BAC 2017. Tot ce trebuie să ştii despre competenţele digitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Certificatele ECDL sau IC3 scutesc elevii de evaluarea competenţelor digitale.
Certificatele ECDL sau IC3 scutesc elevii de evaluarea competenţelor digitale.

Câţiva dintre absolvenţii de clasa a XII-a au susţinut vineri proba de evaluare a competenţelor digitale, iar restul suţin examenul pe 12 sau pe 13 iunie.

Anul acesta, evaluarea competenţelor digitale a început pe 9 iunie, continuă pe 12 şi se termină pe 13. Proba aceasta se desfăşoară în laboratoarele de informatică din unităţile de învăţământ liceal, iar aceste săli vor fi dinainte pregătite de comisia de bacalaureat. 

Aceasta se va asigura că toate calculatoarele au soful necesar pentru rezolvarea problemelor, că există conectare la internet pentru fiecare calculator. Totodată, la pregătirea calculatoarelor se va avea în vedere ca, în timpul probei, candidaţii să nu poată comunica între ei. Candidaţii sunt repartizaţi în săli, în ordine alfabetică, câte unul la calculator.

Elevii care promovează pe parcursul învăţământului preuniversitar examene cu recunoştere europeană pentru certificarea competenţelor digitale, au dreptul la recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene. Printre cele mai cunoscute certificate pentru competenţele digitale sunt ECDL (European Computer Driving Licence) şi IC3 (Digital Literacy Certification). Acestea se plătesc, sunt recunoscute internaţional şi au termen nelimitat, însă, elevii aleg să dea un astfel de examen doar ca să nu dea evaluarea competenţelor digitale, scutindu-i astfel de un drum la şcoală. 

Calendarul examenului de bacalaureat 

După proba orală la limba maternă şi evaluarea competenţelor digitale, absolvenţii de clasa a XII-a urmează să susţină 14 şi 16 probele pentru evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.  

Probele scrise vor începe pe 26 iunie cu cea la Limba şi literatura română şi vor continua până pe 30. Ziua de 27 este destinată probei la Limba şi literatura maternă, iar 28 iunie probei obligatorii a profilului (Matematică sau Istorie).  Ultimul examen este pe 30 iunie şi constă într-o probă la alegere a profilului şi a specializării. Mai exact, cei de la real au de ales între Fizică, Informatică, Chimie şi Biologie, iar cei de la uman între Geografie, Logică, Psihologie şi Economie.

Rezultatele vor fi afişate pe 5 iulie până la ora 16:00, iar depunerea contestaţiilor până la 20:00. Rezultatele finale vor fi afişate pe 10 iulie. Anul acesta, la examenul de bacalaureat s-au înscris aproximativ 145.000 de absolvenţi, mai mulţi decât în 2016 când au susţinut probele doar 137.000

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite