BAC-ul olimpicilor 2019. Subiecte şi bareme la proba la alegere a profilului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
examen

Proba scrisă a Bacalaureatului, probă la alegere a profilului şi specializării, a fost susţinută azi de elevii olimpici în sesiunea specială. Cei care au ales să dea examen din disciplina „Sociologie”, au avut examen cu Subiectul I de tip grilă. Elevii au avut 10 întrebări, fiecare cu câte 4 variante de răspuns.

UPDATE Ministerul Educaţiei a publicat subiectele şi baremele pentru proba la alegere a profilului. 

La Geografie subiectele au fost accesibile şi un elev bun ar fi putut lua cu uşurinţă nota 10. „Subiectele sunt în conformitate cu programa, iar prin conţinut, nivelul de dificultate este mediu spre inferior. În mod normal, nu ar trebui să pună probleme deosebite nici elevilor cu o pregătire modestă. Spre exemplu, au de comparat clima din două state aflate în regiuni geografice diferite (Irlanda şi Grecia) şi relieful dintr-o subunitate de podiş (Podişul Târnavelor) şi o subunitate montană (Grupa Nordică a Carpaţilor Orientali).

În general, se pune accentul pe denumirile statelor, oraşelor-capitală, unităţilor/subunităţilor de relief şi pe aspectele demografice şi economice” a explicat profesorul de Geografie de la Colegiul Naţional „I. L. Caragiale“, Ion Mărculeţ. 

La Biologie şi Anatomie subiectele au fost destul de solicitante pentru elevii cu pregătire medie. „Nota 5 şi nota 6 se putea lua uşor, atât la biologie vegetală cât şi la anatomie. Pentru note mai mari elevii trebuiau să fie destul de bine pregătiţi fiindcă erau mai multe elemente dificile. Per total, elevii au fost trecuţi prin aproape toată materia, timpul fiind suficient pentru rezolvare. La anatomie elevii au fost trecuţi prin toate sistemele (digestiv, respirator etc.). Aici elevii trebuiau să acorde o atenţie sporită subiectului I, primul subpunct le dădea de gândit. Subiectul II, atât la anatomie, cât şi la biologie, a fost cel obişnuit, ca şi până acum. Subiectele nu au fost dificile pentru elevii care se pregătesc să dea la medicină, dar pentru restul elevilor acestea au fost destul de solicitante”, a precizat profesorul de Biologie de la Colegiul Naţional „I.L Caragiale“ din Capitală, Ionela Cociorva. 

„Subiectele de anul acesta nu sunt foarte diferite de cele de anul trecut. Un copil pregătit putea lua o notă mare. Un copil mai puţin pregătit putea lua nota 5 sau 6 destul de uşor. Pentru nota 7 sau 8  trebuia să fi învăţat, era suficient să nu fii atent la calcule pentru a nu lua punctajul maxim.

La Mecanică subiectele au fost relativ simple, La Termodinamică, subiectul 4, problema e, solicita un calcul suplimentar. La optică subiectul 2, cerinţa d a fost mai complicat. Cerinţele au fost clare, la fel şi baremul” a spus profesorul de Fizică  de la Colegiului Tehnic Ion Mincu din Craiova, Aurel Băbălean. 

Liceenii de la profilul real din filiera teoretică, de la profilul tehnic şi profilul resurse naturale şi protecţia mediului din filiera tehnologică şi de la profilul militar din filiera vocaţională au putut alege între  Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică. În ceea ce îi priveşte pe absolvenţii de la profilul umanist din filiera teoretica, de la profilul servicii din filiera tehnologică şi din toate profilurile şi specializările din filiera vocaţională, (cu excepţia celui menţionat mai sus), aceştia au avut de ales dintre Geografie, Filosofie, Logică şi argumentare, Economie, Psihologie şi, după caz, Sociologie. 

Cei care au ales să dea examen din disciplina „Sociologie”, au avut examen cu Subiectul I de tip grilă. Elevii au avut zece întrebări, fiecare cu câte patru variante de răspuns. Coincidenţă sau nu, de data aceasta examenul la disciplina Sociologie a conţinut subiecte care par foarte adaptate la discuţiile din spaţiul public, fiind despre Biserică şi ce înseamnă secularizare, scopul unui partid politic, protestele pe care le pot face angajaţii cărora li se taie salariul sau cauzele sărăciei.

Următorul examen va avea loc joi, 30 mai, la Limba şi literatura maternă. Afişarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 31 mai (până la ora 12:00), depunerea eventualelor contestaţii fiind programată în cursul aceleiaşi zile (12:00 – 14:00). În intervalul 31 mai – 5 iunie vor fi soluţionate eventualele contestaţii şi afişate rezultatele finale.

Anatomie şi fiziologie umană, genetică şi ecologie umană

Biologie vegetală şi animală

    

Chimie anorganică 

    

Chimie organică 

 Economie 

    

Fizică - profil tehnologic

Fizică - profil teoretic

 Geografie

 Informatică - profil real

  

Informatică - Ştiinţe ale Naturii 

Logică 

    

 Sociologie

  

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite