Bacalaureat 2019. Absolvenţii clasei a XII-a au susţinut proba la Limba Română. Ce subiecte au primit elevii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bacalaureat 2019. Pentru susţinerea probelor scrise s-au înscris 136.087 de candidaţi din toate promoţiile. Sunt 116.316 candidaţi din promoţia curentă şi 19.771 din promoţiile anterioare. De la ora 15:00, la Adevărul Live, rezolvăm subiectele de la Limba şi literatura Română.

Vezi aici rezolvarea subiectelor la Limba Română

Ministerul Educaţiei a publicat subiectele şi baremul de corectare. 

Subiecte Română BAC - real

Barem Subiecte Limba Română BAC - profilul real

Subiecte Română BAC - uman

Barem Română Bac - Uman

UPDATE 13:07 Subiectele la Limba şi literatura română la profilul real  

bac romana 2019/catalin osiceanu
subiecte bac 2019.2/osiceanu

FOTO: pagina personală Cătălin Osiceanu

UPDATE 13:34. Un candidat a fost dat afară din examen, pentru că a intrat cu telefonul în sală, la proba de Limba şi literatura română, potrivit Inspectoratului Şcolar al Municipiului Buucreşti. 

UPDATE 12:45. Modalitatea de rezolvare a subiectelor la Limba şi literatura română va fi explicată de un profesor de la Colegiul Naţional I.L. Caragiale din Capitală. Mai multe detalii aflaţi - aici

UPDATE 13:00 Inspectoratul şcolar municipal transmite că un număr de 13.287 de elevi s-au înscris la proba de luni, însă prezenţi au fost doar 13.040. Un elev a fost eliminat pentru fraudă în examen. Acesta nu a copiat, însă avea telefonul asupra lui şi a uitat să îl predea la intrarea în sala de examen. 

UPDATE 12:30 Copiii au avut de realizat, la primul subiect, un eseu argumentativ privind pregatirea pentru un discurs si exercitii pe text la prima vedere. Textul la prima vedere a fost „Amintiri de la Junimea din Iasi”, de George Panu.

Subiectul al doilea a fost comun pentru ambele profile: perspectiva narativa dintr-un text de Mihail Sadoveanu, un fragment din "Venea o Moara pe Siret".

De asemenea, la subiectul 3, elevii au avut de realizat un eseu pe baza unui text apartinand autorilor George Bacovia sau Lucian Blaga pentru profilul Real si Tudor Arghezi sau Ion Barbu la Uman. Un dascăl consideră că subiectele nu sunt pe placul elevilor.  

În ceea ce priveşte primul subiect, elevii au avut de argumentat dacă este nevoie de o pregătire riguroasă pentru a susţine un discurs. Elevii puteau aduce argumente şi din text dar şi din experienţa personală. Textul argumentativ nu este chiar uşor pentru elevi, consideră dascălii. Elevii trebuiau să scrie coerent şi logic şi să respecte structura textului argumentativ: ipoteză, introducere, cuprins şi încheiere.  

UPDATE 10.00 La profilul real: George Bacovia şi Lucian Blaga. La profilul uman: Tudor Arghezi şi Ion Barbu

La Adevărul Live, de la ora 15:00, profesoara de Limba şi literatura Română, de la Colegiul Naţional I.L. Caragiale din Capitală va arăta cum trebuiau rezolvate subiectele care au picat astăzi absolvenţilor de clasa a XII-a. 

Bacalaureat 2019, sesiunea iunie-iulie, începe astăzi, 1 iulie, cu testul la Limba şi literatura română. Marţi, 2 iulie, se va susţine proba la Limba şi literatura maternă (maghiară, germană, sârbă, croată, slovacă, turcă, ucraineană şi italiană). 

Miercuri, 3 iulie, Bacalaureat 2019 continuă cu proba obligatorie a profilului, iar ultimul test va joi, 4 iulie, la alegerea profilului.

Afişarea primelor rezultate, în centrele de examen şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 8 iulie (ora 12:00). Contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00-16:00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 13 iulie.

Bacalaureat 2019. Regulile pe care trebuie să le respecte elevii

Accesul candidaţilor în centrele de examen la probele scrise se face în intervalul 7:30 - 8:30 pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie. Timpul destinat redactării unei lucrări scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. Pentru rezolvarea subiectelor candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.

Toate sălile de examen au în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio. 

Nu este permis accesul cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.

În acelaşi timp, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise.

Drept consecinţă, nu vor mai putea participa la probele următoare şi vor fi lipsiţi de posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. De asemenea, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului.

Bacaluare 2019. Cum se promovează

Ministerul Educaţiei anunţă că a pus la dispoziţia celor interesaţi o linie TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncţionalităţi pe durata probelor scrise. Numărul va fi disponibil în perioada 1 - 4 iulie, între orele 8:00 - 16:00.

Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiţii: susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea; obţinerea mediei 6 (cel puţin) la probele scrise.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite