UE ajută fermierii din blocul comunitar afectaţi de conflictul din Ucraina. De ce fonduri vor beneficia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Uniunea Europeană urmează să distribuie 500 de milioane de euro pentru a ajuta fermierii să crească culturi pe terenurile necultivate, ca parte a măsurilor de a atenua creşterea preţurilor alimentelor şi potenţialul deficit care ar putea rezulta în urma conflictului din Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit sursei citate, propunerile publicate miercuri de Comisia Europeană includ şi asistenţă acordată Ucrainei pentru a-i ajuta pe fermieri săi să însămânţeze porumb, grâu şi floarea soarelui.

Ucraina este un important producător de grâu şi de porumb şi este primul exportator din lume de ulei de floarea-soarelui, însă sectorul său agricol a fost puternic lovit de invazia rusă începută la 24 februarie.

Oficialii UE au subliniat că nu există un pericol imediat la adresa securităţii alimentare a blocului comunitar, ţinând cont că UE este un exportator net de cereale, precizează Agerpres.

Totuşi, în condiţiile în care fermierii se confruntă cu preţuri mai ridicate la combustibili şi nutreţuri, Uniunea Europeană va distribui celor 27 de state membre 500 de milioane de euro pentru a-i ajuta pe cei care sunt cei mai loviţi de criză, mai ales pe cei implicaţi în producţia ecologică.

Ţările membre UE pot adăuga încă un miliard de euro la bugetul de sprijin al fermierilor.

De asemenea, UE va permite temporar fermierilor să crească culturi pe cele aproape 6% suprafeţe agricole care nu sunt cultivate pentru sprijinirea biodiversităţii.

Comisia Europeană speră că, alături de exporturile record ale Indiei, să acopere o parte din cele 20 de tine de grâu pe care le exporta în mod normal Ucraina.

Executivul comunitar a propus un program de sprijin de urgenţă pentru Ucraina, de 330 de milioane de euro, o parte din bani fiind sprijin pentru fermieri.

Luni, comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a transmis că Uniunea Europeană vrea să îi sprijine pe agricultorii ucraineni să îşi pregătească viitoarele recolte în ciuda războiului, în special furnizându-le carburant şi îngrăşământ.

„Le vom oferi un ajutor agricultorilor ucraineni, care au nevoie de 50.000 de tone de carburant pentru a-şi lucra la minimum terenurile şi pentru a-şi menţine producţia la niveluri minime de supravieţuire", a anunţat comisarul european.

„Tranzitul ajutorului pe teritoriul Poloniei este soluţia cea mai eficientă din punct de vedere logistic", iar Varşovia „este pregătită să participe", a adăugat Wojciechowski, subliniind că timpul presează în ceea ce priveşte însămânţările de primăvară.

Potrivit datelor transmise de firma de consultanţă în agricutură, APK - Inform, Ucraina va exporta probabil doar 200.000 de tone de grâu în perioada martie-iunie, deoarece porturile sale la  Marea Neagră sunt blocate în urma invaziei armatei ruseşti.

Ucraina este un mare producător şi exportator mondial de cereale şi uleiuri vegetale, însă oficialii şi fermierii se aşteaptă ca în 2022 recoltele şi exporturile sale să scadă din cauza războiului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite