Care deschide uşile: diploma sau experienţa?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă pentru practicarea anumitor meserii diploma de licenţă este esenţială, pentru altele ea nu face decât să deschidă uşa angajatorului. De cele mai multe ori, experienţa şi performanţa la job contează la fel de mult ca şi diplomele obţinute în facultate. 

Valentin Anghel, un tânăr din Bucureşti, şi-a deschis propria afacere în vânzări de credite, după ce a învăţat meserie la locul de muncă. Abia apoi a început o facultate. Acum, ca angajator, spune că nu-şi recrutează personalul în funcţie de diplomele pe care le deţin candidaţii, ci de experinţa acumulată în domeniu.

A început de la mătură

Preferă să recruteze însă oameni care au absolvit o facultate, pe motiv că „sunt mai responsabili". Valentin Anghel s-a angajat, de foarte tânăr, într-un notariat, făcând iniţial „munca de jos", după cum spune el. „Făceam curierat. Alergam cu acte prin diferite locuri".
Deşi nu începuse nicio facultate la momentul respectiv, spune că a fost ambiţios şi cu ajutorul notarului a învăţat legislaţia necesară pentru a putea reprezenta notariatul la biroul de carte funciară. A fost trecut pe funcţia de secretar şi se ocupa de înscrierile de ipoteci la creditele pentru locuinţe, de extrasele de carte funciară sau de radierile de ipoteci.

„Am învăţat foarte multă legislaţie şi ajutam clienţii care se loveau de diverse probleme atunci când vroiau să-şi facă un credit pentru a cumpăra o casă. De exemplu, nu aveau anumite formalităţi împlinite sau aveau acte greşite, iar eu îi îndrumam către instituţii şi-i învăţam procedurile ca să-şi poată face dosarul în regulă", a mai spus Valentin Anghel.

Între timp începuse facultatea, când i-a venit o idee. „M-am gândit să-mi deschid o afacere folosindu-mă de ceea ce am reuşit să învăţ în notariat şi mi-am deschis o firmă care intermediază procesul de credite şi sunt foarte mulţumit de afacerea mea", a mai spus Valentin Anghel.

În vânzări, caută persoane sociabile

A angajat, de-a lungul timpului, mai mulţi oameni, iar un criteriu foarte important în selecţia candidaţilor l-a constituit experienţa în domeniul bancar, şi mai puţin diploma. „Nu trebuie să aibă o experienţă foarte foarte mare deoarece capătă multă în echipa noastră, dar trebuie să vină din domeniu cu câteva cunoştinţe", a precizat Valentin Anghel. În plus, persoanele pe care le angajează „trebuie să ştie să vorbească, să fie sociabili şi să aibă o anumită ţinută". „Fiind vorba de vânzări, trebuie să relaţionezi foarte mult şi de aceea este foarte important modul în care te prezinţi", a explicat Valentin.

Nu poţi fi pilot fără diplomă

Rudolf Fedorovici, consultant „Advice Human Resources", spune că, în general, angajatorii din sectorul privat au dreptul de a-şi alege personalul prin mecanismele pieţei, şi nu în funcţie de diplomele şi calificările pe care le au candidaţii la un job. „În sectorul privat, indiferent de calificările unei anumite persoane, salariul va fi stabilit în funcţie de cerere şi ofertă. Salarizarea în sistemul privat nu este stabilită prin lege, aşa cum se întâmplă în sectorul bugetar. În sistemul bugetar, angajatorii sunt obligaţi prin lege să ia în considerare diplomele şi calificările angajaţilor şi să le acorde salarii în funcţie de aceste criterii", a precizat Rudolf Fedorovici.

Pe de altă parte, con­­­sultantul în resurse umane precizează că există meserii pentru practicarea cărora diploma reprezintă o certificare a cunoştinţelor absolut necesare la locul de muncă. „Nu poţi fi pilot, dacă nu ai o certificare în acest sens", a explicat Fedorovici. Sunt însă şi meserii pentru practicarea cărora diplomele contează doar parţial. Este vorba despre persoanele care obţin calificări suplimentare în anumite domenii. „Angajatorul va dori cu atât mai mult să reţină un inginer care are şi o diplomă de absolvire a unui curs de managementul calităţii", a explicat Rudolf Fedorovici. Există şi meserii pentru care nu diploma contează, ci performanţa. „Totul ţine de politica firmelor. Contează foarte mult încrederea pe care angajatorii o au în oamenii lor", a precizat consultantul.

Experienţa este cea mai importantă

Potrivit unui sondaj online realizat de site-ul de recrutare „MyJob", pentru aproape 60% din repondenţi, la angajare contează mai mult experienţa, şi mai puţin diploma. Pentru doar 11% din participanţii la sondaj, studiile superioare nu ajută la angajare. Peste jumătate din repondenţi sunt absolvenţi de facultate şi cu facultate în curs, în timp ce 13% au absolvit un masterat. Cei mai mulţi participanţi au între 3 şi 10 ani de experinţă în muncă.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite