Viitorul reglementării cazinourilor online în România: la ce să te aștepți până în 2025
0Lucrurile sunt imprevizibile, mai ales în cadrul jocurilor de noroc. Acest lucru a fost observat în mod evident. Și asta, mai ales în ultimii ani.
Deciziile legislative au reușit de fiecare dată să dea peste cap ordinea deja creată. Nu doar jucătorii au fost afectați, ci și cazinourile deopotrivă. Nu de puține ori, industria a fost învăluită în incertitudine.
Judecând din perspectiva conținutului, domeniul jocurilor de noroc este caracterizat de potențial. De cele mai multe ori, portofoliile includ jocuri dvariate, de diverse tipuri. Site-uri precum Slotist ajută jucătorii să facă alegeri informate. Recenziile cazinourilor sunt bine structurate și vin doar cu informații utile. Iar detalierea ofertelor și a jocurilor susțin facilitarea alegerilor.
Ultimele schimbări legislative
Legea nu a fost deloc miloasă cu jocurile de noroc. Ultimii ani au venit cu numeroase schimbări, mai mult sau mai puțin plăcute. Un prim pas efectuat a constat în modificarea taxelor. Comisioanele percepute jucătorilor au crescut în valoare. Au rămas tot trei praguri de impozitare, dar cu valori diferite. Limitele stabilite în retrageri sunt de trei feluri. Pot fi de 10.000 RON. Dar sunt impuse și limite mai mici și peste 66.750 RON.
Dar a fost doar un început. Și depunerile jucătorilor sunt comisionate. Comisionul de 2% din depunere este numit în industrie „taxă de viciu”. La prima vedere nu pare mult. În cazul sumelor mari, aceasta este resimțită din plin. Decizia a stârnit reacții negative. Însă, puși în fața faptului împlinit, toți s-au conformat.
Schimbările au continuat. Următorul pas a constat în creșterea taxelor percepute de la cazinouri. Au fost crescute taxele de autorizare, dar și cele percepute pentru categoriile de joc. Sumele sunt foarte mari. Industria poate genera câștiguri foarte mari. Atât operatorii de clasa I, cât și cei din a II-a, au fost afectați financiar.
Un mare dezavantaj constă în creșterea considerabilă a taxei de autorizare. În anii trecuți, aceasta varia în funcție de cifra de afaceri. Mai nou are valoare fixă. Aceasta este de 300.000 de euro. În paralel, și garanțiile au crescut destul de mult. Sumele sunt mari, dar totuși nu sunt o piedică. Noi cazinouri continuă să apară.
În anul curent deciziile au continuat să apară. Au fost impuse noi condiții cu privire la publicitate. Este o măsură ce ar trebui să descurajeze dependența față de jocurile de noroc. Astfel, nu mai sunt afișate nenumărate panouri publicitare prin orașe. Mai mult, reclamele TV se pot difuza doar între anumite ore. Iar în interiorul sălilor, nu se mai pot vinde produse alcoolice.
Printre ultimele decizii se numără și cea de restrângere a numărului sălilor de joc. Drept urmare, pe 29 aprilie a intrat în vigoare o nouă lege. Aceasta prevede că în localitățile cu mai puțin 15.000 de locuitori nu pot rămâne deschise sălile de joc. A fost o nouă lovitură pentru industrie. Chiar și așa, lucrurile merg înainte. Exact cum au mers și până acum. Legea are mici portițe de scăpare. Aceasta se aplică doar spațiilor autorizate după emiterea noii legi.
Ce proiecte sunt preconizate pentru viitor
Ordonanța de urgență nr.82/2023 a reușit să nască numeroase păreri negative. În ciuda acestui fapt, lucrurile evoluează bine în industrie. Pe viitor se anunță și alte modificări. La baza acestor decizii ar sta diminuarea dependenței de jocurile de noroc. Intențiile sunt pozitive pentru jucători. Dar, cazinourile pierd probabil cel mai mult.
Una din viitoarele decizii prevăd modificarea din nou al fondului de garantare al cazinourilor. Se prevede ca din ianuarie 2025, acesta să crească la 2 milioane de euro. Suma este foarte mare, chiar dacă și încasările sunt mari. Se prevăd și noi reglementări cu privire la publicitate. Scopul este restrângerea acesteia cât mai mult cu putință.
Este posibil ca până anul viitor să fie închise sălile aflate în apropierea școlilor. Distanța prevăzută în interdicție este de 300 de metri. Deși nu a fost aprobată, există posibilitatea să fie readusă în discuții. Astfel de noi decizii ar putea apărea oricând. Viitorul jocurilor de noroc este unul imprevizibil. Este un domeniu avut în permanență în vedere.
Cum evoluează industria în prezent?
Jocurile de noroc sunt o ramură puternică. În ciuda tuturor schimbărilor, continuă să se dezvolte. Este unul din principalii pioni ce aduc sume mari la bugetul statului. La nivel global, industria are o valoare de 97,70 miliarde de dolari. Se epresupune că aceasta va continua să crească. Rata de creștere preconizată este de aproximativ 6,46%.
Trendurile din industrie stau la baza acestor creșteri. Accesibilitatea sporită a cazinourilor susțin acest avans. Jucătorii au acces necondiționat la jocuri datorită dispozitivelor mobile. Este un aspect ce favorizează jocul. În plus, îmbunătățirea tehnologică nu face decât să înlesnească acest lucru. Performanța platformelor și a dispozitivelor sunt două obiective mereu de actualitate.
În încheiere
Pe piață, există 32 de operatori de jocuri de noroc autorizați. Numărul nu este unul mic deloc. Numărul platformelor de joc este mai mare. Iar acest lucru dovedește reziliența jocurilor de noroc. Schimbările legislative vor influența mereu. Până acum, acest domeniu a dat dovadă că poate face față oricărui lucru. Anul viitor poate veni cu noi moduri. Dra și atunci, se vor găsi diverse căi de a continua și de a îndeplini obiectivele propuse.