Bacalaureat 2020. Subiectele la Limba română, la examenul de Bac. Ce spun specialiştii despre nivelul de dificultate DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru rezolvarea subiectelor la română, elevii au avut la dispoziţie trei ore
Pentru rezolvarea subiectelor la română, elevii au avut la dispoziţie trei ore

Subiecte Bacalaureat 2020. Absolvenţii de liceu susţin astăzi prima probă a examenului de maturitate – cea de Limba şi literatura română. La examen s-au înscris peste 155.500 de elevi, din care 31.800 din promoţiile anterioare. „O scrisoare pierdută”, de Ion Luca Caragiale, este unul dintre subiectele pe care tinerii le-au avut de rezolvat. Cerinţele sunt echilibrate, spun experţii.

UPDATE La prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat  - sesiunea iunie – iulie 2020 - au fost prezenţi 134.831 de candidaţi, în timp ce 3.643 de candidaţi au absentat, potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei şi Cercetării. 

Un singur candidat a avut temperatura peste 37.3 ̊C, potrivit aceleiaşi surse. Acesta este din Bistriţa Năsăud şi va susţine examenul în etapa specială, ce se va desfăşura în data de 6 iulie. 46 de candidaţi s-au aflat în izolare, iar alţi 5 în carantină. 

Pentru tentativă de fraudă au fost eliminaţi 85 de candidaţi. Drept consecinţă, aceştia nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat.

Subiectele şi baremul de corectare pentru proba de Limba şi literatura română au fost publicate la ora 15:00, pe subiecte.edu.ro, de către Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie. 

Următoarele probe se vor desfăşura conform următorului calendar: 

marţi, 23 iunie - Limba şi literatura maternă

miercuri, 24 iunie - proba obligatorie a profilului

joi, 25 iunie - proba la alegere a profilului şi a specializării

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ:

recunoaşterea/echivalarea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;

susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea;

obţinerea mediei 6 (cel puţin) la probele scrise.

Primele rezultate vor fi afişate marţi, 30 iunie, până în ora 12.00, iar cele finale vor fi anunţate duminică, 5 iulie.

La proba scrisă care a avut loc astăzi, elevii au avut de rezolvat trei subiecte, în funcţie de profilul absolvit: real sau umanist.

UPDATE: Profesoara Cristina Tunegaru spune că subiectul al III-lea primit de absolvenţii de la profilul real nu ar trebui să pună probleme: ”O scrisoare pierdută este un text care se studiază şi în clasa a VIII-a – când au făcut genul dramatic - şi la liceu. Elevii cunoşteau textul cu siguranţă. Chiar dacă nu l-au repetat acum, cu siguranţă au informaţii despre acest  text. S-a cerut prezentarea unor trăsături care permit încadrarea textului într-un curent literar – şi aici era vorba de realism – şi nu era deloc greu, pentru că e vorba de personaje care reprezintă tipologii umane şi elevii ştiu lucrul acesta. E vorba de descrieri, de tehnica detaliului, de faptul că acţiunea se petrece la finalul secolului XIX, în capitala unui judeţ de munte.”

De asemenea, adaugă profesoara, unul dintre subpunctele de la subiectul I nu e deloc dificil. ”Pentru că au avut un fragment de memorii şi cerinţele sunt pe baza textului. Un singur exerciţiu cere un răsspuns mai amplu, e vorba de ultimul exerciţiu – se cere un răspuns în 30-50 de cuvinte. Altfel, trebuie să citească textul cu atenţie, să facă deducţii şi să identifice răspunsurile în text. Deci, un elev care are competenţele de a înţelege un text literar nu are aici nicio dificultate. Adică cineva care nu e analfabet funcţional”, mai spune Cristina Tunegaru. 

Tot la subiectul I elevii au avut de construit un text argumentativ în care să arate care este contribuţia mass-media în formarea unei imagini publice. ”Dacă elevul ştie limba română şi are capacitatea de a construi argumente, de a formula o opinie, nu era deloc greu. Opinia este personală, un argument trebuie selectat din textul dat şi celălalt trebuie să facă referire la experienţa proprie.  Deja dacă elevii au făcut până aici trec Bacalaureatul pentru că au nota 6. Celelalte subiecte referitoare la interpretarea textului literar adaugă notei”, conchide profesoara de limba română. 

Mihaela Apetrei, filolog şi scriitoare spune că subiectele date la profilul Real sunt echilibrate.

„Subiectele au grad mediu de dificultate şi nu presupun altceva decât să fi existat un studiu constant în ultimii doi ani de liceu, fără eforturi extraordinare. Sunt echilibrate şi pot fi rezolvate destul de uşor dacă textele şi cerinţele sunt citite cu atenţie. Eseul de opinie are o temă generoasă şi actuală, deci abordarea lui nu va pune probleme elevilor, iar eseul argumentativ nu are cerinţe speciale, este în nota celor studiate la clasă.”, arată Apetrei.

Candidaţii care au susţinut, luni, proba la Limba şi literatura română a examenului de Bacalaureat au avut de rezolvat subiecte care au inclus un fragment din "Amintiri despre G. Călinescu" de Mircea Bandu, un altul din "Arhanghelii" de Ion Agârbiceanu şi de redactat un eseu despre o comedie studiată.

La primul subiect al probei de Limba şi literatura română a Bacalaureatului, candidaţii au avut de rezolvat mai multe cerinţe pornind de la un fragment din "Amintiri despre G. Călinescu" de Mircea Bandu.

Rezolvarea acestor cerinţe însumează 50 de puncte.

La subiectul al doilea, de 10 puncte, elevilor li s-a cerut să prezinte perspectiva narativă dintr-un fragment din "Arhanghelii" de Ion Agârbiceanu.

Cel de-al treilea subiect a prevăzut redactarea unui eseu de minimum 400 de cuvinte, în care candidaţii să prezinte particularităţi ale unei comedii studiate. Acest subiect a fost notat cu 30 de puncte.

Subiectele la română la BAC 2020 primite de elevii de la profilul real:
 

Subiectele la română la BAC 2020 primite de elevii de la profilul umanist:

Subiectele la BAC Română au fost aceleaşi la profilul real şi la profilul umanist. Singura diferenţă a fost la subiectul al III-lea, unde a picat comedia, însă cerinţa a fost diferită.

UPDATE: ”La profilul umanist s-a cerut prezentarea particularităţilor de construcţie a unui personaj dintr-o comedie. Elevii puteau alege acelasi text, "O scrisoare pierdută" de Caragiale”, explică profesoara Cristina Tunegaru. 

Trebuiau urmărite elementele de construcţie a unui personaj. ”Caracterizarea personajului, modalităţile de construcţie, plus comentarii şi interpretarea câtorva scene din text. Asta înseamnă că e nevoie ca textul să fie cunoscut foarte bine”, conchide profesoara. 

Potrivit Mihaelei Apetrei, şi subiectele de la profilul umanist sunt în linia anilor trecuţi. ”Singura diferenţiere este la ultimul subiect, unde cei de la uman au o cerinţă un pic mai solicitantă.”

sub BAC uman 1
sub BAC uman 2

 La această primă sesiune s-au înscris 123.800 de candidaţi din promoţia curentă, dar şi 31.800 de candidaţi din promoţiile anilor trecuţi, potrivit cifrelor oficiale. Examenul este organizat în 1.095 centre de examen. În Bucureşti, susţin probele peste 17.000 de candidaţi. 

 

„Speră să ia Bac-ul mai uşor“

Profesorul Ştefan Vlaston, expert în educaţie, oferă o posibilă explicaţie a numărului mult mai mare de înscrişi anul acesta la examenul de maturitate: „Speră să ia Bacalaureatul mai uşor. Mizează pe faptul că e pandemie şi profesorii vor fi mai miloşi”, spune Vlaston.

 

Este important de ştiut însă şi care este numărul total al elevilor înmatriculaţi în clasele a XII-a şi a XIII-a pentru că, în acest fel, vom avea un procent corect al celor promovaţi. „Vă spun eu ce vor face. Vor raporta numărul promovaţilor la numărul înscrişilor, iar cei care au fost în clasa a XII-a, dar nu au vrut să se înscrie pentru că erau siguri că nu iau examenul, pe aceştia nu-i bagă nimeni în seamă. Şi procentele sunt clar distincte. Am făcut socoteli în anii trecuţi – ei dădeau 68%, mie îmi ieşea 50%, dacă îi socoteam şi pe cei care renunţat să mai vină la examen pentru că ştiau că nu-l iau. Cu acei elevi ce se întâmplă? Statul îi ignoră pur şi simplu pe aceştia. Consideră că dacă nu s-au înscris la examen e problema lor, nu a statului. Or, nu este aşa”, semnalează expertul o posibilă eroare de apreciere.

 

Examenul a început la ora 9.00

Probele de examen vor începe la ora 9.00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8.30. Întrucât examenul de anul acesta are loc în plină pandemie, elevii sunt nevoiţi să vină mai devreme pentru a trece prin triajul epidemiologic. Cei care vor avea o temperatură corporală peste 37,3 grade Celsius nu vor putea intra în examen, urmând să susţină Bac-ul în sesiunea specială, începând cu data de 6 iulie.

 

Şcolile trebuie să asigure măşti de protecţie elevilor şi dezinfectante pentru mâini, şi este responsabilă pentru dezinfecţia suprafeţelor, atât din sălile de examen – pupitre, mese, scaune – cât şi a celorlalte care sunt frecvent atinse – clanţe, mânere de la geamuri, pervazuri. 

 

Tot unitatea şcolară trebuie să stabilească intrările, ieşirile, sensul de deplasare al elevilor pe coridoare către sălile de clasă şi spre alte încăperi şi să le semnalizeze corespunzător. Săpunurile, prosoapele de hârtie, dispenserele cu dezinfectant trebuie să existe în permanenţă şi să fie reîncărcate. 

 

Între candidaţi trebuie să existe o distanţă pe rânduri şi între rânduri de doi metri, în sălile de clasă. Pupitrele candidaţilor trebuie bine semnalizate, aceştia fiind îndrumaţi direct la locul destinat de către cadrele didactice. 

Proba scrisă durează trei ore

Candidaţii au la dispoziţie trei ore pentru a rezolva subiectele, din momentul în care le primesc. Toate sălile de examen sunt supravegheate video şi audio. 

 

Potrivit metodologiei de examen, elevii pot folosi pentru rezolvarea subiectelor doar cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru desene, doar creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen. Pentru elevii care solicită şi primesc aprobarea Comisiei Naţionale de Organizare a Examenului de Bacalaureat în vederea susţinerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă după finalizarea ultimei probe prevăzute în calendarul de desfăşurare a Bacalaureatului.

Trişorii, eliminaţi şi de la următoarele două sesiuni de Bac

Candidaţii nu au voie în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe sau genţi. Totodată, sunt interzise manualele, dicţionarele, notiţele, însemnările, precum şi orice mijloc electronic de comunicare, de la telefoane şi tablete, la stick-uri de memorie. Elevii nu au voie să se consulte unul cu altul şi nici să comunice cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Cei care vor fi prinşi că nu respectă aceste recomandări vor fi eliminaţi din examen, fără drept de a mai participa în următoarele două sesiuni ale Bacalaureatului. 

 

Media generală de promovare a Bacalureatului este 6. La fel ca şi la Evaluarea Naţională, rezultatele candidaţilor vor fi anonimizate. 

 

Calendar Bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2020

 

22 iunie – proba scrisă la Limba şi literatura română

23 iunie – proba scrisă la Limba şi literatura maternă

24 iunie – proba scrisă obligatorie a profilului

25 iunie – proba scrisă la alegere a profilului şi a specializării 

30 iunie (până la ora 12.00) – afişarea rezultatelor

30 iunie (între orele 16.00 şi 20.00) – 1 iulie (până la ora 12.00) – depunerea contestaţiilor

5 iulie – afişarea rezultatelor finale 

 

Calendarul sesiunii speciale de Bacalaureat

 

29 iunie - 03 iulie – înscrierea candidaţilor

06 iulie – proba scrisă la Limba şi literatura română

07 iulie – proba scrisă obligatorie a profilului

08 iulie – proba scrisă la alegere a profilului

09 iulie – proba scrisă la Limba şi literatura maternă

10 iulie (până la ora 12.00) – afişarea rezultatelor

10 iulie (între orele 16.00 şi 19.00) – depunerea contestaţiilor

12 iulie (după ora 12.00) – afişarea rezultatelor finale

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite