Turcia cere Rusiei să amâne plățile pentru gaze până în 2024. Ungaria a reușit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii turci au cerut Rusiei să amâne o parte din plățile pentru gaze naturale, potrivit unor persoane familiarizate cu problema, scrie Bloomberg, după ce Ungaria a anunțat că a obținut amânarea.

Flacără deasupra unui turn dintr-o rafinărie
Gaze naturale Foto Shutterstock

Importatorul de energie de stat din Turcia, Boru Hatlari ile Petrol Tasima AS, sau Botas, încearcă să amâne unele dintre plăți până în 2024, potrivit uneia dintre persoane, care a vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece discuțiile despre plată sunt private. Discuțiile vin în urma unui acord între cele două țări care îi permite lui Botas să plătească 25% din obligațiile sale în ruble și nu în dolari.

Potrivit surselor citate de Bloomberg și news.am, nu este încă clar dacă se va ajunge la un acord în timpul acestor negocieri.

Potrivit unei surse familiare cu poziția Gazprom, Turcia nu a depus o petiție oficială către Rusia, iar aceasta din urmă nu va discuta problema amânării până când nu va primi o ofertă.

Dependența puternică a Turciei de importurile de energie a crescut presiunea asupra monedei și bugetului său. Lira turcească s-a depreciat cu peste 28% față de dolarul american în 2022, iar în august deficitul său comercial sa dublat cu peste 11,2 miliarde de dolari, comparativ cu aceeași lună a anului trecut.

Luna trecută, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că a discutat despre prețurile gazelor naturale cu președintele rus Vladimir Putin și că speră să obțină o reducere.

Ungaria a ajuns la un acord cu Gazprom pentru amânarea plăţilor

Compania de stat MVM din Ungaria a anunţat luni că a ajuns la un acord cu grupul rus Gazprom pentru amânarea plăţilor ce vizează livrările de gaze din iarnă, transmite Reuters.

Conform unui acord semnat anul trecut, înainte de declanşarea războiului din Ucraina, Ungaria primeşte 3,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an prin Bulgaria şi Serbia, la care se adaugă un miliard de metri cubi printr-o conductă din Austria. Acordul semnat de Ungaria cu Gazprom este pe o perioadă de 15 ani, precizează Agerpres.

După solicitarea din iulie a autorităţilor de la Budapesta, Gazprom a început să majoreze livrările către Ungaria, după ce anterior fuseseră majorate livrările prin gazoductul Turkstream.

Potrivit agenţiei EFE, la sfârşitul lunii august, Guvernul din Ungaria a semnat un acord cu Gazprom pentru creşterea volumului de gaze livrate de compania rusă de stat, nivelul maxim fiind majorat la 5,8 milioane metri cubi.

,,Guvernul a decis să cumpere mai multe gaze", a informat atunci şeful Diplomaţiei din Ungaria, pe contul său de Facebook. ,,S-a ajuns la un acord (cu Gazprom) pentru lunile septembrie şi octombrie", adăuga oficialul.

Astfel, factura Ungariei la gaze naturale a urcat cu 740 miliarde de forinţi (1,78 miliarde de dolari).

,,Pentru a atenua impactul creşterii preţurilor pe piaţă, MVM Group şi Gazprom au fost de acord cu amânarea plăţilor pentru viitoarea perioadă de iarnă. Includerea temporară a opţiunii de amânare a plăţii în contract sporeşte marja de manevră a MVM în finanţarea şi nivelul lichidităţii", se arată în comunicatul firmei ungare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite