica Anisie a numit nu mai puţin de 28 de Inspectori Generali Şcolari fără concurs, din clientela de partid, la propunerea filialelor judeţene ale PNL. Exact ca PSD.

Acum avem, în sfârşit, concurs de ocuparea funcţiilor de conducere din şcoli şi inspectorate.

Cine poate participa la aceste concursuri. Principala modificare pozitivă constă în deschiderea concursului şi pentru cadre didactice care nu sunt membri ai corpului naţional de management educaţional, o formă pervertită de PSD, şi în care au intrat multe cadre didactice  prin susţinerea politică a momentului, nu prin competenţe şi abilităţi manageriale.

Art 257 din Legea Educaţiei Naţionale (LEN) modificat:

(1) ,,Prin excepţie de la prevederile alin. (1), se pot înscrie la concursul naţional pentru ocuparea funcţiei de director/director adjunct în unităţile de învăţământ preuniversitar şi cadrele didactice titulare care nu au calitatea de  expert în management educaţional, dar care îndeplinesc următoarele condiţii:

  • au diplomă de licenţă sau atestat de echivalare în condiţiile art. 149 alin. (3);
  • au cel puţin cinci ani vechime în învăţământ.”

Cu cinci ani vechime în învăţământ pot fi cadre didactice care au definitivatul,  adică şi tineri profesori chiar şi în vârstă de 25 de ani. Un mare pas înainte, dacă vom vedea reuşind la aceste concursuri tineri cu o viziune modernă despre şcoală şi educaţie.

Mai prevede OUG că

 „Funcţia de director şi de director adjunct se ocupă prin concurs public, care constă în probă scrisă şi interviu”,  conform unei metodologii elaborate de Ministerul Educaţiei.

Din câte am înţeles subiectele probei scrise sunt elaborate de profesori ai Universităţii din Bucureşti. Este foarte bine aşa, subiectele nu trebuie să pună accent pe legislaţia din educaţie, pe care o ştiu mai bine actualii directori, proveniţi din clientele politice, dar nici pe teorii savante de psihopedagogie la care un tânăr profesor de matematică, de exemplu, n-a avut acces. Dar are calităţi foarte bune de manager. Să sperăm că profesorii universitari care se ocupă cu alcătuirea subiectelor vor ţine cont de aceste lucruri.

Sperăm că şi aceste concursuri vor avea supraveghere audio-video, iar lucrările de la probele scrise vor fi corectate tot la nivel universitar, după baremul conceput de comisia care a elaborat subiectele. Nota minimă de reuşită la acest concurs este şapte.

Cei care au reuşit la această probă scrisă din 27 iulie, participă apoi la proba de interviu, la care nota minimă de reuşită este tot 7. Încă nu se avem metodologia de concurs, dar cel mai probabil proba de interviu va fi dată în faţa Consiliului de Administraţie (CA) al şcolii la care candidatul vrea să fie director sau director adjunct.

Există riscul ca profesorii din CA să impună ca director o persoană indulgenţă, binevoitoare, care să treacă cu vederea abaterile sau absenţele profesorilor. Bănuiesc că decizia de promovare a probei de interviu se va lua prin votul CA.

Din cine este format CA al şcolilor? În cazul şcolilor mai mici, în care CA are 7 membri, aceşti sunt: 3 cadre didactice, inclusiv directorul şcolii, 2 reprezentanţi ai părinţilor, primarul sau un reprezentant al său, un reprezentant al Consiliului Local.  Profesorii nu au majoritatea în CA, iar dacă toţi membri CA iau în serios alegerea unui director competent şi performant nu văd cum ar trece un candidat susţinut de profesorii care îşi doresc bunăvoinţă şi indulgenţă din partea viitorului director.

O propunere importantă: interviurile să fie transmise live pe site-ul şcolii, pentru ca elevii şi părinţii să vadă în ce fel se prezintă candidaţii. Altfel, va rămâne suspiciunea că proba de interviu a fost „aranjată”.

Şi la şcolile mai mari cu CA format din 9 membri (patru cadre didactice, inclusiv directorul), sau 13 membri (6 cadre didactice, inclusive directorul în funcţie), profesorii nu au majoritatea.

   Mai mult, prin Ordinul MENCS nr. 5.079 din 31 august 2016, se prevede:

   Reprezentantul elevilor din liceu şi din învăţământul postliceal participă la toate şedinţele consiliului de administraţie, având statut permanent, cu drept de vot, conform procedurii de alegere a elevului reprezentant în consiliul de administraţie al unităţilor de învăţământ preuniversitar, aprobată prin ordin al ministrului educaţiei naţionale.

   Dacă se preia şi propunerea ca toate interviurile să fie transmise live, sunt create  condiţiile ca funcţiile de directori şi directori adjuncţi să fie ocupate de oameni competenţi şi dedicaţi şcolii,  nu de politruci habarnişti din clientele de partid.

Funcţiile de conducere din Inspectoratele Şcolare

Pot participa:

-la concursul pentru ocuparea funcţiilor de îndrumare şi de control din inspectoratele şcolare şi cadrele didactice titulare care nu au calitatea de expert în management educaţional, dar care au diplomă de licenţă şi gradul didactic I sau ÎI.

– la concursul pentru ocuparea funcţiilor de conducere din inspectoratele şcolare şi de director al casei corpului didactic şi cadrele didactice titulare care nu au calitatea de expert în management educaţional, dar care au diplomă de licenţă şi titlul de doctor sau gradul didactic I.

Probele sunt aceleaşi, proba scrisă şi interviu. Dacă probele scrise se dau simultan şi în aceleaşi condiţii cu cele de directori de şcoală, problema rămâne cu interviurile.

Pentru Inspectorii şcolari generali şi Inspectorii adjuncţi, proba de interviu este corect să se susţină la Ministerul Educaţiei, cu o comisie desemnată de ministru. Normal ar fi şi că aceste interviuri să fie transmise live pe site-ul ministerului.

După ocuparea funcţiei de Inspector general şcolar, acesta decide comisia de interviu pentru funcţiile de inspectori cu sarcini de îndrumare şi control, din care să facă parte şi 3-4 directori ai şcolilor importante, proaspăt câştigători ai concursului de director.

Concluzii

Dacă metodologia emisă de ministerul Educaţiei va ţine cont şi de aspectele menţionate, cel mai important fiind transmisia live a interviurilor, sau înregistrarea lor şi transmisia ulterioară, avem toate şansele să asistăm la o schimbare majoră a managementului şcolar.  Ministrul Câmpeanu are acum ocazia să demonstreze că înţelege sensul schimbărilor din educaţie, aşteptate de 30 de ani.

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite