Valoarea deducerii personale de bază aplicată salariului crește de la 1 ianuarie 2025

0
Publicat:

Deducerea personală este una dintre facilitățile fiscale care ar trebui cunoscută de către orice angajat și angajator, cu impact semnificativ asupra impozitelor, care influențează și valoarea salariului net.

Un calculator numeric așezat peste mai multe bancnote de 50 și 100 de lei
Valoarea deducerii personale de bază, aplicată salariului, crește de la 1 ianuarie 2025

Potrivit art. 77 din Codul Fiscal, deducerea personală este o formă de ajutor financiar acordată de Guvern anumitor categorii de persoane fizice. Concret, cei care beneficiază de deducere personală plătesc un impozit mai mic la stat, deci obțin un salariu net lunar mai mare.

Această deducere personală cuprinde deducerea personală de bază şi deducerea personală suplimentară şi se acordă numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcția de bază, pentru fiecare lună a perioadei impozabile.

Deducerea personală de bază

De deducerea personală de bază poate beneficia angajatul care are un venit lunar brut cu cel mult 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară. Procentul aplicat poate să difere în funcție de câte persoane are angajatul în întreținere și se stabilește potrivit unui tabel de deducere fiscală prevăzut de Codul fiscal.

De la 1 ianuarie 2025, salariul minim brut pe țară este de 4.050 de lei. Așadar, dacă ai un salariu brut de 5.000 de lei, de exemplu, poți să beneficiezi de deducere personală chiar dacă nu ai nicio persoană în întreținere.

Ce persoane pot fi luate în întreținere pentru deducere personală

Pentru a beneficia de deducere personală, persoanele aflate în întreținerea contribuabilului pot fi: soţia/soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv. Important de menționat este și faptul că atunci când vorbim despre persoane aflate în întreținere, nu este neapărat necesar ca acestea să aibă domiciliul împreună cu salariatul care beneficiază de deducere personală.

Valoarea deducerii personale de bază se majorează la fiecare creștere a salariului minim brut. Creșterea salariului minim de la 3.700 de lei, cât e în prezent, la 4.050 de lei va avea loc la 1 ianuarie 2025.

Valoarea deducerii personale de bază diferă în funcție de numărul persoanelor aflate în întreținerea salariatului, după cum urmează:

- angajat fără persoane în întreținere și care are salariul minim brut pe țară: deducere de 20% din salariul brut (810 lei, față de 740 de lei acum); 

- angajat cu o persoană în întreținere și care are salariul minim brut pe țară: deducere de 25% din salariul brut (1.013 lei, în creștere de la 925 lei); 

- angajat cu două persoane în întreținere și care are salariul minim brut pe țară: deducere de 30% din salariul brut (1.215 lei, în creștere de la 1.110 lei);

- angajat cu trei persoane în întreținere și care are salariul minim brut pe țară: deducere de 35% din salariul brut (1.418 lei, în creștere de la 1.295 lei); 

- angajat cu patru sau mai multe persoane în întreținere și care are salariul minim brut pe țară: deducere de 45% din salariul brut (1.823 de lei, în creștere de la 1.665 de lei); 

Documente necesare obținerii deducerii personale 

Angajații care îndepinesc criteriile pentru a beneficia de deducere personală, trebuie să depună la angajator o declarație pentru obținerea deducerii personale trebuie să includă următoarele informații pentru deducere impozit copil:

  • numele și prenumele tău;
  • adresa de domiciliu;
  • CNP-ul salariatului;
  • numele și prenumele copilului;
  • data nașterii copilului;
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite