Care sunt taxele de şcolarizare pentru cele mai căutate facultăţi. Sumele variază între 2.500 şi 9.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Admiterea la universitate se apropie cu paşi repezi, iar pentru cei care nu reuşesc să obţină un loc bugetat, instituţiile de învăţământ superior pun la bătaie mii de locuri cu taxă, la nivel naţional. Taxele de şcolarizare stabilite de conducerile universităţilor variază. Astfel, doritorii sunt nevoiţi să scoată din buzunar sume care pleacă de la 2.500 de lei pentru un an de studiu până la 9.000 de lei, în cazul specializărilor medicale.

Concret, la Universitatea din Bucureşti, una dintre cele mai căutate facultăţi este cea de Matematică-Informatică. Aici, taxa de şcolarizare pentru un an de studiu este 3.600 lei pentru specializarea Matematică, respectiv Informatică, şi 4.400 lei pentru specializarea Calculatoare şi Tehnologia informaţiei (în primul an, după care cuantumul taxei va scădea până la 3.100 lei în anul IV).

O altă facultate unde este competiţie mare dat fiind interesul absolvenţilor de liceu este cea de Limbi Străine, unde taxa de şcolarizare este 3.200 lei/an. La Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicări taxa ajunge la 3.100 lei pentru un an de studiu. Aceeaşi sumă este nevoit să o plătească un viitor student care alege Facultatea de Geografie şi nu prinde un loc bugetat.

În cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) taxa de şcolarizare pentru toate facultăţile este aceeaşi: 3.500 de lei/an. La Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ taxa pentru un an de studiu, indiferent de domeniul ales, este de 3.000 de lei. În schimb, la Universitatea Politehnica din Bucureşti, taxele sunt ceva mai mari: 4.000 de lei pentru orice facultate, cu excepţia celei de Inginerie în Limbi Străine, unde costul este 4.500 de lei.

Taxa la medicină, 9.000 lei pe an

Ca în fiecare an, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti, taxele sunt mai mari faţă de cele practicate de alte universităţi. Astfel, pentru ciclul de studii universitare de licenţă, taxa este de 9.000 lei per an de studiu pentru Medicină, Medicină dentară şi Farmacie şi 6.000 lei pe an pentru Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală. „Taxa de studiu anuală va fi platită în 3 tranşe (prima tranşă - 50% din taxa anuală, a doua tranşă – 25% din taxa anuală şi a treia tranşă – 25% din taxa anuală)”, arată instituţia.

La Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca una dintre cele mai căutate facultăţi este tot cea de Matematică şi Informatică, unde taxa de studii variază de la 2.500 pentru Matematică la 3.000 pentru Matematică-Informatică şi 3.600 pentru Informatică. La Facultatea de Geografie taxa este 2.800 de lei. În cadrul aceleiaşi universităţi, la Facultatea de Litere taxa este 2.700 de lei, iar la Drept este de 3.600 lei. La Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport taxa este de 2.800 de lei.

Ştefan Vlaston, preşedintele  Asociaţiei „Edu Cer“, spune că taxele diferă în funcţie de mai multe criterii.

„Taxele diferă în funcţie de nevoile materiale pe care le au facultăţile, numărul de studenţi etc. Dacă sunt mari sau mici aceste sume, este greu de spus. Depinde la ce ţări ne raportăm. De pildă, în Danemarca toate locurile sunt la buget. În timp ce în Marea Britanie taxele de şcolarizare sunt mii de lire. Mai important, însă, este ca toate universităţile să afişeze transparent unde merg toţi banii de la studenţii cu taxă. Lucru care, din păcate, nu se întâmplă întotdeauna.“

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite