Topul celor mai vechi afaceri de familie din lume. Tradiții de peste 400 de ani
0Afacerile de familie continuă să fie un motor important de creștere pentru economia globală. Cele mai mari 500 de afaceri de familie din lume generează venituri în valoare de 8,8 trilioane de dolari, o creștere de 10% față 2023, și au 25,1 milioane de angajați în 43 de jurisdicții.

Amploarea acestor afaceri de familie continuă să impresioneze, cu un venit mediu anual de 17,6 miliarde dolari și cu venituri de peste 5 miliarde dolari.
Veniturile agregate ale celor 500 de companii din Index ar echivala, în comparație cu PIB-ul pe țări, cu a treia cea mai mare economie a lumii, clasându-se doar după SUA și China.
Companiile din Indicele 2025 reprezintă un grup divers de sectoare și zone geografice, inclusiv companii cu sediul în 44 de jurisdicții - 47% cu sediul în Europa, 29% în America de Nord, 18% în Asia și 6% în restul lumii.
Chiar și în mediul de afaceri dificil de astăzi, fuziunile și achizițiile (M&A) rămân esențiale pentru strategia de creștere și capital a celor mai mari companii de familie din lume. Aproape jumătate (47%) dintre companiile incluse în indicele actual au fost implicate în cel puțin o tranzacție de fuziuni și achiziții în ultimii doi ani.
„Cele mai mari 500 de companii de familie sunt bine poziționate pentru a prospera ca contribuitori semnificativi la economia mondială prin creșterea, ocuparea forței de muncă și impactul lor în comunitățile în care își desfășoară activitatea”, se arată în studiul Global EY 500 Family Business Index, realizat de EY și Universitatea din St. Gallen.
Topul celor mai vechi afaceri de familie din lume
Întreprinderile de familie de top sunt adesea cunoscute pentru combinarea unui orizont de valoare pe termen lung cu o abordare agilă și inovatoare care generează avantaje strategice. Aceste atribute ajută la explicarea de ce 34% dintre companiile din indice au o moștenire de peste 100 de ani și un impresionant 85% funcționează de mai bine de 50 de ani. Astăzi, familia continuă să aibă control și influență substanțială în toate companiile din Indice, iar în peste 40% un membru al familiei deține și funcția de CEO.
Thomas Zellweger, președintele Departamentului de Afaceri de Familie la Universitatea din St. Gallen, comentează: „Afacerile de familie au o capacitate remarcabilă de a se adapta și de a prospera în medii dinamice. Concentrarea firmelor de familie pe supraviețuirea lor pe termen lung, combinată cu preocuparea ridicată pentru eficiență și practicile de finanțare conservatoare, pregătește multe dintre aceste firme pentru un succes continuu".
Corporația Takenaka din Japonia poartă coroana celei mai vechi întreprinderi de familie din Index, fiind în afaceri de 414 ani. Între timp, două companii europene au înregistrat mai mult de 300 de ani de activitate – firma germană de știință și tehnologie Merck (356 de ani) și compania franceză de investiții Wendel (320 de ani). Cea mai veche firmă americană din Index este producătorul de stivuitoare Hyster-Yale, care datează din 1844.
Europa găzduiește 47% din totalul afacerilor de familie
Companiile din Index au sediul în 44 de jurisdicții. Ca și în anii precedenți, Europa găzduiește cea mai mare proporție de întreprinderi din indice. Aproape jumătate (47%) dintre întreprinderi au sediul pe continent, Germania, Franța, Italia și Elveția fiind cele mai reprezentate sedii europene. America de Nord este sediul central pentru 29% dintre companii, în timp ce Asia găzduiește 18%.
SUA găzduiește 23% dintre companii, inclusiv cinci dintre cele mai mari 20 de companii din indice. SUA găzduiește un grup divers de companii care reprezintă lideri în sectoarele lor industriale care contribuie împreună cu aproximativ 30% din veniturile agregate ale indicelui.
Germania găzduiește 78 de companii și este a doua cea mai mare țară sediu. Germania găzduiește, de asemenea, cinci companii în top 20 al indicelui, printre care retailerul Schwarz Group și producătorii auto Volkswagen Group și BMW.
India și China găzduiesc fiecare aproximativ 3% din cele mai mari întreprinderi de familie din lume (17 și, respectiv, 15 companii). Compania turcă Koç Holding intră în top 20 pentru prima dată. Indicele reprezintă un set divers de industrii și jurisdicții, cu companii care creează valoare în multe feluri.
Retailul a generat 26% din veniturile afacerilor de familie
Sectorul de retail are cea mai mare reprezentare, cu 20% din companiile prezentate care, împreună, contribuie cu 26% la veniturile agregate ale indicelui (2,25 miliarde USD). Aproape jumătate (49%) din veniturile totale din sectorul de retail provin de la companii cu sediul în SUA, inclusiv Walmart. Sectorul angajează 7,18 milioane de oameni la nivel global.
După retail, cele mai proeminente sectoare includ produsele de larg consum (19%), producția avansată (15%) și mobilitatea (9%). Sectorul de consum, cu venituri combinate de 1,5 trilioane de dolari și 4,4 milioane de angajați, este al doilea cel mai mare sector din indice după venituri.
Cel mai mare contributor atât în ceea ce privește numărul de companii, cât și veniturile, în sectoarele de producție avansată și mobilitate, provine de la companiile cu sediul în Germania. 17 companii de producție avansată contribuie cu venituri agregate de 191 de miliarde de dolari, în timp ce 14 companii de mobilitate contribuie cu 669 de miliarde de dolari.
Tranzacțiile generează un impuls
Multe dintre cele mai importante companii de familie din lume urmăresc sau iau în considerare în mod activ tranzacții de fuziuni și achiziții. În ciuda condițiilor de piață mai lente, aproape jumătate (47%) dintre companii au fost implicate în una sau mai multe tranzacții de la ultimul indice. Un număr sănătos de 616 tranzacții au fost înregistrate de acest grup. Dintre tranzacțiile dezvăluite, 34% au depășit 250 de milioane de dolari. 4
Compania americană de snacking și îngrijire a animalelor de companie Mars, Inc. a dezvăluit cea mai mare tranzacție cu o achiziție evaluată la 36,8 miliarde USD.
„Combinațiile, achizițiile și cesionările strategice joacă un rol neprețuit în depășirea oportunităților, amenințărilor și schimbării forțelor de piață pentru companiile din întreaga lume. În multe cazuri, afacerile de familie au avantaje în vremuri incerte. Ei pot folosi cunoștințele profunde din industrie și agilitatea pentru a lua decizii rapide pentru a profita de oportunități prin tranzacții strategice"", spune Andrea Guerzoni, EY Global Vice Chair – Strategy and Transactions. Mentalitatea lor pe termen lung și accesul la familie, precum și la sursele de capital externe sunt, de asemenea, puncte forte.
Potrivit sondajului EY-Parthenon CEO Outlook Survey publicat în ianuarie 2025, apetitul general pentru fuziuni și achiziții în anul următor a crescut semnificativ la 56% de la 37% în septembrie 2024, semnalând o creștere robustă a tranzacțiilor în 2025. Este o continuare a tendinței pozitive din 2024, în care activitatea de fuziuni și achiziții a fost rezilientă în ciuda condițiilor complexe de piață, iar valorile tranzacțiilor au crescut cu 11% și volumul cu 9% față de 2023.