Ucraina a exportat peste 1 milion de tone de cereale în aprilie. Ce spun autorităţile despre furtul de cereale din timpul conflictului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ucraina a semănat aproximativ 7 milioane de hectare de culturi de primăvară până la momentul actual în 2022, cu 25-30% mai puţin decât în aceeaşi perioadă în 2021, şi a exportat 1,090 milioane de tone de cereale în aprilie, a declarat, luni, ministrul ucrainean al Agriculturii Mikola Solskii.

Oficialul a salutat „interesul şi înţelegerea” arătate de România cu privire la exporturile de cereale din Ucraina şi a subliniat că porturile baltice reprezintă cea mai avantajoasă alternativă, relatează Reuters.

Acesta a mai menţionat importanţa exporturilor de cereale din Ucraina prin România, în contextul în care Rusia blochează porturile ucrainene, însă a precizat că aceste exporturi ar putea fi îngreunate în două luni de exporturile noii culturi de grâu din România şi Bulgaria, transmite News.ro.

„Campania de semănat se desfăşoară activ, în pofida dificultăţilor asociate în primul rând cu logistica.”, a declarat Solskii într-o conferinţă de presă.

Ministrul ucrainean al Agriculturii a mai spus că semănatul din acest an nu s-a ridicat la acelaşi nivel calitativ ca cel de anul trecut, iar suprafaţa pe care a fost semănat porumbul a fost mai mică.

Făcând referire la acuzaţiile potrivit cărora Rusia a furat cereale din Ucraina în timpul războiului, Solskii a precizat că Ucraina consideră că orice nave care transportă cereale prin portul Sevastopol din regiunea Crimeea sunt furate.

„Căutăm soluţii pentru ca cerealele furate să poată fi confiscate rapid.”, a spus ministrul, fără a oferi detalii.

Rusia, care a anexat Crimeea de la Ucraina în 2014, a negat că a furat cereale ucrainene. Invazia Rusiei în Ucraina în luna februarie a sporit volatilitatea pieţelor financiare internaţionale. Preţurile mărfurilor au crescut, iar logistica a fost afectată.

Aproximativ 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina şi nu pot părăsi ţara din cauza provocărilor la nivelul infrastructurii şi a porturilor blocate de la Marea Neagră, inclusiv Mariupol, a transmis, la sfârşitul săptămânii trecute, Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO), relatează Reuters.

„Este o situaţie aproape grotescă la care asistăm în acest moment în Ucraina, cu aproximativ 25 de milioane de tone de cereale care ar putea fi exportate, dar care nu pot părăsi ţara pur şi simplu din cauza lipsei de infrastructură, a porturilor blocate.”, a declarat Josef Schmidhuber, director adjunct al FAO , Divizia Pieţe şi Comerţ.

Schmidhuber a spus că această situaţie ar putea exacerba lipsa spaţiilor de depozitare în timpul următoarei recolte din iulie şi august.

„În pofida războiului, condiţiile de recoltare nu sunt atât de alarmante. Acest lucru ar putea însemna într-adevăr că nu există suficientă capacitate de depozitare în Ucraina, mai ales dacă nu există un coridor de grâu deschis pentru exportul din Ucraina”, a spus reprezentantul FAO.

O altă îngrijorare este faptul că unele depozite de cereale au fost distruse în luptele din Ucraina, a adăugat el, fără a oferi detalii.

Ucraina a fost al patrulea exportator mondial de porumb în sezonul 2020/21 şi al şaselea exportator de grâu, potrivit datelor Consiliului Internaţional al Cerealelor. Totuşi, de când Moscova a lansat aşa-numita „operaţiune militară specială” la sfârşitul lunii februarie, Ucraina a fost nevoită să exporte cereale pe calea ferată peste graniţa de vest sau din micile porturi fluviale dunărene.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite