Ungaria a decis să plafoneze preţurile la combustibil: „Sperăm că măsura va ajuta economia şi va reduce inflaţia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Guvernul Ungariei va plafona preţurile combustibililor pentru a proteja consumatorii de creşterea semnificativă a preţurilor şi a ţine sub control majorarea inflaţiei, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, transmit MTI şi Reuters.

Potrivit sursei citate, în perioada 15 noiembrie - 15 februarie, preţurile la benzină şi motorină nu pot depăşi 480 forinţi (1,30 euro sau 1,54 dolari) pe litru la benzinării, sub preţurile actuale, de peste 500 forinţi.

„Sperăm că această măsură va ajuta economia şi ar putea de asemenea contribui la reducerea inflaţiei", a declarat Gergely Gulyas, reiterând că Ungaria va continua cu îngheţarea preţurilor cu amănuntul pentru energie, pe fondul creşterii facturilor la energie în Europa, transmite Agerpres.

Acţiunile firmei energetice MOL au scăzut cu 6,35%, la 2.508 forinţi, după anunţul cu plafonarea preţurilor combustibililor. Un purtător de cuvânt al MOL a refuzat să comenteze informaţia.

Datele publicate săptămâna aceasta arată că rata anuală a inflaţiei în Ungaria a urcat la 6,5% în octombrie, peste estimări, după o creştere de 30,7% a preţurile combustibililor, care a dus preţurile peste nivelul psihologic de 500 forinţi pe litru.

Unii economişti spun că Banca Centrală a Ungariei, care a început în iunie majorarea ratelor dobânzilor, ar putea fi forţată să majoreze semnificativ dobânzile la şedinţa de săptămâna viitoare, a ţine sub control inflaţia şi a sprijini forintul, care s-a depreciat faţă de euro.

Moneda euro este cotată la 365,15 forinţi joi, pe fondul incertitudinilor privind disponibilitatea Băncii Ungariei de a urma exemplu altor bănci centrale din regiune în înăsprirea agresivă a politicii monetare.

În ceea ce priveşte România, în septembrie 2021 ţara nostră s-a aflat pe locul doi în UE la creşterea preţurilor la combustibili, înregistrând un avans de 29%. Pe locul 1 s-a aflat Luxembourg, cu o creştere de 31%, arată fatele Eurostat.

Cele mai mici creşteri anuale de preţuri s-au înregistat în Italia, Finlanda şi Grecia (18%), precum şi în Irlanda (15%).

La începutul lunii octombrie, preţul benzinei a atins în România maximul ultimilor 7 ani, iar cel al motorinei maximul ultimilor 3 ani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite